Α.Κυπριανού: “Τα εισοδήματα των πολλών έχουν μειωθεί προς όφελος των λίγων”

{loadposition ba_textlink}

Οι δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού στη δημοσιογραφική διάσκεψη με θέμα την οικονομία:

Οι εξελίξεις στην κοινωνία και την οικονομία τα τελευταία τρία χρόνια είναι πολύ διαφορετικές από ότι είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν.

Η οικονομία του τόπου έχει αλλάξει βίαια μετά το Μάρτη του 2013.

Η κοινωνία βιώνει την ανασφάλεια και τα εισοδήματα των πολλών έχουν μειωθεί προς όφελος των λίγων.

Για να αντιμετωπιστούν οι σημερινές ανισότητες χρειάζεται αλλαγή στην οικονομική πολιτική. Χρειάζεται να τερματιστεί η φιλοσοφία της αιματηρής λιτότητας.

Έχουμε ανάγκη αναπτυξιακές πολιτικές που να επαναφέρουν το κοινωνικό κράτος και να βελτιώνουν το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Θέλουμε τη λειτουργία σύγχρονου κράτους, στο οποίο θα είναι σε αρμονία η οικονομική ανάπτυξη και η κοινωνική ευημερία.

Η οικονομική μας φιλοσοφία έχει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο και στηρίζεται στις ακόλουθες αρχές:

· Στην προώθηση δημόσιων επενδύσεων με στόχο την ανάπτυξη της οικονομίας και βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος για το σύνολο της κοινωνίας.

· Στην προώθηση φορολογικής πολιτικής με στόχο τη δικαιότερη ανακατανομή του εθνικού εισοδήματος, την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και τη στήριξη κοινωνικά ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

· Στον καταμερισμό των οικονομικών βαρών ανάλογα με το εισόδημα και το οικονομικό εκτόπισμα του καθενός.

· Στη δημιουργία ανθρώπινου και κοινωνικά ευαίσθητου κράτους, το οποίο να προστατεύει και να στηρίζει τα οικονομικά ευάλωτα στρώματα της κοινωνίας.

· Στο νοικοκύρεμα των δημοσίων οικονομικών και στην αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής με στόχο την απελευθέρωση πόρων για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

· Στη διατήρηση του κοινωνικού χαρακτήρα των οργανισμών δημόσιας ωφέλειας και στο άμεσο νοικοκύρεμά τους, αναδιάρθρωση και εκσυγχρονισμό τους, ώστε να λειτουργήσουν αποτελεσματικότερα και να αποτελέσουν βραχίονες ανάπτυξης και περαιτέρω ενίσχυσης των οικονομικών του κράτους.

· Στη διαμόρφωση ενιαίας εθνικής στεγαστικής πολιτικής. Η περικοπή δαπανών από τη στεγαστική πολιτική, ιδιαίτερα σε σχέση με τους πρόσφυγες, περιορίζει τις δυνατότητες απόκτησης στέγης για ένα μεγάλο φάσμα του πληθυσμού.

· Στην εισαγωγή μέτρων και πολιτικών για ελάφρυνση των υπερδανεισμένων νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μέτρα που να μειώνουν το κόστος χρηματοδότησης, να καταργούν τις καταχρηστικές χρεώσεις και να προστατεύουν το δικαίωμα στην στέγαση.

· Στην υπεράσπιση του κοινωνικού χαρακτήρα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, του Αθλητισμού και του Πολιτισμού.

Στις 22 Μαΐου οι πολίτες μπορούν να κάνουν τη διαφορά

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, το ΑΚΕΛ υπερασπίστηκε τα συμφέροντα των εργαζομένων και του κυπριακού λαού:

· Δώσαμε αγώνα για να προστατεύσουμε από τις εκποιήσεις την κύρια κατοικία και τη μικρή επαγγελματική στέγη με δάνειο μέχρι 350 χιλ.

· Καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις για να βελτιώσουμε το χάος που προκάλεσε η μεταρρύθμιση της κοινωνικής πολιτικής και η εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

· Προτείναμε τη ριζική αναθεώρηση των συντελεστών φορολογίας της ακίνητης ιδιοκτησίας ώστε να επανέλθει πιο δίκαιος και ισορροπημένος τρόπος κατανομής των βαρών.

· Καταθέσαμε Πρόταση Νόμου με την οποία θέλαμε να ελέγξουμε την Υπουργό Εργασίας στην έκδοση διαταγμάτων στο θέμα των ωραρίων των καταστημάτων.

· Καταθέσαμε Πρόταση Νόμου για επέκταση των Συλλογικών Συμβάσεων.

· Δώσαμε μάχη για να διασώσουμε το δημόσιο πλούτο. Καταθέσαμε πρόταση νόμου για αναστολή της εφαρμογής του νόμου περί Αποκρατικοποιήσεων μέχρι το 2017.

· Καταθέσαμε τροπολογία για διασφάλιση των Ταμείων Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών, περιλαμβανομένων των Ταμείων Προνοίας και των Ταμείων Συντάξεων.

· Καταθέσαμε πρόταση νόμου που αποσκοπεί στην προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων των ατόμων που απουσιάζουν με άδεια ασθενείας

Πηγή: KYΠΕ