Στ. Αμερικάνος : «Είναι αδύνατο με τις ίδιες αποτυχημένες συνταγές και πρόσωπα του παρελθόντος να έχουμε αλλαγή»

{loadposition ba_textlink}

Της Αλεξίας Καφετζή

O Στέλιος Αμερικάνος της Συμμαχίας Πολιτών μιλά στη «24» για την κρίση στην πολιτική, την οικονομία και τις ιδιωτικοποιήσεις.
Φιλοξενούμε σήμερα τον Στέλιο Αμερικάνο Υποψήφιο Βουλευτή της Συμμαχίας Πολιτών στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας. Ο κ. Αμερικάνος είναι ιδρυτικό μέλος και Αναπληρωτής Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών.

Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και διατηρεί το δικό του Δικηγορικό Γραφείο. Είναι νυμφευμένος με την Όλγα Κυριακίδου και έχουν δύο παιδιά.

Είχαμε την ευκαιρία να βρεθούμε μαζί του, ώστε να τον γνωρίσουμε καλύτερα και να καταγράψουμε την οπτική γωνιά με την οποία αντικρίζει τις πολιτικές εξελίξεις.

24. Ποιο είναι το διακύβευμα, κατά τη γνώμη σας, των επικείμενων βουλευτικών εκλογών;

«Κυπριακό, οικονομία και διαφθορά θα είναι στο επίκεντρο. Η εκ βάθρων μεταρρύθμιση και αναγέννηση του Κράτους είναι επίσης κρίσιμο ζητούμενο. Χρειάζονται ριζικές τομές και σεισμικές αλλαγές στο πολιτικό μας σύστημα. Τα κόμματα του παλαιοκομματικού κατεστημένου ανατροφοδοτούν την διαφθορά και την διαπλοκή ενώ αδυνατούν να δώσουν λύσεις στα προβλήματα που ταλανίζουν τον τόπο. Αποτελούν μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης. Είναι αδύνατο με τις ίδιες αποτυχημένες συνταγές και πρόσωπα του παρελθόντος να έχουμε αλλαγή. Πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη και να επέλθει κάθαρση σε ότι αφορά το έγκλημα της καταστροφής της οικονομίας μας. Η ατιμωρησία γεννά και συντηρεί την διαπλοκή, η οποία είναι φαινόμενο που διαπερνά οριζόντια όλα τα κόμματα του παλαιοκομματισμού. Δεν υπάρχει σκάνδαλο που να μην εμπλέκεται τουλάχιστον ένας αξιωματούχος από όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν ή συγκυβέρνησαν διαδοχικά τα τελευταία χρόνια.»

24. Ειδικά σε ότι αφορά την οικονομία και την επιβολή του μνημονίου ποια είναι η εκτίμηση σας;

«Σε ότι αφορά την οικονομία θεωρήθηκε το μνημόνιο σωσίβιο σωτηρίας, δώρο Θεού. Αποκλήθηκε το μανιφέστο της κυβέρνησης. Διερωτάται κάποιος εάν ήταν τόσο ωφέλιμο γιατί κάποιοι πανηγυρίζουν την έξοδο από το μνημόνιο.
Γιατί τα πραγματικά αποτελέσματα του μνημονίου είναι τα εξής:
(i) Δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ 113%, αντί 80% το 2013,
(ii) Τράπεζες ζόμπι: Η Λαϊκή κατέρρευσε ενώ υποτίθεται με €1.8 δις θα διασώζετο. Η Τράπεζα Κύπρου παλεύει να επιβιώσει ενώ οι απολύσεις τραπεζικών υπαλλήλων είναι κατά χιλιάδες. Οι Τράπεζες δεν δανείζουν και έχουν μετατραπεί σε γραφεία είσπραξης χρεών. Αντί να διασωθούν θέσεις εργασίας στον τραπεζικό τομέα έχουν χάσει τις εργασίες τους 2500 συμπολίτες μας.
(iii) ΜΕΔ €27.4 δις, αποτελούν άνω του 50% του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών και δεν μειώνονται, παρά τις αλχημείες αλλά αυξάνονται,
(iv) Ανεργία 15.7% πέραν της αδήλωτης ανεργίας και των νέων που έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό,
(v) Ημικρατικοί, αντί εκσυγχρονισμού και μεγιστοποίησης της αξίας τους, απαξίωση και δογματική εμμονή σε ξεπούλημα – η πορεία των Κυπριακών Αερογραμμών επαναλαμβάνεται.

Αυτές είναι δυστυχώς οι αλήθειες. Όπως τις ζούμε καθημερινά. Και η κατάσταση δεν φαίνεται να αλλάζει προς το θετικότερο. Αντίθετα έχει παγιοποιηθεί με αρνητικό πρόσημο.

Οι κύριοι Χριστόφιας και Αναστασιάδης από κοινού μας έφεραν την Τρόικα και επέβαλαν το μνημόνιο. Από τον πρώτο και το ΑΚΕΛ δεν ακούσαμε ούτε ένα συγνώμη. Μόνο ανέξοδη κριτική.

Το μνημόνιο που υπέγραψαν τον Νοέμβριο 2012 και δεσμεύονταν να εφαρμόσουν μόλις άλλαξε η κυβέρνηση ήθελαν να το σκίσουν. ΑΚΕΛ και Χριστόφιας 5 χρόνια «σκοποί κοιμώμενοι» και θέλουν και τα ρέστα. Στον αντίποδα Αναστασιάδης και ΔΗΣΥ, αντί να σιωπούν προκαλούν και παίζουν με τη νοημοσύνη μας. Από τις υποσχέσεις ότι είχαν τις λύσεις στο βάραθρο του κουρέματος.
Με θυσίες του λαού μας η επιτυχία, κομπάζει η κυβέρνηση. Όχι όλων. Δεν κουρεύτηκαν όλοι, δεν έχασαν τα ομόλογα τους όλοι, ούτε τις εργασίες τους. Κάποιοι φυγάδευσαν τα χρήματα τους ενώ άλλοι εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση κερδοσκοπώντας σε βάρος των εργαζομένων. Δύο ταχύτητες, πισινή για πολλούς και μπροστινή για ελάχιστους.

Μύθος υπήρξε επίσης η προσδοκία ότι η Τρόικα θα επέβαλλε αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Μόνο περικοπές μισθών και συντάξεων. Τίποτε άλλο. Ρουσφέτι, διαφθορά και διαπλοκή ζουν και βασιλεύουν. Με οριζόντιο τρόπο το φαγοπότι. Το Δημόσιο συνεχίζει να λειτουργεί σε ρυθμούς 80’. Ευθυνοφοβία, μείωση παραγωγικότητας και υποστελέχωση εξακολουθούν να είναι τα χαρακτηριστικά του,
Συνεπώς οι βουλευτικές εκλογές είναι η ευκαιρία των πολιτών να αλλάξουν τα πράγματα με την συμμετοχή τους. Στηρίζοντας την Συμμαχία Πολιτών.»

24. Οι προσεχείς εκλογές φαίνεται να αποτελούν το βάπτισμα του πυρός αρκετών νεοσύστατων πολιτικών σχηματισμών, οι οποίοι, στην πλειονότητά τους, εντάσσονται στον χώρο του λεγόμενου Κέντρου. Ως Συμμαχία, τι αναμένετε από την κάλπη;

«Είμαστε βέβαιοι ότι η Συμμαχία Πολιτών θα έχει σημαντικότατη παρουσία στην νέα βουλή, θα έχει την δική της κοινοβουλευτική ομάδα. Στόχος να ξεπεράσουμε το ποσοστό των Ευρωεκλογών. Εάν αυτό καταστεί δυνατό θα αλλάξει το κομματικό σκηνικό. Θα αναφερθώ στην Συμμαχία Πολιτών και όχι σε άλλους. Η διεκδίκηση και η μαχητικότητά μας δεν εξαντλείται στο Κυπριακό. Στηρίζουμε τους μη προνομιούχους πολίτες, αρνούμενοι να συμπλεύσουμε με μνημονιακές πολιτικές. Δεν επιζητούμε ρυθμιστικό ρόλο για να ανεβοκατεβάζουμε υποψήφιους του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ στην προεδρία, ενώ η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα, αποτελεί εγγενές στοιχειό του πολιτικού μας λόγου. Δεν συμμετέχουμε στην κυβέρνηση και δεν αποτελούμε πολιτικό σωσίβιο κανενός.»

24. Ποια είναι η αντίληψη της Συμμαχιας Πολιτών σε σχέση με τον ρόλο του σύγχρονου Κράτους και το θέμα των ιδιωτικοποιήεων;

«Ο τετραγωνισμός του κύκλου της πολιτικής στην σύγχρονη δημοκρατία έγκειται στην ικανότητα προαγωγής τόσο της ελευθερίας και της οικονομικής ευημερίας όσο και της κοινωνικής αλληλεγγύης και δικαιοσυνης. Διλήμματα του τύπου μεγάλο ή μικρό κράτος είναι υπεραπλουστεύσεις που δεν εξυπηρετούν επί της ουσίας. Το ζητούμενο είναι ένα κράτος που να σέβεται τη αυτονομία και την ελευθερία των πολιτών, που να μην είναι γραφειοκρατικό αλλά να διαχειρίζεται με τρόπο επιτελικό και στρατηγικά προσανατολισμένο τα προβλήματα του λαού. Ο κυριότερος ρόλος του κράτους είναι ο ρυθμιστικός και ο συντονιστικός. Σε ότι αφορά τις ιδιοτικοποιήσεις η Συμμαχία Πολιτών έλαβε μια θέση μακριά από ιδεοληψίες και αγκυλώσεις. Πέραν από την λογική του λιγότερου ή περισότερου κράτους αλλά με την λογική του πιο αποτελεσματικού και ισχυρού κράτους. Υπό τις παρούσες συνθήκες δεν προκρίνουμε τις ιδιωτικοποιήσεις αλλά θεωρούμε ότι επιβάλεται ο εκσυγχρονισμός των ημικρατικών οργανισμών και η διάσωση τους από τον θανάσιμο στραγγαλισμό των κομμάτων. Εισηγηθήκαμε την εισαγωγή στρατηγικού επενδυτή που θα αναλάβει τη λειτουργία των ημικρατικών, με τον έλεγχο και την πλειοψηφία να παραμένει στο κράτος, όπως επίσης και τον διορισμό των διοικητικών συμβουλίων μέσω ανεξάρτητης επιτροπής δημοσίων αξιωματούχων με πρότυπο την Βρετανία. Έχουμε συνολική και σύγχρονη προσέγγιση σε ότι αφορά το κράτος και τους ημικρατικούς.»

24. Σας ευχαριστώ πολύ. Καλή επιτυχία.