ΥΠΕΣ: Για εθνοτικούς λόγους τα επεισόδια στο Κέντρο Αιτητών Ασύλου

{loadposition ba_textlink}

Δεν υπάρχει καμία απολύτως σχέση των επεισοδίων που έγιναν στο Κέντρο Αιτητών Ασύλου στην Κοφίνου με αιτήματα ή με τις συνθήκες διαβίωσης των αιτητών ασύλου, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος. Ήταν ένα θέμα, μια διαφορά, που προέκυψε μεταξύ τους (μεταξύ ατόμων διαφορετικών εθνικοτήτων), είπε και ανέφερε ότι ενδέχεται να ληφθούν και μέτρα όπως η μεταφορά κάποιων σε άλλους χώρους, εκτός του Κέντρου.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος προέβη σήμερα το απόγευμα σε δηλώσεις στα ΜΜΕ, αναφορικά με τα επεισόδια που έλαβαν χώρα χθες βράδυ στο Κέντρο Αιτητών Ασύλου στην Κοφίνου, απαντώντας σε ερώτηση που του υποβλήθηκε από δημοσιογράφους, ότι ‘για άλλη μια φορά είμαστε στο ίδιο έργο θεατές’, αναφέρθηκε στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν και απεύθυνε έκκληση να κρατηθεί “χαμηλά” το θέμα.
«Επειδή αυτό το διάστημα το προσφυγικό είναι ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων, δεν πρέπει να δώσουμε την ευκαιρία να περάσουν μηνύματα προς τα έξω που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα”, ήταν η δήλωσή του.

Οπως ανέφερε ο κ. Χάσικος, στο Κέντρο Φιλοξενίας Αιτητών Ασύλου στην Κοφίνου, “όπου διαβιούν περί τα 300 άτομα διαφορετικών εθνικοτήτων, ψες, κάποιοι, ήταν σε κατάσταση μέθης. Κάποιοι άλλοι, άλλης εθνικότητας, ένιωσαν θιγμένοι από αυτήν την κατάσταση και ήρθαν στα χέρια μαζί τους. Δημιουργήθηκε έτσι ένα επεισόδιο το οποίο γενικεύθηκε. Υπήρξαν τραυματισμοί και κάποια άτομα διακομίσθηκαν στα Τμήματα Πρώτων Βοηθειών των Νοσοκομείων Λάρνακας και Λευκωσίας. Ουδείς παραμένει στο Νοσοκομείο, γιατί, επρόκειτο για μικρο-τραυματισμούς”.

Ευθύς μόλις ξέσπασαν τα επεισόδια, πρόσθεσε, “οι υπηρεσίες μας ειδοποίησαν την Αστυνομία, η οποία διεξάγει έρευνες, διότι αυτά τα θέματα εμπίπτουν και στα πλαίσια του ποινικού κώδικα”.

Το Υπουργείο, σημείωσε, αναμένει από την Αστυνομία να του δώσει περισσότερες λεπτομέρειες και πρόσθεσε ότι “εκτιμούμε την όλη κατάσταση και ενδέχεται να ληφθούν και μέτρα όπως η μεταφορά κάποιων σε άλλους χώρους (εκτός του Κέντρου Φιλοξενίας). Αυτή τη στιγμή, στο Κέντρο επικρατεί τάξη και ηρεμία».

Ακολούθως και απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση κατά πόσο αυτά τα επεισόδια είχαν σχέση με αιτήματα των αιτητών ασύλου, ο κ. Χάσικος είπε ότι «καμία απολύτως σχέση με αιτήματα ή με τις συνθήκες διαβίωσης τους. Ήταν ένα θέμα, μια διαφορά που προέκυψε μεταξύ τους (μεταξύ ατόμων διαφορετικών εθνικοτήτων)».

Πηγή: KYΠΕ