Το Προεδρικό θα γιορτάσει την πρωτη Διεθνή Ημέρα Αστρονομίας

{loadposition ba_textlink}

Οπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, η φιλοδοξία είναι να καταστεί θεσμός η εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Τετάρτης (19:15) στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, τηλεσκόπια θα βρίσκονται στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου για αστροπαρατήρηση, αστροφωτογράφηση, ενώ το planetarium starlab θα πραγματοποιεί προβολές των αστερισμών.

Η εκδήλωση θα διοργανωθεί ύστερα από την υιοθέτηση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της πρότασης της 17χρονης μαθήτριας Στέφανης Διάκου Πετροπούλου, η οποία με επιστολή της προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη εισηγείτο να τιμηθεί και στην Κύπρο η Διεθνής Ημέρα Αστρονομίας.

“Είναι κάτι που έκανα με διπλή χαρά διότι πρώτα από όλα είναι θέση μου πως πρόκειται για κάτι που συμβάλλει στη διεύρυνση των οριζόντων μας ως κοινωνία και δεύτερον διότι είναι μία ωραία εισήγηση που προέρχεται από ένα νέο άνθρωπο” ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ετσι, είπε, στις 18 Μαΐου το βράδυ, για πρώτη φορά θα διοργανωθεί στο Προεδρικό Μέγαρο μία εκδήλωση την οποία “ φιλοδοξώ να καταστήσουμε θεσμό”.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει επίσης χαιρετισμό από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την Επίτροπο Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου, ομιλία από τον Πυρηνικό Αστροφυσικό της ΝΑΣΑ Αθανάσιο Οικονόμου με έδρα στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, και παρουσίαση με στιγμιότυπα από τις αποστολές στο διάστημα στις οποίες συμμετείχε.

Ο κ. Οικονόμου έχει εξοπλίσει με διαστημικά όργανα αμέτρητες διαστημικές αποστολές, από τον Ιχνηλάτη που στάλθηκε στον Άρη το 1997, μέχρι την πρόσφατη αποστολή σε κομήτη της συσκευής Phillae. Η ΝΑΣΑ, για να τιμήσει τον Έλληνα επιστήμονα, του επιτρέπει να δίνει ελληνικά ονόματα στις περιοχές που χαρτογραφεί στον πλανήτη Άρη.

Στη διάρκεια σχεδόν μισού αιώνα συμμετείχε με δικά του όργανα σε πάνω από 15 αποστολές της ΝΑΣΑ και σε αποστολές της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, Ρωσίας, Ιαπωνίας και της ESA – Διαστημικής Υπηρεσίας της Ευρώπης.

Ο κ. Οικονόμου συμμετείχε στην ομάδα για τη μελέτη των δειγμάτων, που έφεραν οι αστροναύτες από τη Σελήνη. Η ομάδα του δε, έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει επιστημονικά όργανα που χρησιμοποιήθηκαν στις αποστολές της Σελήνης, του Άρη, του Κρόνου, των κομητών και των αστεροειδών.

Σημειώνεται ότι ο κ. Οικονόμου βρίσκεται στην Κύπρο μετά από πρόσκληση της Αναπτυξιακής Εταιρείας Τροόδους και της κοινότητας Αγριδιών για καθοδήγηση της προσπάθειας που γίνεται για σύσταση του Αστεροσκοπείου Τροόδους.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε εκφράσει πρόσφατα τη θέση ότι η δημιουργία αστεροσκοπείου στο Τρόοδος θα έχει ευεργετικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη της περιοχής, αφού θα καταστεί επίκεντρο τουριστικής ανάπτυξης, αλλά και εσωτερικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης μας.

Πρωτοβουλίες, είπε, που έχουν άμεσο στόχο την εκλαΐκευση της επιστήμης δεν μπορούμε παρά να τις στηρίζουμε και να τις ενισχύουμε με κάθε δυνατόν τρόπο.

Διοργανωτές της εκδήλωσης είναι το Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος, το Science & Space Cafe και η Κοινότητα Ερασιτεχνών Αστρονόμων Κύπρου.

Πηγή: KYΠΕ