Αίσχος: Υπόθεση φοροδιαφυγής εκατομμυρίων παραμένει ατιμώρητη εδώ και 13 χρόνια

Η δικαιοσύνη δεν είναι τυφλή, αλλά μερικές φορές μπορεί εύκολα να κάνει τα στραβά μάτια. Αυτό έχουμε καταλάβει εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, καθώς το σκάνδαλο της φοροδιαφυγής εκατομμυρίων του Γιάννη Παπαδόπουλου που η «24» απεκάλυψε έχει μείνει στα συρτάρια του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων χωρίς κανείς να ενδιαφέρεται.

12 χρόνια φοροδιαφυγής που μένουν ατιμώρητα, ενώ ταυτόχρονα βιοπαλαιστές σέρνονται στην φυλακή για οφειλόμενα των 1000 ευρώ.

Φυσικά δεν μιλάμε για φοροδιαφυγή μερικών χιλιάδων αλλά αρκετών εκατομμυρίων ευρώ

Πιο συγκεκριμένα, ο Γιάννης Παπαδόπουλος του «Πολίτη» ενώ πώλησε την AMER΅κοντά στα 60 εκ. δολάρια, ποτέ δεν δήλωσε ολόκληρο το ποσό στις αρχές ως όφειλε βάσει νόμου.

Η έρευνα της Κεντρικής Τράπεζας απεκάλυψε τα πραγματικά στοιχεία της πώλησης, συντάσσοντας φάκελο τον οποίο και απέστειλε προς το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων, επί διοικήσεως του κ. Πούφου, ώστε να διευθετηθεί η είσπραξη του οφειλόμενου ποσού.

Ωστόσο, χωρίς καμία εξήγηση, ο φάκελος βρέθηκε κλειδωμένος στα συρτάρια του τμήματος χωρίς να γίνει η οποιαδήποτε ενέργεια. Το ανησυχητικό της υπόθεσης είναι ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία όταν παρέλθουν 12 χρόνια από την ημερομηνία που θα έπρεπε να πληρωθεί το οφειλόμενο ποσό και δεν γίνει καμία πληρωμή, εσκεμμένα ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο, η οφειλή παραγράφεται. Να σημειώσουμε ότι τα 12 χρόνια παρήλθαν την 31η Δεκεμβρίου 2015, αφήνοντας το τμήμα «ξεκρέμαστο» με αποτέλεσμα να στερείται του δικαιώματος επιβολής φορολογίας στον κ. Παπαδόπουλο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «24», το οφειλόμενο ποσό στο Τμήμα Φορολογίας μαζί με τα πρόστιμα και τους τόκους έχει υπολογιστεί από τους λειτουργούς σε πάνω από 30 εκ. ευρώ, ποσό για το οποίο φέρεται να βρίσκονταν περί το τέλος του 2015 σε διαπραγματεύσεις οι δύο πλευρές, δηλαδή ο κ. Παπαδόπουλος και το ΤΕΠ, προκειμένου να καταβάλει περίπου 5 εκ. ευρώ.

Απλά αδιανόητο

Όσο «αθώα» και αν προσεγγίσουμε το θέμα, μας φαντάζει αδιανόητο να χρειάζονται πάνω από 12 χρόνια για να διερευνηθεί μια τόσο «καθαρή» συναλλαγή.

Αν υποθέσουμε ότι δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό ως προς την καθυστέρηση, και αν δεν υπάρχουν εσκεμμένα κολλήματα στην διαδικασία, τότε πως μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη στους θεσμούς ότι πραγματικά θα μπορέσουν να διερευνήσουν ακόμη πιο περίπλοκα σκάνδαλα, όπως αυτό της κατάρρευσης της οικονομίας για να πληρώσουν οι υπαίτιοι;

Φυσικά ο πιο πάνω συλλογισμός της «αθωότητας» ως προς την καθυστέρηση στο συγκεκριμένο θέμα, καταρρίπτεται αυτόματα αν δούμε όλα τα σκάνδαλα που έχουν έρθει στην επιφάνεια το τελευταίο διάστημα, με τους ένοχους για πολύ μικρότερα ποσά να βρίσκονται ή πίσω από τα σίδερα, ή να έχουν πληρώσει, ή έστω να εμφανίζονται για καταθέσεις ενώπιον των δικαστηρίων.

Το χρέος Παπαδόπουλου ισούται με το άθροισμα αρκετών σκανδάλων μαζί

Απίστευτο είναι και το γεγονός ότι αν συγκρίνουμε τα ποσά από διάφορα σκάνδαλα που βρέθηκαν ή βρίσκονται ενώπιον της δικαιοσύνης θα δούμε ότι είναι «κοντά» στα οφειλόμενα του κ. Παπαδόπουλου του «Πολίτη», ο οποίος όχι μόνο δεν πλήρωσε, αλλά ούτε καν βρέθηκε ενώπιον του δικαστηρίου για την φοροδιαφυγή.

Κάποιες υποθέσεις που απασχόλησαν ή απασχολούν την δικαιοσύνη:

 

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ:  Ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, εξέτισε τετράμηνη ποινή φυλάκισης και πλήρωσε 13.500 ευρώ χρηματική ποινή του για την ενέργεια του να λάβει χρήματα από την Ελληνική εταιρεία FOCUS, χωρίς να καταβάλλει φόρο εισοδήματος επί σειρά ετών.

Ποσό το οποίο δεν δήλωσε: 1 εκατομμύριο ευρώ

ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΑΠΑ: Η πολύκροτη υπόθεση του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Πάφου, που έστειλε στην φυλακή τον πρώην Δήμαρχο Πάφου. Το σκάνδαλο βρίσκεται ακόμη υπό διερεύνηση ενώ υπάρχουν ακόμη πέντε κατηγορούμενοι σχετικά με την υπόθεση.

Σύμφωνα με τον κατάλογο, οι κατηγορούμενοι χρηματίσθηκαν συνολικά με το ποσό του 1 εκατομμυρίου, 655 χιλιάδων ευρώ, 466 χιλιάδες ευρώ στην Α’ φάση του αποχετευτικού και το υπόλοιπο ποσό στη Β’ φάση. Ο Βέργας φέρεται να πήρε κοντά στο μισό εκατομμύριο.

Ποσό για το οποίο κατηγορούνται οι 6: Περίπου 1,5 εκατομμύρια ευρώ

 

ΣΠΕ ΑΓΙΑΣ ΦΥΛΑΣ: Παράτυπες διαδικασίες στην εξασφάλιση δεκάδων δανείων εκατομμυρίων από την συγκεκριμένη ΣΠΕ. Ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην Κύπρο, με την αστυνομία να προχωρά σε μαζικές συλλήψεις 17 υπόπτων.

Ποσά για τα οποία κατηγορούνται: 25 εκατομμύρια ευρώ

 

ΑΓΟΡΑ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΩΝ AGUSTA: Η υπερτιμολόγηση των 5 ελικοπτέρων που αγόρασαν Εθνική Φρουρά και Αστυνομία έρχεται ξανά στο προσκήνιο με νέες πληροφορίες και έρευνες εναντίων της πρώην Γενικού Ελεγκτού, Χρυστάλλας Γιωρκάτζη. Το θέμα πήρε ξανά διαστάσεις μετά από καταγγελία του νυν Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, στην Βουλή αλλά και στον Γενικό Εισαγγελέα. Η υπόθεση βρίσκεται ακόμα υπό διερεύνηση.

Ποσό που πληρώσαμε περισσότερα: Κοντά στα 30 εκατομμύρια ευρώ

 

Ο «ΕΡΜΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ: Άρχισε πρόσφατα έρευνα για το αεροπλανάκι Britten-Norman BN-2 Islander της Αστυνομίας με την ονομασία «Ερμής».Η απόφαση να πωληθεί προς 150 χιλ. ευρώ βρήκε ασύμφωνη την τελική του αξία, καθώς άγγιξε το εκατομμύριο μετά από μερικές μικροδιορθώσεις. Η υπόθεση έφτασε στη Νομική Εισαγγελία μετά από καταγγελία του Γενικού Ελεγκτή με τον Γενικό Εισαγγελέα να ζητά έναρξη έρευνας από την Αστυνομία.

Ποσό που έχασε η Κυπριακή Δημοκρατία: Περίπου 800 χιλιάδες ευρώ

 

Αν αθροίσουμε όλες τις υποθέσεις μαζί, θα δούμε ότι το ποσό είναι κοντά στα 60 εκατομμύρια ευρώ που μοιράζεται σε πάνω από 40 κατηγορούμενους και μεταφράζεται σε περίπλοκες έρευνες. Αν από την άλλη δούμε την φοροδιαφυγή Παπαδόπουλου, η οποία όπως γράψαμε και πιο πάνω τα οφειλόμενα του είναι περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ θα παρατηρήσουμε την γελοιοποίηση της δικαιοσύνης και των θεσμών που θέλουν να λέγονται «δίκαιοι».

Οι «μαρίδες» στην φυλακή με τους «καρχαρίες» να κυκλοφορούν ελεύθεροι

Ας μην ξεχνάμε και τους βιοπαλαιστές που βρίσκονται στην φυλακή για μικροποσά που οφείλουν έναντι του Δημοσίου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά και για τον τρόπο που η δικαιοσύνη αντιμετωπίζει προνομιακά τις περιπτώσεις της φοροδιαφυγής, η κίνηση του γνωστού επιχειρηματία Χριστόφορου Τορναρίτη που πριν μερικές ημέρες αποφυλάκισε οχτώ συμπολίτες μας έναντι των 9 χιλ. ευρώ για χρέη ως προς το Δημόσιο.

Είναι το λιγότερο γελοίο να βλέπουμε οικογενειάρχες να φυλακίζονται στις κεντρικές φυλακές για 900 και 1000 ευρώ και κάποιοι άλλοι να κυκλοφορούν ελεύθεροι με οφειλές εκατομμυρίων.

Το σύστημα «μυρίζει»

Από όλα το πιο πάνω βλέπουμε την «τύφλα» της δικαιοσύνης και ακόμη περισσότερο όλων των Αρμοδίων που αποσιωπούν την υπόθεση.

Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, μαζί με την κυβέρνηση Αναστασιάδη, αναφέρουν καθημερινά την ετοιμότητα τους για να χτυπήσουν την φοροδιαφυγή, την σήψη και την διαφθορά. Παράδειγμα είναι και οι δηλώσεις για την εξονυχιστική διερεύνηση της Λίστας Λανγκαρντ που έφτασε στην Κύπρο χωρίς ωστόσο τα οποιαδήποτε αποτελέσματα μέχρι τώρα. Εδώ και δύο χρόνια αναφερόμαστε στο θέμα της φοροδιαφυγής Παπαδόπουλου χωρίς ποτέ κανείς να διατάξει έρευνα. Αναδείξαμε την υπόθεση, κατέχουμε τα στοιχεία που μάλιστα προέρχονται από μελέτη της ίδιας της Κεντρικής Τράπεζας, αλλά τα πάντα καλύπτονται από ένα πέπλο μυστηρίου. Κύριε Γεωργιάδη, ψάχνετε στην Ελβετία τους φοροφυγάδες ενώ το σκάνδαλο του Παπαδόπουλου το αφήνετε στην άκρη χωρίς να κάνετε το παραμικρό. Σε τι οφείλεται η τόση αδράνεια;

Που είναι οι δύο Γενικοί εδώ και 13 χρόνια ώστε να αποκαταστήσουν την τάξη και το δίκαιο;

Ποιες οι ευθύνες Πούφου, Λαζάρου και Τσαγκάρη του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων για την «κωλυσιεργία» που παρατηρείται εδώ και 13 ολόκληρα χρόνια;

Δυστυχώς, όχι μόνο δεν μας έχουν δοθεί απαντήσεις αλλά ούτε καν μας έχουν γίνει ερωτήσεις για ένα τόσο μεγάλο θέμα, ώστε να μπορέσει να διερευνηθεί. Όσες φορές και αν προσπαθήσουμε να μάθουμε για το πώς βαίνει η υπόθεση, για το πώς χειρίζεται το θέμα το ΤΕΠ και σε τι οφείλονται όλα αυτά πάντα δεχόμαστε την ίδια απάντηση, ότι δηλαδή δεν μπορούν να δοθούν απαντήσεις για τίποτα το οποίο αφορά το θέμα Παπαδόπουλου.

Και εγώ διερωτώμαι, «Προς τι η τόση μυστικότητα;».

Δεν χρειαζόμαστε αποκλειστική είδηση ούτε δηλώσεις για δικό μας όφελος, αλλά απαντήσεις σε ένα κοινωνικό φαινόμενο, σε ένα σκάνδαλο μεγατόνων, σε μια υπόθεση που θα δείξει κατά πόσο τελικά ζούμε σε ένα κράτος δικαίου ή στη γη της διαφθοράς και της συγκάλυψης.

Κ. Χάρη Γεωργιάδη και κ. Αναστασιάδη, μιλάτε για ένα κράτος που προστατεύει τον πολίτη, όμως με καμία ενέργεια σας να δείχνει προς αυτή την κατεύθυνση.

Εκτός φυσικά και αν εννοείτε κάποιον άλλον «Πολίτη». Αυτόν του Γιάννη Παπαδόπουλου…  

 

* Διαβάστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση της “24” εδώ!