Σε δίκη παραπέμπεται η Ντίλμα Ρούσεφ

{loadposition ba_textlink}

Η Γερουσία της Βραζιλίας ψήφισε σήμερα να παραπέμψει σε δίκη την αριστερή πρόεδρο Ντίλμα Ρούσεφ, με μια ιστορική απόφαση που ελήφθη σε ένα πλαίσιο βαθιάς ύφεσης και ενός σκανδάλου διαφθοράς το οποίο θα αντιμετωπίσει τώρα ο Μισέλ Τέμερ, ο αντιπρόεδρος που τη διαδέχεται.

Καθώς η προεδρική θητεία της Ρούσεφ αναστέλλεται για το διάστημα που θα διαρκέσει η δίκη της στη Γερουσία με την κατηγορία ότι παραβίασε δημοσιονομικούς κανόνες, ο κεντρώος Τέμερ θα αναλάβει το πηδάλιο μιας χώρας που βρίσκεται και πάλι σε πολιτική και οικονομική αστάθεια έπειτα από μια πρόσφατη δεκαετία ευημερίας.

Η απόφαση να δικαστεί η Ρούσεφ, η οποία ελήφθη με 55 ψήφους έναντι 22 από την 81μελή Γερουσία, βάζει τέλος σε περισσότερο από 13 χρόνια διακυβέρνησης του αριστερού Κόμματος των Εργατών, που αναδείχθηκε από το εργατικό κίνημα της Βραζιλίας και βοήθησε να βγουν από τη φτώχεια εκατομμύρια άνθρωποι, πριν πολλοί από τους ηγέτες του βρεθούν αντιμέτωποι με έρευνες για διαφθορά.

Πυροτεχνήματα ρίχτηκαν σε μερικές γειτονιές σε διάφορα σημεία της Βραζιλίας μετά την ψηφοφορία που έλαβε χώρα στο τέλος μιας 20ωρης συνεδρίασης στη Γερουσία. Η αστυνομία συγκρούσθηκε για λίγο με διαδηλωτές υπέρ της Ρούσεφ χθες στην Μπραζίλια. Οι διαδηλωτές έριχναν πέτρες και η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων.

Η διαδικασία της παραπομπής άρχισε τον Δεκέμβριο στην κάτω βουλή του Κογκρέσου και η Ρούσεφ, μια 68χρονη οικονομολόγος και πρώην μέλος μαρξιστικής ανταρτικής οργάνωσης η οποία έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βραζιλίας, είναι απίθανο να αθωωθεί στη δίκη της, η οποία μπορεί να διαρκέσει μέχρι έξι μήνες.

Για να την καταδικάσει, η Γερουσία χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία δύο τρίτων, όμως η έκταση της ήττας της στη σημερινή ψηφοφορία έδειξε πόσο λίγη υποστήριξη διαθέτει η πρόεδρος.

«Σήμερα προσπαθούμε να υπερβούμε αυτή την κατάσταση παύοντας μια ανεύθυνη κυβέρνηση. Δεν έχουμε εναλλακτική επιλογή», δήλωσε ο γερουσιαστής Μάριο Μάτζι, ένας από τους μεγαλύτερους καλλιεργητές σόγιας της Βραζιλίας, ο οποίος αναμένεται ότι θα γίνει υπουργός Γεωργίας στην κυβέρνηση του Τέμερ.

Η Ρούσεφ έχει αρνηθεί ότι διέπραξε οποιοδήποτε αδίκημα και έχει χαρακτηρίσει την παραπομπή της «πραξικόπημα».

Ο Τέμερ, ένας 75χρονος κεντρώος που εκλέγεται εδώ και δεκαετίες στο Κογκρέσο της Βραζιλίας, αντιμετωπίζει τώρα την πρόκληση να αποκαταστήσει την οικονομική ανάπτυξη και την ηρεμία σε μια περίοδο που οι Βραζιλιάνοι, οι οποίοι είναι όλο και περισσότερο πολωμένοι, αμφισβητούν ότι οι θεσμοί τους μπορούν να εκπληρώσουν την υπόσχεσή του για σταθερότητα.

Επιπλέον του μεγάλου δημοσιονομικού ελλείμματος, που αντιστοιχεί σε περισσότερο από το 10% του ΑΕΠ, η Βραζιλία αντιμετωπίζει αυξανόμενη ανεργία, μείωση των επενδύσεων και μια οικονομική συρρίκνωση που προβλέπεται ότι θα υπερβεί φέτος το 3%.

«Μόνο μείζονες μεταρρυθμίσεις μπορούν να εμποδίσουν την Βραζιλία να παραπαίει από κρίση σε κρίση», λέει ο Εντουάρντο Τζιανέτι ντα Φονσέκα, οικονομολόγος και συγγραφέας στο Σάο Πάολο ο οποίος έχει γράψει για τα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα της χώρας.

Όμως αυτές οι αλλαγές, οι οποίες περιλαμβάνουν αλλαγές στους νόμους για τις συντάξεις, τους φόρους και την εργασία και μια πολιτική μεταρρύθμιση, μπορεί να μην πραγματοποιηθούν σε μια περίοδο αναταραχής.

Πολλοί Βραζιλιάνοι ανησυχούν ότι το τέλος της διακυβέρνησης του Κόμματος των Εργατών μπορεί να σημάνει επιστροφή στις κακές εποχές για τους φτωχούς, οι οποίοι είχαν σημειώσει μεγάλη πρόοδο την τελευταία δεκαετία.

«Έκανε λάθη η Ντίλμα; Ασφαλώς. Όμως το Κόμμα των Εργατών έχει κάνει τόσα πολλά για μας, για τον λαό», λέει ο Μπενέντιτο Πολόνγκο, ένας 63χρονος επιστάτης έξω από ένα αστραφτερό επιχειρηματικό κέντρο της Μπραζίλια. Πριν έρθει στην εξουσία αυτό το κόμμα, λέει, δεν είχε δουλειά ούτε τραπεζικό λογαριασμό. «Φοβάμαι ότι αυτοί που θα έρθουν έπειτα από εκείνη, θα διαγράψουν όλα όσα έχουν γίνει για τους φτωχούς».

Πηγή: newsbeast.gr