Ο «τελικός της ντροπής» που μας αξίζει!

{loadposition ba_textlink}

Και όπως κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, μιλάμε για τελικό της ντροπής, για πρωτοφανή επεισόδια (σ.σ.: αν και πρωτοφανές είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά και στην Κύπρο μόνο πρωτοφανή δεν είναι πλέον τα επεισόδια στα γήπεδα), για σκηνές που αμαύρωσαν μία γιορτή.

Μα ποια γιορτή; Σας φαίνεται για γιορτή ο τελικός του Κυπέλλου πλέον; Γιορτή είναι μόνο στα λόγια των πρωταγωνιστών. Και φέτος οι εκπρόσωποι των δύο ομάδων στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου παραμονή του αγώνα μίλησαν για την ανάγκη να δούμε τον τελικό ως μία γιορτή, ως μία φιέστα, και κάλεσαν τους οπαδούς τους να συμπεριφερθούν σε πλαίσια αθλητοπρέπειας.

Στα λόγια και στα ευχολόγια είμαστε καλοί. Στις πράξεις χωλαίνουμε. Και ο τελικός ανάμεσα στον Απόλλωνα και την Ομόνοια ήρθε απλά να το επιβεβαιώσει. Δεν έγινε κάτι περισσότερο ή κάτι λιγότερο από ό,τι έχουμε συνηθίσει πλέον να βλέπουμε στις… γιορτές του ποδοσφαίρου. Στις δικές μας γιορτές του ποδοσφαίρου που ουδεμία σχέση έχουν μ’ αυτό που ο φυσιολογικός ποδοσφαιρικός κόσμος σ’ αυτόν τον πλανήτη αποκαλεί γιορτή του ποδοσφαίρου.

Αυτοί που προτίμησαν αντί γιορτής τα επεισόδια θα ήθελαν να βρεθούν απέναντι στον Βάλε, τον Βασιλείου, τον Παπουλή, τον Ζοάο Πέδρο και τους υπόλοιπους παίκτες του Απόλλωνα και να ρους ρωτήσουν αν απόλαυσαν όσο θα ήθελαν τα μεθεόρτια της κατάκτησης του Κυπέλλου και αν γιόρτασαν με την ψυχή τους αυτόν τον τίτλο; Αν το χάρηκαν που πανηγύριζαν και ταυτόχρονα κρυφοκοίταζαν προς τα πού εκτοξεύονταν οι κροτίδες για να μην τους πάρει καμία ξώφαλτσα;

Να σταθούν απέναντι στους παίκτες της Ομόνοιας και να τους ρωτήσουν αν δεν τους ήταν αρκετός ο πόνος που είχαν για την απώλεια του τίτλου και γι’ αυτό φρόντισαν οι ανεγκέφαλοι να τον διανθίσουν με μερικές… πινελιές βίας για να έχει και λίγο σασπένς το θέμα;

Στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, μία μέρα πριν, έγινε viral μία φωτογραφία του Τσόρι Ντομίνγκες με την κόρη του «αντιπάλου» του στο γήπεδο, αλλά φίλου του στην καθημερινότητά τους, Ντιέγκο Μπουονανότε. Και στην Κύπρο viral θα γινόταν μία τέτοια φωτογραφία. Γιατί και για εμάς θα ήταν εξίσου ξένη μία εικόνα που στον πολιτισμένο ποδοσφαιρικό κόσμο είναι αυτονόητη.

Αλλά εδώ το… τερματίσαμε. Ή μήπως όχι; Όταν βλέπουμε ποδοσφαιριστή (Βασιλείου) να τραυματίζεται και να ματώνει από κροτίδα που έπεσε από οπαδούς της δικής του ομάδας, τι περιμένουμε; Υπάρχει σωτηρία; Μην απαντήσετε. Ρητορικό το ερώτημα.