Συντριβή των Εργατικών στη Σκωτία και άνοδος του UKIP ξεχωρίζουν από τα πρώτα αποτελέσματα στο Η.Β.

{loadposition ba_textlink}

Η υποχώρηση του άλλοτε κραταιού στη Σκωτία Εργατικού Κόμματος στην τρίτη θέση στις εκλογές για το περιφερειακό κοινοβούλιο του Χόλιρουντ είναι το αποτέλεσμα που προκαλεί τη μεγαλύτερη αίσθηση μέχρι στιγμής μετά από τις πολλαπλές εκλογικές διαδικασίες της Πέμπτης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι Εργατικοί χάνουν τη δεύτερη θέση από τους Συντηρητικούς, με το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας SNP της Νίκολα Στέρτζιον να εξασφαλίζει άνετη νίκη στη Βουλή των 129 εδρών, αν και δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν θα έχει την αυτοδυναμία.

Εκλογές διεξήχθησαν επίσης σε 124 δημοτικά συμβούλια στην Αγγλία, για την ανάδειξη δημάρχων σε τέσσερις μεγάλες πόλεις συμπεριλαμβανομένου του Λονδίνου, καθώς και για τη νέα σύνθεση στα περιφερειακά κοινοβούλια της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.

Το ενδιαφέρον στρέφεται κυρίως στην επίδοση των Εργατικών καθώς είναι η πρώτη εκλογική αναμέτρηση υπό τον Τζέρεμι Κόρμπιν. Η παταγώδης ήττα στη Σκωτία έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις από στελέχη του κόμματος, ωστόσο η ηγεσία των Εργατικών σημειώνει ότι με βάση τα αποτελέσματα έως τις πρώτες πρωινές ώρες οι απώλειες εδρών σε δημοτικά συμβούλια της Αγγλίας είναι κατά πολύ λιγότερες από όσο φοβούνταν πολλοί.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται να καταφέρνει να διατηρήσει την πλειοψηφία σε όλες τους κρίσιμους δήμους πλην ενός, στο Ντάντλεϊ.

Αναμενόμενη σε γενικές γραμμές είναι η επίδοση των κυβερνώντων Συντηρητικών που έως τις 9 το πρωί τοπική ώρα κέρδιζαν επτά έδρες σε δημοτικά συμβούλια, την ώρα που οι Εργατικοί έχαναν 27.

Μεγάλος κερδισμένος φαίνεται να είναι το ευρωσκεπτικιστικό UKIP του Νάιτζελ Φάρατζ, το οποίο μπαίνει για πρώτη φορά στην Εθνοσυνέλευση της Ουαλίας, πιθανώς με έξι έδρες, ενώ κερδίζει και τουλάχιστον 23 θέσεις δημοτικών συμβούλων στην Αγγλία.

Στη μεγάλη μάχη για τον διάδοχο του Μπόρις Τζόνσον στην δημαρχία του Λονδίνου οι βασικοί αντίπαλοι Σαντίκ Χαν των Εργατικών και Ζακ Γκόλντσμιθ των Συντηρητικών θα πρέπει να περιμένουν μέχρι αργά το απόγευμα ή το βράδυ για να μάθουν το αποτέλεσμα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ