Το Λονδίνο αναμένεται να εκλέξει τον πρώτο μουσουλμάνο δήμαρχο

{loadposition ba_textlink}

Πρόκειται για τον Σαντίκ Καν, με καταγωγή από το Πακιστάν, ο οποίος μεγάλωσε σε μια κοινωνική κατοικία μαζί με τους έξι αδελφούς και την αδελφή του στο Τούτινγκ, μια λαϊκή συνοικία του νότιου Λονδίνου.

Ο Σαντίκ Καν αναφέρει συχνά ότι ο πατέρας του ήταν οδηγός λεωφορείου και η μητέρα του μοδίστρα και ότι ο ίδιος κοιμόταν μέχρι την ηλικία των 24 ετών στο πάνω κρεβάτι μιας κουκέτας στο σπίτι τους.

Στο σχολείο, ήθελε αρχικά να σπουδάσει θετικές επιστήμες και να γίνει οδοντίατρος, όμως ένας καθηγητής του πρόσεξε το χάρισμά του στην προφορική ομιλία και τον έστρεψε προς τη Νομική. Έτσι, θα γίνει δικηγόρος, με ειδίκευση στα ανθρώπινα δικαιώματα, και πρόεδρος για τρία χρόνια της μη κυβερνητικής οργάνωσης Liberty.

Αλλά και στον δρόμο ο Σαντίκ είναι πεισματάρης: ως παιδί μαθαίνει μποξ για να μπορεί να απαντήσει σε εκείνους που τολμούν να τον αποκαλέσουν «Πάκι» (“Paki”).

Σε ηλικία 15 ετών προσχωρεί στο Εργατικό Κόμμα. Το 1994 εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος Γουόντσγουορθ, στο νότιο Λονδίνο, θέση την οποία διατηρεί έως το 2006.

Το 2005 εγκαταλείπει τη δικηγορία για να εκλεγεί βουλευτής του Τούτινγκ, όπου εξακολουθεί να ζει, με τη σύζυγό του Σααντίγια, επίσης δικηγόρο, και τις δύο έφηβες κόρες τους.

Τρία χρόνια αργότερα, ο Γκόρντον Μπράουν τού προτείνει τη θέση του υπουργού αρμόδιου για τις κοινότητες, τον επόμενο χρόνο, εκείνην για τις μεταφορές. Γίνεται ο πρώτος μουσουλμάνος που είναι μέλος του υπουργικού συμβουλίου ενός Βρετανού πρωθυπουργού.

Στους συντηρητικούς που προσπαθούν να του βάλουν τρικλοποδιά κατηγορώντας τον ότι πρόσκειται στους εξτρεμιστές, αντιτείνει ότι ψήφισε υπέρ του γάμου των ομοφυλοφίλων, κάτι που του κόστισε απειλές κατά της ζωής του, και ότι πάντα κατήγγειλε τον εξτρεμισμό.

«Αν κερδίσω τις εκλογές, θα είμαι ένας δήμαρχος που ενώνει την πόλη μας, που ενώνει τις κοινότητες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο άλλος υποψήφιος, Ζακ Γκόλντσμιθ, φαίνεται να μην έχει τίποτα κοινό με τον Kαν. Γόνος πλούσιας οικογένειας, φοίτησε στο περίφημο σχολείο του Ίτον, αν και αποβλήθηκε από εκεί λόγω κατοχής ποσότητας κάνναβης. Στην πορεία,προσλαμβάνεται στην εφημερίδα του θείου του, The Ecologist και οι διασυνδέσεις του τον οδηγούν τελικά στην πολιτική. Το 2010, εκλέγεται βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος στην εύπορη περιφέρεια Ρίτσμοντ Παρκ και επανεκλέγεται το 2015.

Παντρεμένος σε δεύτερο γάμο με την Άλις Ρότσιλντ, είναι πατέρας πέντε παιδιών.

Σε εκείνους που ρωτάνε για την έλλειψη επαγγελματικής εκπαίδευσης και εμπειρίας, ο διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του, ο Νικ ντε Μπουά, απαντά ότι είναι καλύτερα «να κρίνουμε από τα έργα. Ο Ζακ βελτίωσε το σκορ του ως βουλευτής του Ρίτσμοντ». Και δηλώνει στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είναι καλύτερα να εκλεγεί ένας δήμαρχος που θα εργάζεται χέρι με χέρι με την κυβέρνηση.

Πηγή: huffingtonpost.gr