Τα αρνητικά επιτόκια πλήττουν τα κέρδη των ιαπωνικών τραπεζών

{loadposition ba_textlink}

Η πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας για αρνητικά επιτόκια έπληξε τα κέρδη των μεγάλων τραπεζών της χώρας, με την τράπεζα Mitsubishi UFJ να προειδοποιεί τη Δευτέρα για μείωση κερδών.

Η τεράστια τράπεζα της χώρας ανακοίνωσε ότι τα καθαρά της κέρδη μειώθηκαν κατά 8,0% σε 951,4 δισεκατομμύρια γεν (8,7 δισ. δολάρια) κατά το φορολογικό έτος που έληξε το Μάρτιο, επικαλούμενη ως λόγο μείωσης των κερδών την επιβράδυνση της οικονομίας, την υποτονικότητα στις αγορές μετοχών, καθώς και τα χαμηλά επιτόκια.

Οι ανταγωνιστικές της τράπεζες Sumitomo Mitsui Financial Group και Mizuho Financial Group ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι τα αρνητικά επιτόκια έχουν συμπιέσει τα περιθώρια δανεισμού τους.

Τον Ιανουάριο, η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας εξέπληξε τις αγορές με την πολιτική αρνητικών επιτοκίων, η οποία έχει στόχο να ενισχύσει τη χορήγηση δανείων σε άτομα και επιχειρήσεις, και να τονώσει την ανάπτυξη στην ευρύτερη οικονομία.

Ωστόσο, η κίνηση – η οποία έχει ως αποτέλεσμα να χρεώνονται οι εμπορικές τράπεζες για να διατηρούν αποθέματα τους στην Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας, δίνοντάς έτσι κίνητρο για να δανείσουν περισσότερα – επικρίθηκε ευρέως ως μια απελπισμένη προσπάθεια να στηρίξει την παραπαίουσα οικονομική ανάπτυξη του Τόκιο.

Οι τραπεζίτες ήταν μεταξύ των μεγαλύτερων επικριτών της πολιτικής αυτής συμπεριλαμβανομένου του Διευθύνοντος Συμβούλου της Mitsubishi UFJ Nobuyuki Hirano, ο οποίος προειδοποίησε ότι θα βλάψει τα οικονομικά των τραπεζών, οι οποίες προσπαθούν να αυξήσουν τον υποτονικό δανεισμό.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ