Τουρκία: “Εγκρίθηκε η αμφιλεγόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος”

{loadposition ba_textlink}

Το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP), το οποίο εκπροσωπεί την κουρδική μειονότητα, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αμφισβητήσει προσφεύγοντας στο Συνταγματικό Δικαστήριο την απόφαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης που δίνει την δυνατότητα άρσης της βουλευτικής ασυλίας, καταγγέλλοντας μια αντιδημοκρατική κίνηση που έχει απώτερο στόχο να ενισχυθούν οι εξουσίες του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η αναθεώρηση της σχετικής διάταξης του Συντάγματος της Τουρκίας, η οποία εγκρίθηκε νωρίτερα σήμερα από την τουρκική Βουλή-και επιθυμούσε διακαώς ο Ερντογάν-ενδέχεται να οδηγήσει στην εξάλειψη του HDP από το κοινοβούλιο.

Ο συμπρόεδρος του HDP Σελαχατίν Ντεμίρτας τόνισε μιλώντας σε δημοσιογράφους πως ο στόχος της πρωτοβουλίας είναι να ενισχυθεί η προεδρία και πρόσθεσε πως το κόμμα του θα την αμφισβητήσει προσφεύγοντας στο ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας.

Και ο ίδιος ο Ντεμίρτας αντιμετωπίζει πιθανή ποινική δίωξη για “τρομοκρατική προπαγάνδα”.

Η νέα διάταξη προβλέπει τη δυνατότητα να αίρεται η ασυλία κοινοβουλευτικών που διώκονται ποινικά, προκαλώντας ανησυχία στην Τουρκία και στην Ευρώπη, καθώς θεωρείται ότι θέτει στο στόχαστρο τα μέλη του HDP, τα οποία εκπροσωπούν κατά κύριο λόγο την κουρδική μειονότητα.

Η Kαγκελάριος της Γερμανίας Aγγελα Μέρκελ, η οποία έχει κατηγορηθεί πως αποστρέφει το βλέμμα μπροστά στις παραβιάσεις της ελευθερίας της έκφρασης στην Τουρκία, προκειμένου να περισώσει τη συμφωνία ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την Αγκυρα για την κρίση των προσφύγων και των μεταναστών, έκανε ήδη σαφές ότι θα θίξει ζητήματα δημοκρατικών δικαιωμάτων όταν συναντηθεί με τον Ερντογάν τη Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα διεξαχθεί η πρώτη Παγκόσμια Ανθρωπιστική Διάσκεψη Κορυφής.

Το κείμενο που υπερψηφίστηκε σήμερα, κατόπιν εισήγησης του κυβερνώντος κόμματος, εγκρίθηκε από 376 από τα 550 μέλη της Εθνοσυνέλευσης, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του σώματος Ισμαήλ Καχραμάν, δηλαδή με μια ενισχυμένη πλειοψηφία άνω των δύο τρίτων (367) που απαιτείτο για την υιοθέτησή του.

Πηγή: KYΠΕ