“Τα Επιμορφωτικά Κέντρα αποτελούν το μεγαλύτερο πρόγραμμα εκπαίδευσης ενηλίκων”, αναφέρει το Υπουργείο Παιδείας

{loadposition ba_textlink}

Τα Επιμορφωτικά Κέντρα αποτελούν σήμερα το μεγαλύτερο πρόγραμμα Εκπαίδευσης Ενηλίκων στην Κύπρο, είπε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής, προσθέτοντας ότι η επιτυχία του θεσμού διαφαίνεται μέσα από τη μαζική συμμετοχή των πολιτών, που φέτος ανέρχονται σε 25.060, εκ των οποίων 23.592 ενήλικες και 1.468 αλλόγλωσσα παιδιά.

Σε χαιρετισμό του στη χθεσινή τελική εκδήλωση των Επιμορφωτικών Κέντρων Λευκωσίας, που οργανώνεται από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και το Σύνδεσμο Μελών Επιμορφωτικών Κέντρων Λευκωσίας, με την ευκαιρία της λήξης των μαθημάτων της σχολικής χρονιάς 2015-16, ο κ. Καδής είπε ότι ο γενικός σκοπός των Επιμορφωτικών είναι η ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας του κάθε ατόμου, αλλά και η οικονομική και πολιτιστική πρόοδος, τόσο των πολιτών, όσο και της κοινωνίας.

Ανέφερε, επίσης, ότι τα Επιμορφωτικά προσφέρουν ποικιλία θεμάτων, τα οποία αφορούν στη διδασκαλία και εκμάθηση ξένων γλωσσών, στις τέχνες και χειροτεχνίες, στον πολιτισμό, στην υγεία, σε πρακτικές εφαρμογές, στην απόκτηση επαγγελματικών δεξιοτήτων και σε άλλα θέματα γενικής φύσεως, όπως οι δημόσιες σχέσεις, η επικοινωνία, η διοίκηση επιχειρήσεων, η δημοσιογραφία κτλ.

«Παράλληλα, προσφέρουν δωρεάν μαθήματα σε διάφορα Ιδρύματα, όπως οι Κεντρικές Φυλακές, Στέγες Ενηλίκων, Κέντρα Φροντίδας Ηλικιωμένων και Αναπήρων, Στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς, καθώς και σε ομάδες ατόμων με ειδικές ικανότητες, ψυχικές ασθένειες και σε άτομα τρίτης ηλικίας. Επιπρόσθετα, προσφέρουν δωρεάν μαθήματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας σε παιδιά επαναπατρισθέντων Κυπρίων, αλλόγλωσσα παιδιά, νόμιμους μετανάστες, πολιτικούς πρόσφυγες και Τουρκοκύπριους, καθώς και δωρεάν μαθήματα εκμάθησης της τουρκικής γλώσσας σε Ελληνοκύπριους», πρόσθεσε.

Ο κ. Καδής είπε ότι κατά την φετινή χρονιά προσφέρθηκαν δωρεάν μαθήματα ελληνικής και αγγλικής γλώσσας σε αιτητές ασύλου στο Κέντρο Φιλοξενίας στην Κοφίνου, όπως και σε παράνομους μετανάστες που κρατούνται στο ΧΩΚΑΜ Μεννόγειας και στην Βάση της Δεκέλειας.

«Ο αριθμός των ομάδων στις οποίες προσφέρονται δωρεάν μαθήματα έχει αυξηθεί από 277 που λειτουργούσαν κατά την περσινή χρονιά, σε 400. Τα Επιμορφωτικά Κέντρα έχουν καταξιωθεί στη συνείδηση των πολιτών για την ποιότητα και το ευρύ φάσμα των θεμάτων τους. Τη φετινή χρονιά διδάσκουν 689 προσοντούχοι εκπαιδευτές. Η επιτυχία του θεσμού διαφαίνεται μέσα από τη μαζική συμμετοχή των πολιτών, που φέτος ανέρχονται σε 25.060, εκ των οποίων 23.592 ενήλικες και 1.468 αλλόγλωσσα παιδιά», συμπλήρωσε.

Ο κ. Καδής ανέφερε ότι το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης και ειδικότερα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για τον θεσμό αυτό ήταν και παραμένει μεγάλο.

«Επιδίωξή μας είναι η Διά Βίου Μάθηση να καταστεί πραγματικότητα για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και τους νόμιμους μετανάστες. Ως εκ τούτου η αναβάθμιση και επέκτασή της έχει περιληφθεί στους άξονες προτεραιότητας του στρατηγικού σχεδιασμού για το 2014-2020», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ