Τι ισχύει για τις βουλευτικές εκλογές του 2016

{loadposition ba_textlink}

Οι Βουλευτικές Εκλογές διενεργούνται και ρυθμίζονται με βάση τις διατάξεις του περί Εκλογής Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων Νόμου, σε συνδυασμό με τα άρθρα 62 μέχρι 72 του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Για σκοπούς Βουλευτικών Εκλογών η Δημοκρατία διαιρείται σε έξι εκλογικές περιφέρειες, οι οποίες αντιστοιχούν προς τις έξι διοικητικές περιφέρειες και οι 56 βουλευτικές έδρες κατανέμονται κατά εκλογική περιφέρεια με βάση τον αριθμό των εγγεγραμμένων εκλογέων κάθε εκλογικής περιφέρειας.

Η ισχύουσα κατανομή των βουλευτικών εδρών κατά εκλογική περιφέρεια έχει ως ακολούθως:

ΛΕΥΚΩΣΙΑ 20

ΛΕΜΕΣΟΣ 12

ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ 11

ΛΑΡΝΑΚΑ 6

ΠΑΦΟΣ 4

ΚΕΡΥΝΕΙΑ 3

Δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητας για εκλογή στο αξίωμα του Μέλους της Βουλής των Αντιπροσώπων,
έχει κάθε πολίτης της Δημοκρατίας, ο οποίος:

  • συμπλήρωσε το 25ο έτος της ηλικίας του,
  • δεν έχει καταδικασθεί για αδίκημα ατιμωτικό ή ηθικής αισχρότητας ή δεν έχει στερηθεί της εκλογιμότητας κατόπιν απόφασης αρμόδιου Δικαστηρίου λόγω οποιουδήποτε εκλογικού αδικήματος, και
  • δεν πάσχει από διανοητική νόσο που να τον καθιστά ανίκανο να ασκήσει τα καθήκοντά του ως βουλευτή.

Το ισχύον εκλογικό σύστημα, όπως αυτό τροποποιήθηκε με τον Ν.181(Ι)/2015, προβλέπει τη διάθεση των βουλευτικών εδρών στην Α’ κατανομή με το σύστημα της απλής αναλογικής, ενώ στις δύο φάσεις της Β’ κατανομής εφαρμόζεται ενισχυμένη αναλογική με ποσοστά 3,6% και 7,2% αντίστοιχα.

Η προσκύρωση των βουλευτικών εδρών, μετά την εξαγωγή των τελικών εκλογικών αποτελεσμάτων, γίνεται σε δύο στάδια. Προηγείται η πρώτη κατανομή εδρών, που διενεργείται από τους οικείους Εφόρους Εκλογής κάθε εκλογικής περιφέρειας, ξεχωριστά, και στη συνέχεια ακολουθεί η δεύτερη κατανομή εδρών, που διενεργείται από το Γενικό Έφορο Εκλογών.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων εκλέγεται για πενταετή περίοδο, όμως αυτή μπορεί να αυτοδιαλυθεί πρόωρα, με απόφαση που λαμβάνεται με απόλυτη πλειοψηφία των Μελών της

 

Ο ορθός τρόπος ψηφοφορίας για τις Βουλευτικές Εκλογές της Κυριακής

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Γενικού Εφόρου Εκλογών, σύμφωνα με τον Εκλογικό Νόμο, τα μόνα καθορισμένα σύμβολα με τα οποία μπορούν οι εκλογείς να ψηφίσουν, είναι το “χ” ή το “+” ή το “√”.

Ως εκ τούτου “καλούνται οι εκλογείς να ψηφίσουν σημειώνοντας ένα από τα πιο πάνω καθορισμένα σύμβολα, μέσα στο μεγάλο τετράγωνο που βρίσκεται κάτω από τη στήλη του συνδυασμού ή στο μικρό τετραγωνάκι που βρίσκεται δίπλα από το όνομα του ανεξαρτήτου υποψηφίου της προτίμησής τους”.

Σημειώνεται ότι, στην περίπτωση που ο εκλογέας επιλέγει να ψηφίσει συνδυασμό, μπορεί ταυτόχρονα να εκδηλώσει την προτίμησή του σε υποψηφίους του ιδίου συνδυασμού, χρησιμοποιώντας σταυρούς προτίμησης, μέχρι τον καθορισμένο αριθμό για κάθε εκλογική περιφέρεια.

Στη Λευκωσία οι σταυροί προτίμησης είναι μέχρι πέντε, στη Λεμεσό και Αμμόχωστο μέχρι τρεις, στη Λάρνακα δύο σταυροί προτίμησης και ένας σταυρός για Πάφο και Κερύνεια.

Σε περίπτωση που ο εκλογέας σημειώσει οποιοδήποτε άλλο σύμβολο ή γράμμα με το οποίο είναι δυνατόν να εξακριβωθεί η ταυτότητά του, το ψηφοδέλτιο θα είναι άκυρο, καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Ώρες διεξαγωγής της ψηφοφορίας και οδηγίες Γενικού Εφόρου προς ψηφοφόρους

Στις 7:00 της Κυριακής θα ανοίξουν οι κάλπες για τις Βουλευτικές Εκλογές και θα κλείσουν στις 6 το απόγευμα με ενδιάμεσο διάλειμμα από τις 12.00 μ. μέχρι τις 1.00 μ.μ. Τις ώρες της ψηφοφορίας καθώς και άλλα σημεία του Εκλογικού Νόμου που αφορούν τη μυστικότητα της ψήφου, την απαγόρευση των διαφημίσεων και των προεκλογικών συγκεντρώσεων από την προηγούμενη των εκλογών, υπενθυμίζει με ανακοινώσεις του σήμερα ο Γενικός Έφορος Εκλογών.

Οσον αφορά τις ώρες διεξαγωγής της ψηφοφορίας, οι ίδιες ώρες θα ισχύσουν και στα εκλογικά κέντρα που θα λειτουργήσουν στην Ελλάδα, ενώ οι ώρες λειτουργίας στα εκλογικά κέντρα που θα λειτουργήσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι από τις 8.00 π.μ. μέχρι τις 4.00 μ.μ., με διάλειμμα από τις 12.00 μ. μέχρι τις 12.30 μ.μ., τοπική ώρα.

Σύμφωνα με τον Εκλογικό Νόμο, την παραμονή και την ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας, απαγορεύεται η μετάδοση, διαφήμιση ή δημοσίευση οποιασδήποτε είδησης ή ανακοίνωσης, με πληρωμή ή χωρίς πληρωμή, που έχει σχέση άμεσα ή έμμεσα με τις εκλογές, εκτός από τις ανακοινώσεις ή ειδήσεις που μεταδίδονται από το Γενικό Έφορο Εκλογών. Επισημαίνεται ότι, με πρόσφατη τροποποίηση του Νόμου, οι εφημερίδες που κυκλοφορούν την παραμονή μπορούν να δημοσιεύουν μόνο ειδήσεις από τις προεκλογικές συγκεντρώσεις της προηγούμενης ημέρας.

Επίσης, σύμφωνα πάντα με τον Εκλογικό Νόμο, το Σάββατο και την Κυριακή των εκλογών, απαγορεύονται οι δημόσιες συγκεντρώσεις και η τυχόν διοργάνωση ομιλιών και δημοσίων συζητήσεων, για οποιαδήποτε θέματα που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τις εκλογές.

Όσον αφορά τη διαφύλαξη της μυστικότητας της ψήφου, ο Γενικός Έφορος Εκλογών δίνει οδηγίες προς τους ψηφοφόρους. Όπως ανέφερε στην ανακοίνωση, οι εκλογείς, αφού πάρουν το ψηφοδέλτιο της οικείας εκλογικής περιφέρειας, οφείλουν να εισέρχονται μέσα στους εκλογικούς θαλάμους ψηφοφορίας και πίσω από την κουρτίνα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Θα πρέπει επίσης να είναι βέβαιοι ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εξακριβωθεί η ταυτότητά τους και ούτε υπάρχει δυνατότητα να διαπιστωθεί εκ των υστέρων, από οποιοδήποτε πρόσωπο, τι ψήφισε ο καθένας.

Οι εκλογείς οφείλουν να ελέγχουν και να βεβαιώνονται ότι το ψηφοδέλτιο που δίνεται σ´ αυτούς από τους υπεύθυνους υπαλλήλους, είναι δεόντως σφραγισμένο με την επίσημη σφραγίδα της Δημοκρατίας.

Τέλος, υπενθυμίζει, ότι η ψηφοφορία είναι υποχρεωτική και ότι η Νομοθεσία προνοεί ότι οποιοσδήποτε εκλογέας παραλείψει να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα είναι ένοχος αδικήματος και σε περίπτωση καταδίκης του υπόκειται σε πρόστιμο που δεν υπερβαίνει τα €341.

 

 

Ο Γεν. ‘Εφορος Εκλογών υπενθυμίζει απαγορεύσεις και δίνει οδηγίες για τις βουλευτικές εκλογές

Απαγορεύονται τα εκλογικά επιτελεία και η ανάρτηση πινακίδων έξω από τα εκλογικά κέντρα, κατά την ημέρα της ψηφοφορίας ή την παραμονή της, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Γενικός `Εφορος Εκλογών.

Σύμφωνα με την Εκλογική Νομοθεσία, κανένα πρόσωπο δεν μπορεί να εγκαθιστά ή να διατηρεί εκλογικά επιτελεία ή να επιδεικνύει ή να αναρτά οποιεσδήποτε πινακίδες, που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τις εκλογές, κατά την ημέρα της ψηφοφορίας ή την παραμονή της, έξω από τα εκλογικά κέντρα”, σημειώνει ο `Εφορος.

Προσθέτει πως οι παραβάτες είναι ένοχοι ποινικού αδικήματος και σε περίπτωση καταδίκης, υπόκεινται σε φυλάκιση μέχρι έναν χρόνο ή πρόστιμο μέχρι €5000 ή και στις δύο ποινές μαζί.

Εξάλλου, με άλλη ανακοίνωσή του ο Γενικός Έφορος Εκλογών σημειώνει ότι το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22.5.2016, δηλαδή την παραμονή και την ημέρα των βουλευτικών εκλογών, απαγορεύεται η ρίψη φυλλαδίων, η ανάρτηση πανό, η τοιχοκόλληση πινακίδων και η αναγραφή συνθημάτων σχετικά με τις εκλογές.

Η Αστυνομία έχει ήδη πάρει οδηγίες να συλλαμβάνει και να προσάγει αμέσως στο Δικαστήριο όσους κατά παράβαση του Εκλογικού Νόμου θα αναγράφουν συνθήματα, αναρτούν πανό ή πινακίδες και/ή θα διανέμουν φυλλάδια στους δρόμους.

Οι παραβάτες είναι ένοχοι ποινικού αδικήματος και σε περίπτωση καταδίκης, υπόκεινται σε φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τον ένα χρόνο ή πρόστιμο μέχρι €5.000 ή/και στις δύο ποινές μαζί.

Σε ό,τι αφορά την ενημέρωση του κοινού, ο Γενικός `Εφορος Εκλογών αναφέρει πως με την ευκαιρία των βουλευτικών εκλογών, λειτουργεί υπηρεσία για την παροχή πληροφοριών στο κοινό, μέσω τηλεφώνου.

Η υπηρεσία παροχής πληροφοριών λειτουργεί τις εργάσιμες μέρες από η ώρα 8 π.μ. μέχρι η ώρα 6 μ.μ. και το Σάββατο από η ώρα 8 π.μ. μέχρι η ώρα 1 μ.μ.

Το κοινό μπορεί να επικοινωνεί με τα τηλέφωνα 22867614, 22867643 και 22867713 της Υπηρεσίας Εκλογών, για οποιοδήποτε θέμα σχετικά με τις βουλευτικές εκλογές.

Κάθε ενδιαφερόμενο πρόσωπο μπορεί να καλέσει την υπηρεσία παροχής πληροφοριών της Υπηρεσίας Εκλογών και να ενημερωθεί για την αντικατάσταση εκλογικού βιβλιαρίου, ή δελτίου ταυτότητας, λόγω απώλειας ή φθοράς, για τις ώρες ψηφοφορίας, πού ψηφίζει κάθε εκλογέας, αναφέροντας τον αριθμό της πολιτικής ταυτότητάς του, τον αριθμό επιτρεπομένων σταυρών προτίμησης κατά εκλογική περιφέρεια.

Πληροφορίες για τα πιο πάνω θέματα παρέχονται στους ενδιαφερόμενους και από τις Επαρχιακές Διοικήσεις, στα ακόλουθα τηλέφωνα:

Λευκωσία 22804222
Λεμεσός 25806443
Αμμόχωστος 24801002
Λάρνακα 24801880
Πάφος 26801144
Κερύνεια 22867771

Κατά την ημέρα των βουλευτικών εκλογών, θα υπάρχουν μέσα στους εκλογικούς θαλάμους, σε κάθε εκλογικό κέντρο, για σκοπούς της ψηφοφορίας, διαθέσιμες πέννες μπιρό, χρώματος μπλε ή μαύρου, για χρήση από τους εκλογείς, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.

`Οπως αναφέρεται, αν κάποιος εκλογέας ψηφίσει με πέννα οποιουδήποτε άλλου χρώματος, το ψηφοδέλτιο θα είναι άκυρο.

Γι’ αυτό, προτρέπονται όλοι οι εκλογείς να χρησιμοποιούν τις πέννες χρώματος μπλε ή μαύρου, που θα υπάρχουν στους θαλάμους ψηφοφορίας, σε κάθε εκλογικό κέντρο, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, για προστασία της ψήφου τους.

Εξάλλου, όπως αναφέρει ο Γενικός Έφορος Εκλογών, σύμφωνα με την ισχύουσα Εκλογική Νομοθεσία, οι τυφλοί ή πρόσωπα με φυσική ανικανότητα μπορούν να ψηφίσουν μόνοι τους, αν δηλώσουν στον προεδρεύοντα υπάλληλο ότι είναι σε θέση να ψηφίσουν.

Ο εκλογέας που, λόγω τυφλότητας ή άλλης φυσικής ανικανότητας, δεν μπορεί να ψηφίσει μόνος του, μπορεί επίσης να ζητήσει από τον προεδρεύοντα υπάλληλο να τον βοηθήσει στην άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, σύμφωνα με την επιθυμία του, στην παρουσία ενός από τους βοηθούς υπαλλήλους του εκλογικού κέντρου.

Οι τυφλοί ή πρόσωπα με φυσική ανικανότητα μπορούν, αν επιθυμούν, να ζητήσουν από οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο της απόλυτης εμπιστοσύνης τους να ψηφίσει εκ μέρους τους, χωρίς την παρέμβαση κανενός, ούτε του προεδρεύοντα υπαλλήλου ή οποιουδήποτε άλλου προσώπου.

Ο προεδρεύων υπάλληλος μπορεί να εξηγήσει, επίσης, τον τρόπο ψηφοφορίας σε οποιοδήποτε άλλο ανάπηρο ή ανίκανο ή αγράμματο εκλογέα, αποφεύγοντας επιμελώς κάθε ενέργεια που μπορεί να εκληφθεί ως συμβουλή ή οδηγία υπέρ ορισμένου συνδυασμού/υποψήφιου.