Τουλάχιστον 60.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις συριακές φυλακές

{loadposition ba_textlink}

Όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων έχει καταγραφεί στη φυλακή της Σεντνάγια και στα κέντρα κράτησης των υπηρεσιών πληροφοριών της Πολεμικής Αεροπορίας και της κρατικής ασφάλειας.

Σύμφωνα με τον Αμπντέλ Ραχμάν, μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν περάσει από τις φυλακές του καθεστώτος από το 2011 που άρχισε η σύγκρουση, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 270.000 ανθρώπους και έχει υποχρεώσει εκατομμύρια να διαφύγουν από τη χώρα, δημιουργώντας μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση.

Εξάλλου, πρόσθεσε ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου, “πολλές χιλιάδες” άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια της ίδιας περιόδου στις φυλακές των ανταρτικών και των τζιχαντιστικών οργανώσεων.

Τον Φεβρουάριο, οι ερευνητές του ΟΗΕ για τη Συρία είχαν κατηγορήσει το καθεστώς της Δαμασκού για “εξόντωση” κρατουμένων, υποστηρίζοντας ότι οι μαζικοί θάνατοι φυλακισμένων ήταν το αποτέλεσμα μιας “κρατικής πολιτικής”.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα είχε από την πλευρά του ανακοινώσει τον διορισμό της Εύα Σβόμποντα ως αρμόδιας για το ζήτημα των κρατουμένων και των ανθρώπων που έχουν απαχθεί.

Πηγή: KYΠΕ