Υπ. Συγκοινωνιών: Στόχος η ανάπτυξη της κοινωνίας της πληροφορίας

{loadposition ba_textlink}

Με παροχή δημόσιων ηλεκτρονικών υπηρεσιών, την ψηφιακή επιχειρηματικότητα, την ηλεκτρονική υγεία, την ψηφιακή παιδεία, την ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών υπερυψηλών ταχυτήτων, την ηλεκτρονική τοπική αυτοδιοίκηση και την καλλιέργεια ψηφιακού αλφαβητισμού, δήλωσε ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Μάριος Δημητριάδης.

Σε χαιρετισμό στην 6 η Έκθεση και Συνέδριο Πληροφορικής, Τεχνολογίας και Τηλεπικοινωνιών ο κ. Δημητριάδης είπε ότι η προώθηση της χρήσης των Τεχνολογιών των Πληροφοριών και των Επικοινωνιών έχει περιληφθεί ως ξεχωριστός άξονας προτεραιότητας στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Ανταγωνιστικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη“, που συγχρηματοδοτείται από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία την προγραμματική περίοδο 2014-2020.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι η Κυβέρνηση προωθεί την ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας προς τις επιχειρήσεις και προς αυτήν την κατεύθυνση στοχεύει το σχέδιο χορηγιών που ετοιμάζει το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για προώθηση του ηλεκτρονικού εμπορίου και των υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους. Το σχέδιο ύψους 4,5 εκατομμυρίων ευρώ θα συγχρηματοδοτηθεί από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Δημητριάδης είπε ότι στατιστικές έχουν αναδείξει πως για κάθε 10% αύξηση στο ποσοστό διείσδυσης της ευρυζωνικότητας μιας χώρας, επιταχύνει την οικονομική ανάπτυξη κατά 1,38 ποσοστιαίες μονάδες και προσφέρει μια ώθηση στο ΑΕΠ μιας χώρας που κυμαίνεται από 0,1 – 1,4%.

Πρόσθεσε ότι με βάση άλλες μελέτες προκύπτει ότι θα επιτευχθεί σχεδόν 100% κάλυψη με ταχύτητες τουλάχιστον 30 Mbps μέχρι το 2018 και 70% κάλυψη με ταχύτητες τουλάχιστον 100 Mbps, μέχρι το 2020.

Στον τομέα των κινητών δικτύων από το 2015, και οι τρεις φορείς εκμετάλλευσης κινητής τηλεφωνίας ξεκίνησαν την ανάπτυξη των δικτύων 4 ηςγενιάς, για να προσφέρουν ασύρματη πρόσβαση υψηλής ταχύτητας στους Κύπριους πολίτες, ενώ μέσα στο 2016, έχει αρχίσει η διαδικασία αδειοδότησης της χρήσης νέου ραδιοφάσματος (800 MHz και 2600 MHz) για την εγκατάσταση και τη λειτουργία ασύρματων δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών, που θα παρέχουν υψηλής ποιότητας και ταχύτητας υπηρεσίες, με μια ευρεία κάλυψη της Κύπρου, στο πλαίσιο της αναζωογόνησης της οικονομίας και της ανάπτυξης της ευημερίας των πολιτών.

Παράλληλα ανέφερε ο Υπουργός, το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών προκήρυξε την έναρξη του σχετικού διαγωνισμού (πλειστηριασμού) για την αδειοδότηση φάσματος ραδιοσυχνοτήτων στις ζώνες 800 MHz και 2600MHz και αναμένεται ο διαγωνισμός να ολοκληρωθεί αρχές Ιουνίου 2016.

Πηγή: KYΠΕ