ΠτΔ: “Αγωνιζόμαστε για μια ελεύθερη και επανενωμένη πατρίδα”

{loadposition ba_textlink}

Η Κύπρος αγωνίζεται μέσα από τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για μια ελεύθερη και επανενωμένη πατρίδα, αξιοποιώντας την ευρωπαϊκή μας ταυτότητα και το ευνοϊκό κλίμα που έχουμε διαμορφώσει, ανέφερε την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε χαιρετισμό του στην τελετή βράβευσης των σχολείων που διακρίθηκαν στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό, με θέμα «Κύπρος 1974-2015 Δεν ξεχνώ-Διεκδικώ-Δημιουργώ», τον οποίο ανέγνωσε ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι η Κύπρος παραμένει η μοναδική ημικατεχόμενη και μοιρασμένη χώρα της ΕΕ.

«Η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας καταβάλλει με αποφασιστικότητα συστηματικές και μεθοδευμένες προσπάθειες, έως ότου εξευρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, που να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ειρηνική συμβίωση όλων των νόμιμων κατοίκων του τόπου μας» είπε.

Ανέφερε εξάλλου ότι οι προσπάθειες αυτές έχουν ως στόχο να διαφυλάξουν, μεταξύ άλλων, το μέλλον της νεότερης γενιάς. «Επιθυμούμε οι νέοι μας να είναι ενημερωμένοι, δημιουργικοί, πνευματικά καλλιεργημένοι, αλλά κυρίως προικισμένοι με ήθος και σεβασμό στις ανθρώπινες αξίες» συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε αξιέπαινη την προσπάθεια που πραγματοποιείται φέτος για δεύτερη συνεχή χρονιά, με τη συμμετοχή περίπου σαράντα πέντε χιλιάδων μαθητών και η οποία ξεκίνησε το 2014, με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή του νησιού.

Παιδιά που προέρχονται από τον ελληνισμό της διασποράς, την Ελλάδα και την Κύπρο μελέτησαν, ενημερώθηκαν, ευαισθητοποιήθηκαν και εκφράστηκαν με τρόπο δημιουργικό για το κυπριακό πρόβλημα και τις συνέπειές του. Φέτος, οι θεματικοί άξονες επεκτάθηκαν στον πολιτισμό, την οικονομία και το μέλλον της σύγχρονης Κύπρου.

Η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται σε ένα ευρύτερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο σχεδιάστηκε με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, και έτυχε της κοινής στήριξης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας και του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου.

Στην υλοποίηση του προγράμματος συνεργάστηκαν, επίσης, το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μακεδονίας-Θράκης, η Πρεσβεία της Κύπρου στην Ελλάδα και το Τμήμα της Ελληνικής Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης, αλλά και ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Ευελπιστούμε ότι η αξιόλογη αυτή εκπαιδευτική πρωτοβουλία, η οποία δημιουργεί γέφυρες επικοινωνίας και συμβάλλει στη σύσφιξη των συναισθηματικών δεσμών ανάμεσα στην Κύπρο και στον ευρύτερο Ελληνισμό, θα συνεχιστεί και θα διευρυνθεί σε ακόμα περισσότερους τομείς, κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Πηγή: newsbeast.gr