Στη ‘νύχτα-σοκ’ την Πρωτοχρονιά στην Κολωνία αναφέρεται γνωστή φεμινίστρια

{loadposition ba_textlink}

Tο βιβλίο της γνωστής δημοσιογράφου και συγγραφέα αναφέρεται στις μαζικές σεξουαλικές επιθέσεις εναντίον γυναικών την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην Κολωνία. Μέχρι σήμερα 627 γυναίκες έχουν υποβάλει σχετικές μηνύσεις.

Σύμφωνα με την Γερμανίδα συγγραφέα, υπήρξε οργανωμένη προσπάθεια από την πλευρά της αστυνομίας να αποσιωπηθεί η λέξη «βιασμός», όπως επί λέξει αναφέρει σε συνέντευξή της στην Deutsche Welle. Και προσθέτει: «Πίσω από την στρατηγική της αποσιώπησης κρυβόταν μια πολιτική βούληση. Δεν ήθελαν να το παραδεχθούν».

Η Άλις Σβάρτσερ περιγράφει τους δράστες ως ισλαμιστές κάνοντας την διάκριση με τους μουσουλμάνους. Θεωρεί πως το Ισλάμ είναι μια θρησκευτική πίστη, αλλά ο Ισλαμισμός είναι μια πολιτική στρατηγική. «Πρόκειται για μια στοχευμένη στρατιωτική δράση όπως συμβαίνει με το Ισλαμικό Κράτος ή απλά για έναν τρόπο ζωής σύμφωνα με τον οποίο ομάδες μουσουλμάνων βγάζουν την οργή και την απογοήτευση τους, σε σχέση για παράδειγμα με την ανεργία. Αυτό το αίσθημα δυσαρέσκειας μεταφέρουν στους «άπιστους» και στην ταπείνωση των γυναικών».

Στο βιβλίο της η Άλις Σβάρτσερ παραλληλίζει επίσης τα γεγονότα στην Κολωνία με τα γεγονότα στο Κάιρο, στην πλατεία Ταχρίρ. Και αυτό διότι, όπως υποστηρίζει, οι δράστες, οι ομάδες των ανδρών δηλαδή, χρησιμοποιούσαν τον ίδιο τρόπο: περικύκλωναν μαζικά τα θύματά τους και τους επιτίθονταν. «Το θέμα ήταν λιγότερο το σεξ και περισσότερο η εξουσία. Οι γυναίκες έπρεπε να φοβηθούν και να εξαφανιστούν από τους δημόσιους χώρους» επισημαίνει.

Στην ερώτηση γιατί όλα αυτά συνέβησαν στην Κολωνία, απαντά πως δεν πρόκειται για τυχαία επιλογή και αυτό για τρεις λόγους: «Πρώτον, η Κολωνία είναι σε κεντρική θέση. Ξέρουμε εν τω μεταξύ πως η πλειονότητα των ανδρών είχαν δώσει ραντεβού και είχαν ταξιδέψει με τελικό προορισμό τη συγκεκριμένη αυτή πόλη, ίσως μάλιστα και από τις Βρυξέλλες. Δεύτερον, η Κολωνία είναι γνωστό πως είναι μια ανεκτική και φιλελεύθερη πόλη. Οι δράστες θα είχαν λιγότερα να φοβηθούν από ό,τι για παράδειγμα στο Μόναχο. Τρίτον, ίσως, γιατί στην Κολωνία υπάρχει και το σημαντικότερο μνημείο του Χριστιανισμού στη Γερμανία, ο Καθεδρικός Ναός».

Τέλος, στην ερώτηση γιατί η Γερμανία αποφεύγει να πει πολλές φορές τα πράγματα με το όνομά τους, απαντά πως πρόκειται για τα αισθήματα ενοχής από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό που πραγματικά χρειάζεται η χώρα, λέει η Άλις Σβάρτσερ, δεν είναι ακόμα περισσότεροι νόμοι, αλλά ουσιαστική ενσωμάτωση των ξένων.

Πηγή: KYΠΕ