Ε. Ράπτου: Ολόκληρη η επικράτεια της Πάφου κτισμένη πάνω σε αρχαίο νεκροταφείο

{loadposition ba_textlink}

Ο κ. Ράπτου είπε πως η ανάπλαση στο κέντρο της Πάφου στην περιοχή του Δημαρχείου έφερε στο φως πολύτιμα ευρήματα αφού στην περιοχή εντοπίστηκαν έξι αρχαίοι τάφοι.

Οι δύο τάφοι ανήκουν στην Ελληνορωμαϊκή περίοδο και ήταν συλημένοι.

Ο τρίτος τάφος εντοπίστηκε απέναντι από το Δημαρχείο της Πάφου κοντά στο χώρο που στεγάζεται η Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Σε αυτόν έχουν εντοπιστεί αγγεία της Ελληνιστικής Περιόδου, όπως είπε.

Ο Αρχαιολογικός Λειτουργός του Τμήματος Αρχαιοτήτων Ευστάθιος Ράπτου ο οποίος τοποθετήθηκε επί του θέματος, είπε πως εξετάζεται κατά πόσο σημαντικά κτίρια της Πάφου να είναι κτισμένα πάνω σε αρχαίο νεκροταφείο, σημειώνοντας πως τα κτίρια αυτά έχουν κτιστεί στις δεκαετίες του 30 και του 40.

Την εποχή εκείνη συνέχισε, αφενός μεν δεν υπήρχαν τα σκαπτικά μέσα για να γίνει ανίχνευση αρχαιοτήτων και αφετέρου δεν υπήρχε και η τεχνογνωσία.

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων συνέχισε, αξιολογεί όλα τα ευρήματα και όπου εντοπίζονται σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα γίνονται παρεμβάσεις και μετατροπές στο σχέδιο όπως έγινε και με τις εργασίες του ΣΑΠΑ.

Από τα μέχρι στιγμής ευρήματα, είπε ο κ.Ράπτου, προκύπτει ότι οι κάτοικοι της Πάφου ήταν εύποροι με έντονες καλλιτεχνικές τάσεις.

Ο ένας από τους τάφους που βρέθηκαν στην περιοχή του Δημαρχείου της Πάφου συνέχισε, είναι αρκετά μεγάλος και περιέχει τοιχογραφίες εφάμιλλες αυτών που συναντούμε στους Τάφους των Βασιλέων.

Θα πρέπει συνέχισε, να φροντίσουμε ούτως ώστε, να γίνουν οι ανάλογες διευθετήσεις ώστε ο τάφος αυτό να μπορεί να εκτεθεί στο κοινό.