Σιζόπουλος: “Αποφάσεις που να θέτουν την Τουρκία ενώπιον των ευθυνών της”

{loadposition ba_textlink}

Η Κυβέρνηση και ο ΠτΔ, έχουν καθήκον και υποχρέωση, το συντομότερο δυνατόν, να προχωρήσουν σε αποφάσεις και επιλογές, που να θέτουν την Τουρκία ενώπιον των ευθυνών της, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, με αφορμή τις πρόσφατες αμφισβητήσεις της Τουρκίας για την κυπριακή ΑΟΖ.

Όπως ανέφερε ο κ.Σιζόπουλος, η πρόσφατη τοποθέτηση της Τουρκίας για τα θέματα της υφαλοκρηπίδας και της κυπριακής ΑΟΖ, “δημιουργεί για μια ακόμα φορά έκρυθμες συνθήκες και κυρίως επιβεβαιώνει την πάγια θέση της Τουρκίας για τη μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και την προώθηση επεκτατικών θέσεων έναντι της Κύπρου”.

Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε, η ΕΔΕΚ θεωρεί πως η Κυβέρνηση και ο ΠτΔ, έχουν καθήκον και υποχρέωση, το συντομότερο δυνατόν, να προχωρήσουν σε αποφάσεις και επιλογές, που να θέτουν την Τουρκία ενώπιον των ευθυνών της.

Συγκεκριμένα, συνέχισε, θα πρέπει “να προωθούν κυρίως θέσεις και επιλογές που να υποχρεώνουν την Τουρκία, είτε να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, είτε να προχωρήσει άμεσα στην αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, να αποσύρει το απαράδεκτο έγγραφο περί εκλιπούσας Κυπριακής Δημοκρατίας”.

“Διαφορετικά να ξεκαθαρίσει ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, καθώς επίσης και όλα τα θέματα που σχετίζονται με αναβαθμισμένες σχέσεις με την ΕΕ, ότι θα τεθούν στο περιθώριο, θα παγοποιηθούν και θα τερματιστούν”, συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, μαζί με υποψήφιους βουλευτές του Κινήματος στην Επαρχία Λεμεσού, επισκέφθηκαν το πρωί το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών, δίνοντας γαρύφαλλα σε όλους τους νοσηλευτές και νοσηλεύτριες, “ως ένδειξη έκφρασης της ευγνωμοσύνης μας για τα όσα προσφέρουν στον κύπριο πάσχοντα ασθενή, καθώς επίσης και της αλληλεγγύης την οποία πρέπει να επιδείξουμε”.

Όπως είπε ο κ.Σιζόπουλος, η αξία ενός κράτους καταγράφεται από το επίπεδο της προσφερόμενης περίθαλψης και το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό είναι οι βασικοί συντελεστές αυτού του επιπέδου.

Παράλληλα, ανέφερε πως η κατάσταση που επικρατεί στο δημόσιο τομέα της υγείας έχει εξαντλήσει τα όρια της και “βρίσκεται εδώ και αρκετό καιρό υπό κατάρρευση”, ενώ εξέφρασε τη λύπη του γιατί, όπως είπε, δεν γίνονται σωστά, σοβαρά και θετικά βήματα, από πλευράς Κυβέρνησης, για την επίλυση των προβλημάτων.

“Η ΕΔΕΚ χρόνια τώρα, δημόσια, έχει καταθέσει τις προτάσεις της, πρόσφατα και στον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για το πώς θα πρέπει άμεσα να αρχίσει η εφαρμογή του ΓεΣΥ, στο πλαίσιο ενός χρονοδιαγράμματος, με την αρχή να γίνεται με την πρωτοβάθμια περίθαλψη και την παραχώρηση, στους ασθενείς, της δυνατότητας επιλογής γιατρού και νοσηλευτηρίου”, συμπλήρωσε.

Εξέφρασε δε τη θέση ότι αυτό το μέτρο θα είναι καθοριστικής σημασίας για την ολοκλήρωση του ΓεΣΥ και θα βοηθήσει στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων και την ίδια στιγμή θα συμβάλει αποφασιστικά στην αναδιοργάνωση, στον εκσυγχρονισμό και στην αυτονόμηση των νοσοκομείων.

Πηγή: KYΠΕ