Συνέντευξη με τον Χρίστο Παρασκευά

{loadposition ba_textlink}

Ο έμπειρος και έντονα αναμειγμένος στα κοινά κ. Χρίστος Παρασκευά, κατέρχεται ως υποψήφιος βουλευτής του ΔΗΣΥ στην επαρχία Λάρνακας στις Βουλευτικές εκλογές. Ο κ. Παρασκευά μιλάει στην «24» για την ανάγκη εκσυγχρονισμού του πολιτικού κόσμου, ώστε να ξεφύγει η Κύπρος από την απαξιωτική τάξη πραγμάτων στην οποία βρίσκεται, την πολύχρονη προσφορά του στα κοινά που δυστυχώς υποφέρουν από την εικόνα που παρουσιάζει το πολιτικό σύστημα, την περιπετειώδη πορεία της διακυβέρνησης του Δημοκρατικού Συναγερμού εν καιρώ κρίσης, καθώς και για το φλέγον ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων.

24. Σε αυτές τις βουλευτικές εκλογές βλέπουμε την κάθοδο νέων προσώπων σε όλες τις πολιτικές παρατάξεις, ιδιαίτερα στο κόμμα σας. Εσείς σαν υποψήφιος βουλευτής, πια πιστεύετε πως είναι τα ποιοτικά στοιχεία που σας κάνουν να ξεχωρίζετε από τους υπόλοιπους υποψήφιους βουλευτές και ειδικά τους νέους υποψήφιους;

Όντως έτσι είναι όπως τα λέτε. Σε αυτές τις εκλογές είναι έντονη και μαζική η κάθοδος νέων προσώπων από όλα τα κόμματα, αλλά κυρίως στο δικό μου κόμμα. Ένας εξ αυτών των νέων που διεκδικούν επάξια θέση στο νέο κοινοβούλιο είμαι και εγώ. Αυτό που έντονα πιστεύω και το οποίο με οδήγησε στο να κατέλθω ως υποψήφιος στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, είναι η απαξίωση αλλά και η αδιαφορία πολιτών και της κοινωνίας γενικότερα, απέναντι στο πολιτικό σκηνικό, αλλά κυρίως στο πολιτικό κατεστημένο .

Οι πολίτες πλέον ζητούν και απαιτούν την ανανέωση σε πρόσωπα, ιδέες και πολιτικές. Ζητούν άφθαρτα και ικανά άτομα, που δεν θα κρύβουν τις οποιεσδήποτε μικροπολιτικές σκοπιμότητες και άτομα όπου κυρίως θα ξέρουν ότι θα είναι δίπλα τους οποιαδήποτε στιγμή. Ο κόσμος θέλει άτομα όπου όντως θα εκλέγονται από αυτούς και θα εργάζονται στην πραγματικότητα σκληρά για αυτούς. Αυτό εγώ το έχω επιδείξει μέσα από την διαδρομή μου στην ζωή, την παρουσία μου στην κοινωνία αλλά και συμμετοχή μου στα κοινά. Εγώ δεν είμαι άνθρωπος για τα μεγάλα λόγια, αλλά είμαι άνθρωπος όπου τα λίγα λόγια τα υιοθετώ και τα εφαρμόζω σε έργα και σε πράξεις.

Όλα αυτά τα χρόνια χαίρομαι που συναντώ ανθρώπους που “το παλεύουν όπως μπορούν” και στεναχωριέμαι με εκείνους που “δεν το παλεύουν άλλο”. Έτσι και εγώ αποφάσισα να το «παλέψω» επειδή πολλοί φίλοι και γνωστοί με παρότρυναν και μου είπαν “τόλμησέ το”.

Πιστεύω ότι μπορώ να προσφέρω στην αλλαγή που απαιτείται σε όλα τα επίπεδα. Στην πολιτική σίγουρα δεν υπάρχουν “Μεσσίες” ή “Φωστήρες”. Υπάρχουν όμως άνθρωποι που προσπαθούν. Πρέπει να αλλάξουμε, ώστε ο πολιτικός μας πολιτισμός να χαρακτηρίζεται από ευπρέπεια και σεβασμό προς την άλλη άποψη και από διάθεση σύνθεσης και ανακάλυψης των κοινών σημείων.

Νομίζω λοιπόν ότι σημασία έχει στο τραπέζι των συζητήσεων να υπάρχουν ιδέες. Αυτό που μπορώ να υποσχεθώ είναι ότι θα είμαι παρόν, δίπλα στον πολίτη της Επαρχίας Λάρνακας, της Κύπρου ολόκληρης, διεκδικώντας το καλύτερο για όλους μας , για εμάς και τα παιδιά μας!

24. Στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις παρατηρείται το φαινόμενο της γενικής απαξίωσης του πολιτικού συστήματος από τους πολίτες λόγω της υψηλής ανεργίας, της κακής εικόνας της οικονομίας και της συμπεριφοράς μερικών βουλευτών. Αποτέλεσμα αυτού του φαινομένου είναι η το μεγάλο ποσοστό αποχής που αναμένεται στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Σαν υποψήφιος βουλευτής πιστεύετε ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να αναστραφεί μέχρι τις εκλογές. Και αν ναι πως;

Το φαινόμενο της αποστασιοποίησης ή ακόμα και οργισμένης απόρριψης των πολιτικών ελίτ από μερίδα των πολιτών δεν ανάγεται σε μία μόνο αιτία, όπως, για παράδειγμα, στη λεγόμενη μη τήρηση των προεκλογικών δεσμεύσεων.

Το πολιτικό σύστημα μοιάζει να επιτίθεται στην κοινωνία. Πραγματοποιεί την πιο βίαιη επίθεσή του, στην ιστορία του, στον κόσμο της εργασίας. Δεν εξασφαλίζει τίποτα και σε κανέναν. Πόσο μάλλον στους νέους ανθρώπους που τελειώνουν το πανεπιστήμιο και σκέφτονται ότι δεν θα έχουν δουλειά, δεν θα πληρώνονται όσο αξίζουν.

Ιδωμένη η ίδια η εικόνα από την πλευρά του πολιτικού προσωπικού, η αδυναμία του να ανταποκριθεί κάποιες φορές ακόμα και σε στοιχειώδη αιτήματα προστασίας οφείλεται στην εκούσια παραίτησή του από τα καθήκοντά του.

Ο πολιτικός κόσμος έχει ξεπεραστεί και αν δεν υπάρξει ένα άλλος πολιτικός λόγος, δεν εννοώ ξύλινος ή μη ξύλινος, αλλά ένα λόγος ουσιαστικός, που να αναλύει σε βάθος το γιατί και το πώς φτάσαμε ως εδώ, τότε ίσως αυτά που ζούμε σήμερα να είναι μια όαση.

Πιστεύω πως, στο μικρό χρονικό διάστημα που έμεινε με ένα πολύ απλό τρόπο, εμείς οι υποψήφιοι μπορούμε να έρθουμε ακόμη πιο κοντά στους πολίτες . Να ακούσουμε και να αφουγκραστούμε την αγωνία και τις ανησυχίες που βασανίζουν καθημερινά τους πολίτες . Χωρίς μεγάλα λόγια, επαναλήψεις υποσχέσεων, αλλά με ειλικρίνεια, εποικοδομητική κριτική, λύσεις στα προβλήματα, ανθρώπινη συμπεριφορά, χωρίς αλαζονεία και επιτήδευση. Μόνο έτσι θα διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε μαζί με τους πολίτες, ριζικές αλλαγές στην κοινωνία και τολμηρές τομές στη λειτουργία του κράτους.

24. Το κόμμα σας βρίσκεται συχνά στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης για την κακή γενική κατάσταση που επικρατεί σε οικονομία και πολιτική, ενώ κατηγορείται από αντίπαλα κόμματα για επικοινωνιακή πολιτική η οποία έχει στόχο να στρέψει την προσοχή των πολιτών σε προβλήματα δευτερεύοντας σημασίας. Ποια η θέση σας σε αυτό το ζήτημα;

Ξεκινήσαμε την προσπάθεια να βγάλουμε τη χώρα από τα αδιέξοδα που δημιούργησε η πολιτική των τελευταίων πέντε χρόνων του ΑΚΕΛ, σαν αποτέλεσμα της παθογένειας του πολιτικού συστήματος.

Η Κυβέρνηση του Δημοκρατικού Συναγερμού ανέλαβε το 2013 μια Κύπρο μπλεγμένη στα μνημόνια, μια Κύπρο έτοιμη να καταρρεύσει οικονομικά, στα όρια της χρεωκοπίας. Είναι αλήθεια ότι όλοι μας, ζήσαμε τον εφιάλτη της κρίσης. Ζήσαμε τον θυμό, την απογοήτευση, την απελπισία.

Όμως γεννήθηκε μετά από τρία χρόνια η ελπίδα. Και αυτό οφείλεται και πιστώνεται στην προσπάθεια και τον αγώνα της Κυβέρνησης του Δημοκρατικού Συναγερμού, που σήκωσε το βάρος της ευθύνης.

Με σύνεση πολύ, με γνώση, φρόνηση και λογισμό ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η κυβέρνηση έχει πετύχει να αντικρούσει σθεναρά, αποτελεσματικά, την λαίλαπα της κρίσης. Αυτό φυσικά, δεν σημαίνει ότι επήλθε η οριστική ίαση των οικονομικών και κοινωνικών μας νοσημάτων. Ελέγχουμε όμως, την όλη κατάσταση και την ελέγχουμε αρκούντως. Απαιτείται η συνέχιση μιας ισορροπημένης στρατηγικής, σταθερής, μεθοδικής, άρτιας και με ευστάθεια. Δεν έχουμε, σαν σύνολο, την πολυτέλεια για πειραματισμούς και ακροβασίες. Τέτοιες παράτολμες επιλογές πληρώνονται πανάκριβα.

Αυτό που έχω να πω είναι πως αν ο Δημοκρατικός Συναγερμός, δεν στεκόταν επάξια μπροστά στις τεράστιες προκλήσεις αλλά και στις τεράστιες με χωρίς προηγούμενο οικονομικές δυσκολίες αυτή τη στιγμή τα πράγματα θα ήταν κατά πολύ χειρότερα. Όλοι έχουμε επηρεαστεί αρνητικά από τις οικονομικές εξελίξεις των τελευταίων χρόνων. ΄

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός ποτέ δεν επέλεξε την πολιτική της διαστρέβλωσης και παραπλάνησης της κοινής γνώμης. Αντιθέτως, εμείς είμαστε που βγαίνουμε μπροστά και λέμε την αλήθεια, η οποία μερικές φορές είναι πικρή αλλά πάνω από όλα είναι η αλήθεια.

24. Πιστεύετε ότι το κόμμα σας και η απερχόμενη κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΣΥ προέβησαν σε κάποια πολιτική υλοποίηση η οποία ήταν ζημιογόνα για την εικόνα του κόμματος;

Στις επικείμενες εκλογές κρίνονται πολλά! Πάντοτε μια εκλογική αναμέτρηση είναι πρόκληση. Αυτή εδώ, ωστόσο, είναι πρόκληση προκλήσεων!

Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΣΥ βρέθηκε απέναντι σε μοναδικά διλλήματα. Με την Πατρίδα μας δεν παίζουμε! Με το σήμερα και το αύριο, το δικό μας και των παιδιών μας δεν παίζουμε.

Την ώρα της ευθύνης προέχει το εθνικό συμφέρον, που το βάζουμε πάνω απ’ όλα. Αυτό έκανε η κοινοβουλευτική ομάδα. Και η πολιτική υλοποίηση του μνημονίου ήταν η πιο ζημιογόνα για την εικόνα του κόμματος. Αλλά, πάνω από όλα η κοινοβουλευτική ομάδα έβαλε το κοινό καλό μακριά από λαϊκίστικες και μικροκομματικές πολιτικές.

24.Ο πιο μεγάλος στόχος που έχει θέσει η κυβέρνηση είναι η αποκρατικοποίηση ημικρατικών οργανισμών όπως την ΑΗΚ στην οποία και εργάζεστε. Παρόλη την προσπάθεια προς την επίτευξη αυτού του στόχου, η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με τις αντιδράσεις των εργαζομένων. Μπορεί να ξεπεραστεί αυτό το εμπόδιο;

Η ΑΗΚ είναι ένας αποδοτικός και σύγχρονος οργανισμός, με αναβαθμισμένη τεχνολογία και υποδομές που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από παρόμοιους οργανισμούς της Ευρώπης. Διαχρονικά η ΑΗΚ συνεισφέρει στα ταμεία του κράτους κέρδη από εργασίες που αγγίζουν τα €100 εκατ. ετησίως.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός και ο Πρόεδρος του έχει ξεκαθαρίσει ότι «δεν υπάρχει θέμα ΑΗΚ» και σε αυτό θα επιμείνω μέχρι τέλους. Θα πρέπει το εμπόδιο αυτό να ξεπεραστεί μέσα από τον διάλογο με τους εργαζομένους και την Κυβέρνηση. Όλοι μαζί, κυβέρνηση και εργαζόμενοι, θα πρέπει να αποφασίσουμε και να πράξουμε με βάση το συμφέρον της ΑΗΚ και των εργαζομένων της καθώς και το γενικότερο συμφέρον της πατρίδας μας!

Όσο για την CYTA, με την πρόταση που υπήρχε διασφαλίζονται οι εργαζόμενοι έχοντας τέσσερις επιλογές, είτε να μείνουν ως εργαζόμενοι στον στρατηγικό τομέα, είτε να πάνε στο δημόσιο τομέα ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, είτε με σχέδια εθελούσιας αφυπηρέτησης.

Ποτέ δεν μιλήσαμε για ιδιωτικοποίηση 100%, μπορεί να παραμείνει το κράτος έχοντας μέρος του μετοχικού κεφαλαίου, όπως και οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα να έχουν μέρος του μετοχικού κεφαλαίου.