‘Πυρά’ Γερμανίας κατά Ρωσίας: Η Μόσχα πίσω από την κυβερνοεπίθεση στη Βουλή

{loadposition ba_textlink}

Η υπηρεσία είπε ότι μια ομάδα χάκερς, που θεωρείται ότι εργάζεται για τη Ρωσία, είχε επιτεθεί στο γερμανικό κοινοβούλιο το 2015 ενώ πριν λίγες μέρες έγινε γνωστό ότι χάκερς, που συνδέονται με την προαναφερόμενη ομάδα, είχαν στοχοποιήσει την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Απάντηση της Ρωσίας για όσα της καταλογίζονται, δεν έχει υπάρξει, μέχρι στιγμής.
Ο επικεφαλής της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών Χανς-Γκέοργκ Μάασεν δήλωσε ότι η χώρα του ήταν πάντα στόχος μιας ομάδας χάκερς, γνωστής ως Sofacy/APT 28, η οποία θεωρείται ότι έχει στενούς δεσμούς με το ρωσικό κράτος. Σύμφωνα με τους ειδικούς ασφαλείας, η ομάδα αυτή συνδέεται με μια άλλη, την Pawn Storm που έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για επιθέσεις στο κόμμα Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της Γερμανίας.
Η Sofacy/APT 28 πιστεύεται ότι δημιουργήθηκε το 2004 και έχει κατηγορηθεί για ένα ευρύ φάσμα επιθέσεων σε κυβερνήσεις και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. “Οι επιθέσεις στους γερμανικούς κρατικούς οργανισμούς και ιδρύματα έγιναν για να συγκεντρώσουν στοιχεία|, δήλωσε ο Μάασεν.

Όπως τόνισε, η υπηρεσία του παρακολουθεί την συγκεκριμένη ομάδα για χρόνια, τονίζοντας ότι κάποιες από τις επιθέσεις στη Γερμανία ήταν για σε εξέλιξη για περισσότερο από μια δεκαετία.
Στην κυβερνοεπίθεση στη γερμανική Βουλή, οι χάκερς επιχείρησαν να εγκαταστήσουν λογισμικό, που θα τους επέτρεπε την πρόσβαση σε υπολογιστές που χρησιμοποιούνται από βουλευτές και το προσωπικό. Άλλες επιθέσεις αφορούν συλλογή στοιχείων σημαντικών υποδομών, όπως σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και άλλων βοηθητικών προγραμμάτων.
“Ο κυβερνοχώρος είναι ένα μέρος του υβριδικού πολέμου. Ανοίγει νέους ορίζοντες για κατασκοπεία και δολιοφθορά”, σημείωσε ο Μάασεν.

Πηγή: BBC