ΠτΔ: “Υπάρχει αποφασιστικότητα να αντιμετωπιστούν οι διαφορές”

{loadposition ba_textlink}

Υπάρχει αποφασιστικότητα να αντιμετωπιστούν οι υπάρχουσες διαφορές, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι η συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα.

Στις 27 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνάντηση των ηγετών, ανέφερε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα, είπε, προσθέτοντας ότι “έχουν προγραμματιστεί για το Μάιο εντατικές διαβουλεύσεις των διαπραγματευτών και συνάντηση των ηγετών στις 27 Μαΐου με, οφείλω να πω, ένα θετικό κλίμα και μια αποφασιστικότητα να αντιμετωπίσουμε τις υπάρχουσες διαφορές και δυσκολίες κατά τρόπο που, ενώ θα αντιμετωπίζονται οι ανησυχίες της κάθε μιας των κοινοτήτων, δεν θα επηρεάζονται την ίδια ώρα τα δικαιώματα της άλλης».

Ερωτηθείς αν αυτό το θετικό κλίμα μεταφράζεται σε περισσότερες συναντιλήψεις ή συγκλίσεις, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «η προσπάθεια προς αυτό το στόχο στοχεύει, με την έννοια να επιτύχουμε οριστικές και καταληκτικές συγκλίσεις που να μας οδηγήσουν σε μια συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος εντός του έτους».

Σε ερώτηση αν η κατάσταση στην Τουρκία απασχόλησε τη σημερινή συνάντηση των ηγετών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε «βεβαίως, εκφράστηκαν από πλευράς μας κάποιες ανησυχίες, αλλά η διαβεβαίωση είναι ότι δεν υπάρχει θέμα αλλαγής της πρόθεσης της Τουρκίας να συμβάλει στη λύση του Κυπριακού».

Αντιπαράθεση ΥΠΕΞ – Προέδρου ΔΗΚΟ
——————–
Ερωτηθείς αν επιθυμεί να σχολιάσει την αντιπαράθεση μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών και Προέδρου του ΔΗΚΟ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε «όχι βεβαίως».

Ωστόσο πρόσθεσε ότι «ενσυνείδητα η Κυβέρνηση επιλέγει να μην εμπλέκεται στις προεκλογικές αντιπαραθέσεις. Αυτό βεβαίως δεν παρεμποδίζει αλλά υπαγορεύει, αντίθετα, στην Κυβέρνηση να απαντά σε αστήρικτες επικρίσεις ή μηδενιστική προσέγγιση από πλευράς των κομμάτων”.

Αυτό που θέλω να πω, συνέχισε, “είναι για τη δική μας πρόθεση να μην εμπλακούμε με οποιονδήποτε τρόπο, και το έχουμε πράξει μέχρι στιγμής και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε ενσυνείδητα, στις προεκλογικές αντιπαραθέσεις. Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουν και τα κόμματα είναι ότι δεν έχουμε Προεδρικές Εκλογές ώστε να υπόσχονται υλοποίηση προγραμμάτων. Και συνεπώς θα πρέπει να είναι αντικειμενικοί και στην κριτική που ασκούν προς την Κυβέρνηση”.

Όταν ασκείται μηδενιστική κριτική, είπε, “είναι φυσικό η Κυβέρνηση να αντιδρά απαντώντας, όχι με αντιπαραθετικό τρόπο, αλλά για αποκατάσταση της πραγματικότητας. Βιώσαμε και βιώνουμε κάποιες πραγματικότητες. Βιώσαμε το τι παραλάβαμε. Βιώνουμε το τι σήμερα συμβαίνει ως πραγματικότητα».

Σε ερώτηση αν η Κυβέρνηση αδίκως «στήθηκε στον τοίχο» από κόμματα της αντιπολίτευσης, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν βλέπω να μπορεί κάποιος να μας ‘στήσει στον τοίχο’ γιατί έτσι νομίζει, όταν ιδιαίτερα ανεδαφικές και μηδενιστικές είναι οι κριτικές. Συνεπώς”, σημείωσε, “αυτό που θα συμβούλευα είναι να επικεντρωθούν στο κοινοβουλευτικό έργο που πρέπει να επιτελέσουν παρά στο να ασχολούνται – ιδιαίτερα κάποια κόμματα με μια μηδενιστική προσέγγιση – με πολιτικές που έχουν αποδώσει, που αποδεδειγμένα έχουν βελτιώσει – δεν λέω ότι έχουν επιλύσει – την κατάσταση που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε το 2013, με την κατάσταση που σήμερα υπάρχει».

Βίζα σε Τούρκους υπηκόους
—————-
Σε ερώτηση πώς θα χειριστεί η Κυβέρνηση το θέμα της ελευθεροποίησης της βίζας σε Τούρκους υπηκόους, ο Πρόεδρος είπε «με τον πρέποντα τρόπο και με διασφάλιση των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι από την ώρα που δεν έχουμε τον καθοριστικό ρόλο, δηλαδή είναι ειδικές πλειοψηφίες που θα αποφασίσουν, αυτό που εμείς θα επιδιώξουμε είναι να τεθούν τέτοιοι όροι ώστε σε περίπτωση παραβίασης των όσων θα αποφασιστούν να αποτελεί αναστολή και της υλοποίησης των οποιωνδήποτε αποφασιστούν”.

Ξεκαθάρισε ότι “επειδή ακούω πολλές φορές τούτες τις μέρες ότι τάχα η ελευθεροποίηση της θεώρησης διαβατηρίων θα επιτρέψει σε εκατομμύρια Τούρκους να έρθουν στην Κύπρο, θέλω να επισημάνω ότι τα 79 εκατομμύρια των Τούρκων υπηκόων είχαν την άνεση να επισκέπτονται την Κύπρο παράνομα από τις παράνομες διόδους, είτε λιμάνια είτε αεροδρόμια. Συνεπώς, θα πρέπει να γνωρίζουν όσοι επικαλούνται την κινδυνολογία ότι, ουδείς Τούρκος υπήκοος που εισέρχεται παράνομα στην κατεχόμενη περιοχή θα είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτός, με βάση την ελευθεροποίηση της βίζας, στην Κυπριακή Δημοκρατία”.

Παράλληλα είπε ότι η “κινδυνολογία ότι τάχα θα περνούν μέσα από τη νόμιμη δίοδο για να αποτελέσουν εποίκους στην κατεχόμενη περιοχή δεν νομίζω, με βάση τα γεγονότα, να χρειάστηκε οι έποικοι να περάσουν από τα νόμιμα αεροδρόμια ή τα νόμιμα λιμάνια”. Κα να παρακαλέσω όλους, συνέχισε, “να τηρούμε μια στάση ευθύνης μακριά από κινδυνολογίες, μακριά από λαϊκισμούς”.

“Η κυπριακή Κυβέρνηση θα λάβει όλα εκείνα τα μέτρα σε συνεννόηση με τους εταίρους, παρά τις όποιες εισηγήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έτσι ώστε να διασφαλίσει κατά τον καλύτερο τρόπο την εφαρμογή με την οποία θα αναγνωρίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία», διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Πηγή: KYΠΕ