ΠτΔ: “Η Πάφος να καταγράψει στις ξεχωριστές στιγμές της την απονομή του Χρυσού Κλειδιού στην Αρβελέρ”

{loadposition ba_textlink}

Η πόλη της Πάφου θα πρέπει να καταγράψει την τελετή απονομής του Χρυσού Κλειδιού της πόλεως της Πάφου στην Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ στις ξεχωριστές, τις ιδιαίτερες εκείνες στιγμές της, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό σε ειδική τελετή που πραγματοποίησε το απόγευμα ο Δήμος Πάφου στο Δημοτικό Μέγαρο Πάφου, για να τιμήσει την επιφανή βυζαντινολόγο, ιστορικό, πανεπιστημιακό-ακαδημαϊκό Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ με το Χρυσό Κλειδί της πόλης.

“Η τιμή που σήμερα η πόλη της Πάφου απευθύνει στην Ελένη Γλύκατζη- Αρβελέρ δεν έχει καμία αμφιβολία πως αντανακλά ευθέως στην ίδια την πόλη και τους πολίτες της,” σημείωσε.

Απευθυνόμενος στην κ. Αρβελέρ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως ο ακαδημαϊκός της ρόλος και λόγος έχει βαθιά πολιτική χροιά, καθώς οι παρεμβάσεις της χαρακτηρίζονται από μία ευθύτητα και μία σπάνια ικανότητα ανάδειξης του καίριου και του καθοριστικού, πράγμα που είναι σήμερα “η επιτομή του σύγχρονου αποτελεσματικού λόγου, που οφείλει να συγκρούεται με τον καινοφανώς φλύαρο και λαϊκίστικο, τρόπο”.

O Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ακόμη στην καταξιωμένη ακαδημαϊκό ότι οι δικές της σκέψεις όταν διατυπώνονται δημόσια καθίστανται ενίοτε και μέτρο σύγκρισης και κρίσης.

Πρόσθεσε πως σε στιγμές προσωπικής αναζήτησης, θυμάται και αναδεικνύει κάτι που διάβασε σε μία συνέντευξή της.

Σας ρώτησαν είπε “γιατί κάνουμε λάθη” και εσείς είπατε, συνέχισε : «Κάνουμε λάθη από φιλοδοξία, ματαιοδοξία, από υπερεκτίμηση του εαυτού μας και των δυνατοτήτων μας, από υποτίμηση των άλλων και των δυνατοτήτων τους και κυρίως από λανθασμένη ανάλυση των δεδομένων».

Σε ελάχιστες γραμμές είπε ο ΠτΔ στην κ. Αρβελέρ, “συνοψίσατε τι πρέπει να αποφεύγει κάθε άνθρωπος. Κυρίως όμως κάθε άνθρωπος με αίσθημα ευθύνης”.

Ανέφερε πως ως ηγέτης στη μικρή αυτή χώρα, αισθάνεται ότι έχει το δικαίωμα – όπως κάθε ένας – να κάνει λάθος από λανθασμένη ανάλυση των δεδομένων. Για κανέναν άλλον από τους λόγους που αναφέρετε με τόσο σαφή τρόπο, σημείωσε, ευχαριστώντας την καταξιωμένη ακαδημαϊκό που “με τον διδακτικό αλλά όχι από καθέδρας λόγο της μας καθοδηγεί.”

Εξάλλου σε χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος είπε πως η σημασία των αποφάσεων Αρχών και φορέων για απονομή τιμητικών διακρίσεων δεν εξαρτάται μόνο από την εμβέλεια του τιμώμενου προσώπου αλλά και από τα μηνύματα που οι τιμώντες επιλέγουν να στέλλουν μέσα από την απονομή των διακρίσεων.

Μέσα σ’ αυτό το πνεύμα, συνέχισε, “θεωρώ ότι η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης μας να απονείμει την ύψιστη τιμητική διάκριση της Τοπικής Αρχής στην Καθηγήτρια Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ, συμπυκνώνοντας αισθήματα και ευαισθησίες και δηλώνοντας στάσεις και προτεραιότητες, συνιστά πράξη αυτογνωσίας και αποτίμησης δυνάμεων και δυνατοτήτων στην πορεία για ένα καλύτερο αύριο”.

O κ. Φαίδωνος είπε πως επίκεντρο του επιστημονικού έργου της Καθηγήτριας Αρβελέρ ως βυζαντινολόγου και ιστορικού είναι η προσπάθειά της να καταδείξει ότι το Βυζάντιο δεν αποτελεί μόνο θεμέλιο της ελληνικής υπόστασης αλλά και συστατικό στοιχείο του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Εξακόσια σχεδόν χρόνια μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, τα θέματα που αφορούν τη σχέση του Βυζαντίου με τη Δύση και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, την επιρροή του Βυζαντίου στη διαμόρφωση της νεοελληνικής ταυτότητας και την οικουμενικότητα του Βυζαντίου, εξακολουθούν – όπως είπε – να μελετώνται και να συζητούνται πέραν του μικρού κύκλου των ειδικών ερευνητών.

Ο κ. Φαίδωνος είπε πως αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός ότι η συνολική δράση και διαδρομή της τιμωμένης, αναδεικνύει μιαν καινοτόμο ερευνήτρια που προσέφερε στην ιστορική επιστήμη έργο αναφοράς, μια διανοούμενη με ευδιάκριτο στίγμα στην υπόθεση της ανάπτυξης του ευρωπαϊκού πολιτισμού και μιαν ασυμβίβαστη πρόμαχο των αρχών και αξιών πάνω στις οποίες στηρίζεται η ανάπτυξη και ευημερία κάθε σύγχρονης κοινωνίας.

Σύνοψη της ζωής και της δράσης της Ελένης Γλύκατζη – Αρβελέρ, είπε ο Δήμαρχος, είναι το δίπολο Ελληνίδα – Ευρωπαία, που προσδιόρισε το έργο και την προσφορά της στον Ελληνισμό και την υπόθεση της Ενωμένης Ευρώπης.

Άνθρωποι όπως η Καθηγήτρια Αρβελέρ στην Ελλάδα και την Κύπρο μπορούν με το κύρος τους να εμπνεύσουν πίστη στην αξία και τη δύναμη της ιστορικής συνέχειας του Ελληνισμού και την ικανότητα των Ελλήνων να ανταπεξέρχονται σε πολύ δύσκολες καταστάσεις, πρόσθεσε.

Ο κ. Φαίδωνος απευθυνόμενος στον ΠτΔ είπε πως η παρουσία του στην τελετή αυτή, πέραν από ιδιαίτερα τιμητική για το Δήμο Πάφου, αποτελεί επιβεβαίωση ότι η Πολιτεία, στο ανώτατο επίπεδο, αναγνωρίζει το έργο και την προσφορά στον Ελληνισμό της Ελένης Γλύκατζη – Αρβελέρ και την τιμά πρεπόντως.

Την ερμηνεύω, παράλληλα, -όπως είπε – και ως ακόμα μιαν έμπρακτη ενέργεια στήριξης του Δήμου Πάφου στην εργώδη προσπάθεια που ανέλαβε ώστε η Πάφος, εκπροσωπώντας την Κύπρο, να αποβεί επιτυχημένη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017.

Απευθυνόμενος στην κ. Αρβελέρ, ο κ. Φαίδωνος είπε μεταξύ άλλων ότι στο πρόσωπό της οι Πάφιοι εκφράζουν την αγάπη τους για την Ελλάδα αλλά και την πίστη σε ένα καλύτερο αύριο για τον Ελληνισμό μέσα από την κοινή ευρωπαϊκή πορεία και προοπτική.

Έχω την εξαιρετική τιμή, κατέληξε ο κ. Φαίδωνος, να σας το απονείμω εκ μέρους της πόλης της Πάφου ως ανταπόδοση για τη συμβολή σας στο να γίνει η ιστορία του Βυζαντίου “κτήμα ες αεί” της παγκόσμιας πνευματικής κοινότητας, για την έγνοια σας για τη δοκιμαζόμενη Κύπρο και το αειθαλές όραμά σας για τον Ελληνισμό και την Ευρώπη.

Λαμβάνοντας το λόγο, η κ. Αρβελέρ ευχαρίστησε για την ανώτατη τιμή που της κάνει η πόλη της Πάφου. Όπως ανέφερε, θεωρεί την Πάφο σπίτι της και δεν νιώθει ξένη.

Πηγή: KYΠΕ