Τζακ Λιου: Να τηρήσει η ΕΕ τις δεσμεύσεις της προς την Ελλάδα για ελάφρυνση του χρέους

{loadposition ba_textlink}

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της ήταν στην κορυφή της ατζέντας της συνάντησης που είχαν στο Σεντάι της Ιαπωνίας, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών των G7, ο Αμερικανός υπουργός Τζακ Λιου και ο Γερμανός ομόλογός του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, οι δύο άνδρες συζήτησαν τη σημασία όπως η Ελλάδα, το ΔΝΤ και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εργαστούν από κοινού για να ολοκληρώνουν την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος οικονομικών μεταρρυθμίσεων και να βρουν εγκαίρως ένα βιώσιμο δρόμο προς τα εμπρός.

«Ο κ. Λιου υπογράμμισε τη σημασία η Ευρώπη να τηρήσει τη δέσμευσή της για να βάλει σε βιώσιμη πορεία το χρέος της Ελλάδας, μέσω ουσιαστικής ανακούφισης χρέους, προσθέτοντας πως όλα τα μέρη χρειάζεται να είναι ευέλικτα για να ολοκληρώσουν επιτυχώς τις διαπραγματεύσεις».

Συζήτησαν ακόμη τη σημασία της διεθνούς υποστήριξης προς τις προσπάθειες της ιρακινής κυβέρνησης να επιταχύνει της οικονομικές μεταρρυθμίσεις, το θέμα των αλλαγών στο καθεστώς κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, αλλά και την καταπολέμηση της υποστήριξης του Ιράν προς την τρομοκρατία και άλλες αποσταθεροποιητικές του δραστηριότητες.

Οι δύο υπουργοί Οικονομικών επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για προστασία του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος από τις παραβιάσεις και να προωθήσουν την διαφάνεια, υποστηρίζοντας τα στάνταρντ της Ειδικής Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης.

Τέλος, ο κ. Λιου τόνισε τη σημασία της διατήρησης της πίεσης μέσω των κυρώσεων προς τη Ρωσία, μέχρις ότου εκπληρώσει τις πρόνοιες των Συμφωνιών του Μινσκ.

Πηγή: KYΠΕ