Σ.Χάσικος: “Μόνο με συνεργασίες με όλα τα κράτη μέλη η βίζα στην Τουρκία “

{loadposition ba_textlink}

Απαράβατη προϋπόθεση είναι η συνεργασία της Τουρκίας με όλα ανεξαιρέτως τα κράτη μέλη για να της αποδοθεί καθεστώς απελευθέρωσης της βίζα για την είσοδο των υπηκόων της στο έδαφος της ΕΕ, τόνισε στους ομολόγους του ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, μιλώντας κατά τη διάρκεια των εργασιών της έκτακτης Συνόδου του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στις Βρυξέλλες.

Ο Υπουργός Εσωτερικών έθεσε επιτακτικά την ανάγκη εκπλήρωσης από την Τουρκία όλων των υποχρεώσεων της έναντι όλων των κρατών μελών της ΕΕ, όπως αυτές απορρέουν από τον Οδικό Χάρτη Φιλελευθεροποίησης των Θεωρήσεων για τους υπηκόους της. Δεν μπορεί να αναμένεται, πρόσθεσε, από ένα κράτος-μέλος της Ένωσης να άρει την απαίτηση θεώρησης για υπηκόους τρίτης χώρας, εκτός εάν προηγουμένως αυτή η χώρα προβεί σε ικανοποίηση όλων των κριτηρίων του Οδικού Χάρτη, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας σε θέματα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων αλλά και της συνεργασίας μεταξύ των αρμοδίων αρχών ως προς την ανταλλαγή πληροφοριών.

Ως εκ τούτου, εξήγησε ο υπουργός, η Κύπρος είναι έτοιμη να συμμετάσχει εποικοδομητικά στις συζητήσεις για τη φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων για τους υπηκόους της Τουρκίας, μόνο όταν θα έχουν εκπληρωθεί όλα τα κριτήρια του σχετικού Οδικού Χάρτη έναντι όλων των κρατών μελών της ΕΕ και χωρίς διακρίσεις και δεν πρόκειται να τοποθετηθεί, πριν η Κομισιόν εκδώσει την καταληκτική της έκθεση για το θέμα, σεβόμενη την τακτική διαδικασία.

Επιπλέον ο Σ.Χάσικος ανέφερε ότι από την αρχή της μεταναστευτικής κρίσης η Κυπριακή Δημοκρατία στήριξε με συνέπεια τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπισή της. Η Κύπρος, πρόσθεσε, απέδειξε έμπρακτα αυτή τη στήριξη, προβαίνοντας σε όλα τα απαραίτητα βήματα για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων. Αυτό το πράξαμε στη βάση της ισομερούς κατανομής βαρών αλλά και της αρχής της αλληλεγγύης, αρχές τις οποίες θεωρούμε απαράβατες, τόνισε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Αξίζει να σημειωθεί τόσο η Κομισιόν δια του αρμοδίου επιτρόπου Δ.Αβραμόπουλου, όσο και η Ολλανδική προεδρία δια του αρμοδίου προεδρεύοντος υπουργού Κλάας Ντάικχοφ, επέμειναν και ξεκαθάρισαν ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση η Τουρκία να λάβει το καθεστώς χωρίς βίζα, αν δεν εκπληρώσει τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα.

Πηγή: KYΠΕ