Τ. Τσιελεπής: “Η θέση της Τουρκίας για την ΑΟΖ αντίθετη με το Δίκαιο της Θάλασσας”

{loadposition ba_textlink}

Η επιστολή του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Τουρκίας προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ με την οποία αμφισβητείται η ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν συνιστά κάτι νέο αλλά επανάληψη γνωστού διαχρονικού ισχυρισμού της, ανέφερε ο Επικεφαλής του Γραφείου Κυπριακού του ΑΚΕΛ Τουμάζος Τσιελεπής.

«Το ΑΚΕΛ υπογραμμίζει για πολλοστή φορά ότι η θέση της Τουρκίας στο συγκεκριμένο ζήτημα βρίσκεται σε αντίθεση τόσο με τη Συνθήκη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας όσο και με το εθιμικό διεθνές δίκαιο. Η άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας ποτέ δεν συνιστούσε αντικείμενο των συνομιλιών και δεν μπορεί να αναστέλλεται σε αναμονή της λύσης του πολιτικού μας προβλήματος», ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι οι συγκλίσεις Χριστόφια – Ταλάτ για τις θαλάσσιες ζώνες, τους φυσικούς πόρους και την κατανομή των ομοσπονδιακών εσόδων αντιμετωπίζουν συνολικά το θέμα του φυσικού αερίου σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού και αποτέλεσαν ασπίδα προστασίας που επέτρεψε να πραγματοποιηθούν οι δύο γύροι αδειοδοτήσεων και οι γεωτρήσεις.

«Υπάρχει βεβαίως το θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Τουρκία. Αυτή η εκκρεμότητα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί μετά τη λύση του Κυπριακού, η οποία θα διασφαλίσει οριστικά και αμετάκλητα την απρόσκοπτη αξιοποίηση του φυσικού αερίου πρωτίστως προς όφελος του λαού μας, των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, αλλά και της ίδιας της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημείωσε τέλος.