Τουσκ: Ξεπέρασε τα όρια ο Τζόνσον στη σύγκριση της Ε.Ε. με τον Χίτλερ

{loadposition ba_textlink}

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κατηγόρησε σήμερα τον πρώην δήμαρχο του Λονδίνου, τον συντηρητικό Μπόρις Τζόνσον, πως «ξεπέρασε τα όρια» συγκρίνοντας το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με εκείνο του Αδόλφου Χίτλερ.

«Όταν ακούω πως η ΕΕ συγκρίνεται με τα σχέδια και τα προγράμματα του Αδόλφου Χίτλερ, δεν μπορώ να μείνω σιωπηλός», δήλωσε ο Τουσκ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Κοπεγχάγη.

«Πρέπει να παραβλέψουμε επιχειρήματα τόσο ανόητα σαν να μην έγιναν από έναν από τους πολιτικούς του κυβερνώντος κόμματος με τη μεγαλύτερη επιρροή. Ο Μπόρις Τζόνσον ξεπέρασε τα όρια μιας λογικής συζήτησης, επιδεικνύοντας πολιτική αμνησία», είπε ο πολωνός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Τζόνσον, αρχηγός των υποστηρικτών του Brexit ενόψει του δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί στις 23η Ιουνίου στη Βρετανία, έκανε την αμφιλεγόμενη αυτή δήλωση σε συνέντευξή του την Κυριακή (προχθές) στην εφημερίδα Sunday Telegraph.

«Ο Ναπολέοντας, ο Χίτλερ, πολλά άτομα προσπάθησαν να το κάνουν [να ενώσουν την ήπειρο κάτω από μία κυβέρνηση], και αυτό κατέληξε με τρόπο τραγικό. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι άλλη μια δοκιμή με διαφορετικές μεθόδους», είπε.

Ο Τουσκ, διαβεβαιώνοντας ότι δεν θέλει να επέμβει στη δημόσια συζήτηση που διεξάγεται στη Βρετανία, είπε πως πρόκειται για ιστορική αντιστροφή.

«Μπορούμε να καταμαρτυρούμε πολλά στην ΕΕ, αλλά εξακολουθεί να παραμένει η πιο αποτελεσματική έπαλξη κατά των πάντα επικίνδυνων και συχνά τραγικών συγκρούσεων ανάμεσα στα ευρωπαϊκά έθνη», είπε.

Δεν είναι η πρώτη φορά που μια δήλωση του Μπόρις Τζόνσον προκαλεί πολεμική και η δημοτικότητά του μάλλον έχει επωφεληθεί από αυτό. Τον περασμένο μήνα κατηγόρησε για ρατσισμό τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα αποδίδοντάς του μια αντιβρετανική τάση που έχει σχέση με την «εν μέρει κενυάτικη» καταγωγή του.

Πηγή: newsbeast.gr