Στηρίζει ανεξάρτητη και ειρηνική Κύπρο ο απεσταλμένος του Παλαιστίνιου Προέδρου

{loadposition ba_textlink}

Είναι ο απεσταλμένος του Παλαιστίνιου Προέδρου Αμπάς και Επίτροπος Διεθνών Σχέσεων της Φατάχ, ενώ είπε ότι οι προσπάθειες Κυπρίων και Παλαιστινίων αποσκοπούν στον ίδιο στόχο και έρχονται αντιμέτωπες με παρόμοια προβλήματα.

Το πρωί, ο κ. Σαάθ συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β`, στην Αρχιεπισκοπή, όπου αντάλλαξαν απόψεις για θέματα που απασχολούν Κύπρο και Παλαιστίνη, με τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας να λέει ότι «οι σχέσεις των δύο χωρών είναι πολύ στενές».

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είπε ότι η παλαιστινιακή πλευρά συμπαρίσταται στα προβλήματα της Κύπρου, ενώ βοηθά το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, διατηρώντας στενές σχέσεις με την Εκκλησία.

Συμπλήρωσε ότι οι αδελφικές σχέσεις θα συνεχιστούν για το καλό των δύο λαών, του Κυπριακού και του Παλαιστινιακού, ενώ πρόσθεσε ότι η Κύπρος υποστηρίζει το δικαίωμα των Παλαιστινίων να ζήσουν στη γη των πατέρων τους.

Κύπρος και Παλαιστίνη πρέπει το συντομότερο δυνατόν να ειρηνεύσουν, κατέληξε.

Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος εξέφρασε από την πλευρά του εκτίμηση για τη στήριξη του κυπριακού λαού, της Εκκλησίας και της Κυβέρνησης προς τον παλαιστινιακό λαό και στο δικαίωμά τους για αυτοδιάθεση, για δημιουργία κράτους και για συνέχιση του αγώνα τους για ειρήνη.

Επίσης, είπε, ότι μοιραζόμαστε τη δέσμευση να δούμε μια Κύπρο, ανεξάρτητη, με εδαφική ακεραιότητα και ενότητα, ειρήνη και ευημερία.

Ο κ. Σαάθ αναφέρθηκε και στην επικείμενη επίσκεψη του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς στην Κύπρο, λέγοντας ότι δεν έχει καθοριστεί η ημερομηνία, όμως θα λάβει χώρα σύντομα.

«Οι ιστορικές μας σχέσεις θα μεταφράζονται πάντοτε σε συνεργασία στο μέλλον» είπε.

Αναφέρθηκε εξάλλου στον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, ως έναν από τους ηγέτες που ενέπνευσαν τον αγώνα των Παλαιστινίων για ελευθερία, ενώ είπε ότι η συνεργασία Χριστιανών και Μουσουλμάνων στους Αγίους Τόπους είναι παράδειγμα ενότητας.

Ο κ. Σαάθ επανέλαβε την πρόσκληση προς τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο να επισκεφθεί την Παλαιστίνη και τους Αγίους Τόπους, ενώ εξέφρασε την εκτίμησή του για το ρόλο της Εκκλησίας και του Προκαθημένου της, τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ιερουσαλήμ και τη Βηθλεέμ.

Νωρίτερα το πρωί, ο κ. Σαάθ είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου, στα γραφεία του κόμματος, ενώ μετά το πέρας της συνάντησης δεν έγιναν δηλώσεις.

Πηγή: KYΠΕ