Στις 2.30 ΤΛ τον τόνο, το νερό από την Τουρκία

{loadposition ba_textlink}

Στις 2.30 ΤΛ (0,76 ευρώ περίπου) ορίσθηκε η τιμή πώλησης του νερού ανά τόνο που φθάνει στα κατεχόμενα από την Τουρκία κατά την περίοδο ισχύς του μεταβατικού πρωτοκόλλου, σύμφωνα με τον “υπουργό” γεωργίας και φυσικών πόρων, Ναζίμ Τσαβούσογλου, ο οποίος σήμερα παραχώρησε διάσκεψη Τύπου στα κατεχόμενα δίδοντας πληροφορίες για το μεταβατικό πρωτόκολλο που υπέγραψε χθες με τον Τούρκο Υπουργό Υδάτων.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Τσαβούσογλου, που νωρίτερα είχε συνάντηση με την “ένωση δήμων”, ανέφερε ότι η τιμή αυτή θα είναι η τιμή πώλησης του νερού από την Τουρκία στους “δήμους”. Ο “λαός” πλέον θα έχει συνεχή ροή και νερό με ποιότητα που ανταποκρίνεται στα παγκόσμια επίπεδα. “Ήταν αναμενόμενο ότι το αντίτιμο γι` αυτό θα ήταν διαφορετικό. Ωστόσο η τιμή είναι λίαν λογική”. Είναι μια σοβαρή αλλαγή για το ψευδοκράτος, πρόσθεσε.

Έχει φτάσει στην “ένωση δήμων” το “συμβόλαιο συνδρομής” και μέχρι την Δευτέρα το μεσημέρι θα μπορούν να προβάλουν τις όποιες ενστάσεις. Θέλουν, συνέχισε, το νερό να φτάσει το συντομότερο στον κόσμο και σε πρώτο στάδιο θα μπορεί να δοθεί νερό στους “δήμους” Λευκωσίας και Κιόνελι και σε τμήμα της Λαπήθου.

Ο κ. Τσαβούσογλου υπενθύμισε ότι η αρχική συμφωνία για αντιμετώπιση των υδάτινων αναγκών στα κατεχόμενα είχε υπογραφεί μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτος στις 27 Ιουλίου 2010 και μετά άρχισε η κατασκευή του έργου που ονομάστηκε “το έργο του αιώνα”. Αφού αναφέρθηκε σε όλο το ιστορικό της κατασκευής και τα εγκαίνια, στις 17 Οκτωβρίου 2015, δήλωσε πως μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί 480 χλμ αγωγών εντός της κατεχόμενης περιοχής.

Στην παράγραφο 22 του μεταβατικού πρωτοκόλλου, ανέφερε, διευκρινίζεται ότι μέχρι την παραχώρηση της διαχείρισης με την μέθοδο του ΒΟΤ, οι εγκαταστάσεις στο Βαβυλά, το φράγμα στα Πάναγρα και οι αγωγοί μέχρι το νερό να φτάσει στους αποθηκευτικούς χώρους των “δήμων” θα είναι στη δικαιοδοσία του Τμήματος Υδάτων της Τουρκίας, με τη συνεργασία του οποίου θα γίνονται οι σχετικές επενδύσεις και ο καθορισμός της τιμής.

Το κόστος του νερού μέχρι τους “δήμους” θα πληρώνεται από το “υπουργείο” οικονομικών στην Τουρκία πρόσθεσε, λέγοντας ότι μετά που ανέλαβε η νέα “κυβέρνηση” στα κατεχόμενα ήρθαν σε επαφή με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές για να καταρτιστεί το μεταβατικό πρωτόκολλο, το συμβόλαιο συνδρομής και να καθοριστεί η τιμή.

Πηγή: KYΠΕ