Στην Κωνσταντινούπολη τη Δευτέρα ο Επίτροπος Στυλιανίδης

{loadposition ba_textlink}

Στην Κωνσταντινούπολη μεταβαίνει τη Δευτέρα ο Επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης, όπου θα συγκεντρωθούν περισσότεροι από 50 παγκόσμιοι ηγέτες και 5.000 φορείς του ανθρωπιστικού, του αναπτυξιακού και του πολιτικού τομέα, με σκοπό να συντονίσουν την παγκόσμια κοινότητα σε σχέση με τη βελτίωση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας του συστήματος ανθρωπιστικής βοήθειας.

Πρόκειται για την πρώτη Παγκόσμια Ανθρωπιστική Διάσκεψη Κορυφής, που θα διεξαχθεί στην Κωνσταντινούπολη, με μείζονες χορηγούς ανθρωπιστικής βοήθειας και βασικούς παράγοντες διαμόρφωσης πολιτικής, την ΕΕ και τα κράτη μέλη της.

Στόχος της διάσκεψης σύμφωνα με την Κομισιόν είναι η μετάβαση από την αντιμετώπιση κρίσεων στην αποτελεσματική διαχείριση της πρόληψης και της έγκαιρης δράσης, καθώς και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της αυτάρκειας, κάτι το οποίο αφορά 125 εκατομμύρια άνδρες, γυναίκες και παιδιά ανά τον κόσμο.

Ο Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ, Χρήστος Στυλιανίδης, δήλωσε: «Οι επιθέσεις εναντίον αμάχων, γιατρών, ιατρικών εγκαταστάσεων και εργαζομένων στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας αποτελούν πλέον σύνηθες φαινόμενο σε περιοχές συγκρούσεων και κρίσεων σε ολόκληρο τον κόσμο. Η συμβολή μας μπορεί να είναι καθοριστική, εάν διατηρήσουμε τον σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Διάσκεψης Κορυφής. Η προστασία των αμάχων και των εργαζομένων στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς και η διασφάλιση της πρόσβασης στην ανθρωπιστική βοήθεια δεν αποτελούν επιλογή αλλά ανθρώπινη απαίτηση».

Προκειμένου να διασφαλιστεί αποδοτική και αποτελεσματική χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση του χρηματοδοτικού ελλείμματος ύψους 15 δισ. δολαρίων ΗΠΑ, θα δρομολογηθεί στο πλαίσιο της Διάσκεψης Κορυφής η μεγάλη συμφωνία, μια πρόταση που υπέβαλε η ομάδα υψηλού επιπέδου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την ανθρωπιστική χρηματοδότηση στην έκθεσή της με τίτλο «Too Important to Fail: addressing the humanitarian financing gap» (Η αντιμετώπιση του χρηματοδοτικού ελλείμματος στον ανθρωπιστικό τομέα είναι πολύ σημαντική για να αποτύχει).

Η προάσπιση του σεβασμού του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου αποτελεί μια από τις προτεραιότητες της ΕΕ στη Διάσκεψη Κορυφής, ώστε να διασφαλίζεται ταχεία και ανεμπόδιστη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στα άτομα που τη χρειάζονται, αναφέρει η Κομισιόν.

Πηγή: KYΠΕ