Στρατηγικής σημασίας περιοχή δυτικά της Λιβύης κατέλαβε ο ISIS

{loadposition ba_textlink}

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στη Λιβύη κατάφεραν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους μια τοποθεσία στρατηγικής σημασίας σε δυτική περιοχή της χώρας, όπου η οργάνωση προσπαθεί να επεκτείνει την επιρροή της επωφελούμενη από το χάος που επικρατεί τα τελευταία χρόνια.

Η κατάληψη του Αμπού Γκρέιν έγινε μετά από αλλεπάλληλες επιθέσεις εναντίον των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων, την περασμένη εβδομάδα. Οι μαχητές του ΙΚ έφτασαν εκεί από την πόλη της Σύρτης, που απέχει 140 χιλιόμετρα ανατολικότερα. Το Ισλαμικό Κράτος ελέγχει τη Σύρτη εδώ και περίπου έναν χρόνο, από τον Ιούνιο του 2015.

Είναι η πρώτη φορά που η εξτρεμιστική σουνιτική οργάνωση καταφέρνει να επεκτείνει τον έλεγχό της σε μια περιοχή δυτικά της Σύρτης. Μέχρι σήμερα ήλεγχε μόνο ορισμένες μικρές κοινότητες στα ανατολικά της πόλης αυτής.

Το Αμπού Γκρέιν βρίσκεται πάνω σε ένα δρόμο στρατηγικής σημασίας που συνδέει τη Σύρτη με τη Μισράτα, δυτικότερα. Συνδέει όμως ταυτόχρονα και τον βορρά με τον νότο της χώρας.

Ένας Λίβυος αξιωματούχος, που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του, εξήγησε ότι το ΙΚ «βγήκε από τη βάση του στη Σύρτη για να επεκταθεί προς τα δυτικά». Οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις ετοιμάζονται να εξαπολύσουν μια επίθεση «για να ανακαταλάβουν τις ζώνες υπό τον έλεγχο του ΙΚ», συνέχισε, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Πηγή: newsbeast.gr