Μ. Σιζόπουλος: “Περί τις 150 χιλιάδες ευρώ η προεκλογική δαπάνη της ΕΔΕΚ”

{loadposition ba_textlink}

Κάνει αναφορά σε δαπανηρές και προκλητικές εκστρατείες κάποιων υποψηφίων, που πρέπει να διερευνηθούν από τον Γενικό Ελεγκτή.

Σε δηλώσεις στη Λεμεσό, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, ανέφερε πως σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης και κοινωνικής δυσπραγίας των πολιτών, “η υπεύθυνη και σωστή συμπεριφορά των κομμάτων επιτάσσει την αποφυγή δαπανηρών προεκλογικών δραστηριοτήτων, οι οποίες δικαιολογημένα προκαλούν τα αισθήματα του πολίτη” και η ΕΔΕΚ προσπάθησε να κινηθεί σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο και για το λόγο αυτό σήμερα θεωρεί χρήσιμο, στο πλαίσιο της πολιτικής και οικονομικής διαφάνειας, να ενημερώσει τους πολίτες για το ύψος των προεκλογικών δαπανών της, οι οποίες δεν ξεπερνούν τις 150 χιλιάδες ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Σιζόπουλο, το ποσό αυτό καλύπτει το σύνολο των προεκλογικών δραστηριοτήτων του κόμματος, ενώ θεωρεί χρήσιμο, όπως είπε, και τα υπόλοιπα κόμματα να ανακοινώσουν τις δικές τους δαπάνες για την προεκλογική τους δραστηριότητα.

“Τονίζουμε ότι στη διάρκεια αυτής της προεκλογικής εκστρατείας έχουμε διαπιστώσει από υποψηφίους διαφόρων κομμάτων ιδιαίτερα δαπανηρές και προκλητικές εκστρατείες, το κόστος των οποίων θα είναι μεγαλύτερο από τις συνολικές αποδοχές που μπορεί να έχει ένας βουλευτής κατά τη διάρκεια της πενταετίας και που ξεπερνούν κατά πολύ το όριο δαπανών που καθορίζει ο νόμος”, συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ κάλεσε το Γενικό Ελεγκτή και τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους να προχωρήσουν αμέσως σε ένα ενδελεχή έλεγχο των προεκλογικών δαπανών τόσο των κομμάτων όσο και των υποψηφίων.

Στις δηλώσεις του, ο Μαρίνος Σιζόπουλος αναφέρθηκε και στο θέμα των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, το οποίο, όπως είπε, αποτελεί στην ουσία μια ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας και της κοινωνίας.

“Ούτε οι εκποιήσεις, αλλά ούτε και η πακετοποίηση και πώληση δανείων σε ξένα ταμεία που ψήφισε η πλειοψηφία των κομμάτων στην απερχόμενη Βουλή – και που η ΕΔΕΚ καταψήφισε – μπορούν να είναι οι λύσεις για αντιμετώπιση αυτού του πολύ σημαντικού προβλήματος, το οποίο επηρεάζει δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις και υποσκάπτει οποιαδήποτε προοπτική ανάκαμψης”, είπε ο κ. Σιζόπουλος.

Ανακοίνωσε ακόμη ότι στη νέα Βουλή, η ΕΔΕΚ θα επανακαταθέσει τις προτάσεις της για τον καθορισμό μιας και μόνο αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, την ισόποση κατανομή του οφειλόμενου ποσού στους εγγυητές και το δικαίωμα ιδιοκτήτη ή συγγενή πρώτου βαθμού να αγοράσει το δάνειο στην ίδια τιμή πριν από την πώληση του σε ξένα ταμεία. Είναι αδιανόητο, συνέχισε ο Μαρίνος Σιζόπουλος, να μην μπορεί να κουρευτεί το δάνειο, αλλά να πωλείται σε μειωμένη τιμή σε τρίτους.

Τέλος, ανέφερε ότι στη νέα Βουλή, η ΕΔΕΚ επεξεργάζεται πρόταση νόμου για ανακούφιση και στήριξη όσων αντικειμενικά πλήγηκαν από την κρίση, χάνοντας το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων τους, χωρίς οι ίδιοι να ευθύνονται και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ώστε να αναστέλλονται οι οφειλές και οι αναγκαστικές πωλήσεις για συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Στόχος, εξήγησε, είναι να δοθεί χώρος και χρόνος σε αυτούς τους ανθρώπους να βελτιώσουν την οικονομική τους κατάσταση, βοηθώντας ταυτόχρονα και πρακτικά στην εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος.

Πηγή: KYΠΕ