Συμμετοχή Κύπρου στο ερευνητικό έργο του HORIZON 2020 CRADL

{loadposition ba_textlink}

Σε ανακοίνωσή του, το ΤΕΠΑΚ αναφέρει ότι κάθε χρόνο 15 εκατομμύρια μωρά γεννιούνται πρόωρα και πολλά πάσχουν από αναπνευστική ανεπάρκεια, λόγω της ανωριμότητας του πνεύμονα και λόγω έλλειψης ελέγχου της αναπνοής.

Αν και η αναπνευστική υποστήριξη, ειδικά με μηχανικό αερισμό, μπορούν να βελτιώσουν την επιβίωσή τους, προκαλεί σοβαρή ζημιά στον ευάλωτο πνεύμονα, με αποτέλεσμα να προκαλεί σοβαρές και χρόνιες πνευμονικές επιπλοκές.

Λόγω της ετερογένειας αερισμού του πνεύμονα, έχει ως αποτέλεσμα τον κίνδυνο θνησιμότητας και νοσηρότητας λόγω αναπνευστικής ανεπάρκειας, ενώ η κατανομή του αερισμού πνεύμονα δεν μπορεί να ανιχνευθεί από τα διαθέσιμα εργαλεία παρακολούθησης και απεικονιστικών μεθόδων.

Το πρόγραμμα CRADL (Continuous Regional Analysis Device for neonate Lung) αποσκοπεί στη χρήση απεικόνισης για συνεχή, μη επεμβατική παρακολούθηση των πνευμόνων των βρεφών με την τεχνολογία του Electrical impedance tomography (ΕΙΤ).

Επίσης, θα δείξει πώς το ΕΙΤ μπορεί να μειώσει τους θανάτους και της αναπηρία σε πρόωρα βρέφη παρέχοντας συνεχή, μη επεμβατική, χωρίς ακτινοβολία, πληροφορία για τον αερισμό των πνευμόνων κατά τη καθημερινή κλινική φροντίδα σε πρόωρα βρέφη και παιδιά με αναπνευστική ανεπάρκεια.

Το CRADL θα αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια τέτοιου συστήματος για τη διαχείριση αναπνευστικής ανεπάρκειας.

Το πρόγραμμα επιχορηγείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του HORIZON 2020 (Public health, PHC-18-2015), είναι διάρκειας τριών χρόνων και έχει ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2016, ενώ στο πρόγραμμα συμμετέχουν 11 εταίροι και έχει συνολικό προϋπολογισμό 5.5 εκατομμύρια.

Από την Κύπρο, στο πρόγραμμα συμμετέχει το Ίδρυμα Βιοϊατρικών Ερευνών (ΙΒΕ) με τον Δρ. Στέλιο Χριστοφίδη και τον Χαράλαμπο Γιαννακκαρά και το Υπουργείο Υγείας με την Δρ. Χριστίνα Καραολή.

Στο πρόγραμμα συμμετέχει και ο Αναπληρωτής Καθηγητής Χριστάκης Δαμιανού από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Πηγή: KYΠΕ