Χωρίς ίχνος αλήθειας το δημοσίευμα της ‘Μιλλιέτ’ για τις εγγυήσεις λέει η Κυβέρνηση

{loadposition ba_textlink}

Αναληθές χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, το δημοσίευμα της εφημερίδας “Μιλλιέτ”, σύμφωνα με το οποίο ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί πρότεινε ένα σύστημα εγγυήσεων, στο οποίο η Τουρκία θα είναι εγγυήτρια μόνο στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, και στο οποίο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης φέρεται να απάντησε ότι στην περίπτωση που δεν μείνει κανένας Τούρκος στρατιώτης στο νησί μπορεί να το δει θετικά.

Το ότι είναι αναληθές το δημοσίευμα της “Μιλιέτ” αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το συγκεκριμένο θέμα, της ασφάλειας και των εγγυήσεων, δεν έχει ακόμα συζητηθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του το μεσημέρι στα ΜΜΕ.

Πρόσθεσε πως δεν ευσταθεί σε καμία απολύτως περίπτωση ειδικότερα η αναφορά στον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Η θέση μας για τις εγγυήσεις μας είναι γνωστή. Εν έτει 2016 δεν μπορούμε να μιλούμε για εγγυήσεις σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ, επεσήμανε ο Εκπρόσωπος. Είπε πως “από τις συζητήσεις που έχουμε με διεθνείς συνομιλητές μας, η θέση μας αυτή είναι απόλυτα κατανοητή”.

Ερωτηθείς αν έγινε η πρόταση, στην οποία αναφέρεται το δημοσίευμα, έστω προφορικά από τον κ. Ακιντζί, ο κ. Χριστοδουλίδης επανέλαβε ότι “το συγκεκριμένο θέμα δεν έχει συζητηθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως έχουν γίνει κάποιες δημόσιες δηλώσεις για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, προσθέτοντας πως όσον αφορά την ουσία του δημοσιεύματος, σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα σε σχέση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Η θέση μας είναι γνωστή, έχει εκφραστεί και δημόσια και για εμάς είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι με τους διεθνείς συνομιλητές μας όταν αναφέρουμε τη συγκεκριμένη θέση γίνεται απόλυτα κατανοητή”, επεσήμανε, υπενθυμίζοντας πως “το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων θα συζητηθεί στο τέλος της διαδικασίας”.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε πως “και χθες έχουν γίνει κάποια δημοσιεύματα ότι δήθεν η κ. Νούλαντ (Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές και Ευρωασιατικές Υποθέσεις) έχει ζητήσει από την Κυπριακή Δημοκρατία να μην προχωρήσουν οι ενεργειακοί τους σχεδιασμοί”.

Ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε πως οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας προχωρούν κανονικότατα. “Εντός καλοκαιριού θα υπάρξουν συγκεκριμένες εξελίξεις, και εργαζόμαστε πολύ στενά και με τα γειτονικά κράτη”, προκειμένου, σημείωσε, στον τομέα της ενέργειας να υπάρξει το υπόβαθρο για περαιτέρω συνεργασία.

Σε άλλη ερώτηση για το περιεχόμενο του δημοσιεύματος της “Μιλλιέτ”, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως δεν μπορεί να γνωρίζει τι λέχθηκε στη συνάντηση του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί με την κ. Νούλαντ.

Πρόσθεσε πως “(εμείς) συζητούμε το συγκεκριμένο θέμα με τους ξένους συνομιλητές μας, με όλα τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, και η θέση μας όπως έχει εκφραστεί δημόσια, κατ` επανάληψη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι απόλυτα κατανοητή”.

Ερωτηθείς αν δηλαδή δεν τίθεται θέμα ούτε περί ενός ειδικού στρατού, ή ενός ειδικού σώματος ασφάλειας υπό άλλη ομπρέλα, ο Εκπρόσωπος επανέλαβε πως “δεν έχει συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: Το 2016 ένα κράτος μέλος της ΕΕ, όπως η Κυπριακή Δημοκρατία που είναι και θα συνεχίσει και μετά τη λύση του Κυπριακού να είναι κράτος μέλος δεν μπορεί να έχει εγγυήσεις από τρίτα κράτη”, υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για το δημοσίευμα της “Μιλλιέτ”, που αναφέρει πως σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, το ποσό που θα απαιτηθεί για τις αποζημιώσεις για τη λύση του Κυπριακού ανέρχεται στα 23 δις ευρώ, ο Εκπρόσωπος είπε πως σε καμία περίπτωση δεν ισχύει αυτό.

Επεσήμανε πως “οι μελέτες δεν έχουν ολοκληρωθεί” και βρίσκεται σε εξέλιξη η ετοιμασία τους και η συλλογή δεδομένων, ώστε να τεθούν ενώπιον των δυο ηγετών οι εκθέσεις και του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που γίνονται με πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε, πάντως, πως δεν μπορεί να σκεφτεί τι επιδιώκεται να επιτευχθεί μέσα από τέτοια αναληθή δημοσιεύματα.

Ερωτηθείς αν κατά την εκτίμησή του έχουν σχέση με τις εκλογές στην Κύπρο, ο Εκπρόσωπος είπε πως δεν μπορεί να καταλήξει σε ένα τέτοιο συμπέρασμα. “Θέλω να έχω πραγματικά δεδομένα ενώπιόν μου για να τοποθετηθώ”, πρόσθεσε, αναφέροντας πως δεν μπορεί να είναι τυχαία δυο συνεχή δημοσιεύματα τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, η συζήτηση για τα τέσσερα κεφάλαια: ΕΕ, Οικονομία, Διακυβέρνηση και Περιουσιακό.

“Για μας όλα τα κεφάλαια του Κυπριακού είναι πολύ σημαντικά”, υπογράμμισε, σημειώνοντας πως έχει ασκηθεί κριτική στην κυβέρνηση και πως, για παράδειγμα ακούει ότι η Διακυβέρνηση δεν ενδιαφέρει την ε/κ πλευρά.

“Αλλά την ίδια στιγμή όλοι λέμε, και συμφωνούμε, ότι η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσα από τη λύση του Κυπριακού είναι πολύ σημαντική”, ανέφερε, σημειώνοντας πως “η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετίζεται άμεσα με τη συζήτηση του κεφαλαίου της Διακυβέρνησης”.

Πρόσθεσε πως θα πρέπει να ολοκληρωθεί η συζήτηση όλων των πτυχών των τεσσάρων κεφαλαίων, ακολούθως να συζητηθεί το Εδαφικό, “σημαντικότατη πτυχή του Κυπριακού, η οποία συνδέεται άμεσα με το Περιουσιακό, και αναμένεται, αν όλα εξελιχθούν όπως πρέπει, να κλείσουν μαζί, και ακολούθως να συζητήσουμε στην Κύπρο, μεταξύ μας, το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων”.

“Τι πιο καλύτερο να αποφασίσουμε εμείς σε σχέση με το συγκεκριμένο θέμα, αφού θα αφορά τον κυπριακό λαό και κανένα άλλο”, σημείωσε.

Ερωτηθείς αν αποκλείονται οι εγγυήσεις και από διεθνείς οργανισμούς, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε: “Φυσικά. Και ποιος διεθνής οργανισμός μπορεί να εγγυηθεί;”, διερωτήθηκε, σημειώνοντας πως “είμαστε κράτος μέλος της ΕΕ” και “η ιδιότητά μας ως κράτος μέλος της ΕΕ από μόνη της είναι ισχυρή ασφαλιστική δικλείδα”.

Πρόσθεσε πως “την ίδια στιγμή, η θέση η δική μας είναι ότι οι πρόνοιες και το περιεχόμενο της ίδιας της λύσης είναι η καλύτερη εγγύηση σε σχέση με την επίλυση του Κυπριακού. Δηλαδή να καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα απόλυτα συμβατό με τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ, και αυτή θα είναι η καλύτερη ασφαλιστική δικλείδα”.