Αλλαγή δεδομένων κατά του Brexit δείχνουν οι δημοσκοπήσεις μετά τη δολοφονία της Τζο Κοξ

Δημοσκόπηση της ComRes για την Independent και τη Sunday Mirror, που δεν ρώτησε για την πρόθεση ψήφου, δείχνει ότι οι υποστηρικτές της εξόδου είναι αρκετά πιο ενθουσιώδεις για την προοπτική ενός Brexit (44%) σε σχέση με το πόσοι υποστηρικτές της παραμονής στην ΕΕ λένε ότι θα ήταν «χαρούμενοι» σε περίπτωση που αναδεικνύονταν οι νικητές του δημοψηφίσματος (28%).

Ωστόσο, από την ώρα της δολοφονίας και μετά η στάση έναντι του Brexit ήταν «πιο αρνητική» και υπέρ της παραμονής «πιο θετική», όπως δήλωσε ο διευθυντής της ComRes Άντριου Χόκινς. Η τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας θα δημοσιευθεί την παραμονή του δημοψηφίσματος.

Σε συνέντευξή του στη Sunday Telegraph ο Υπουργός Δικαιοσύνης και επικεφαλής πολιτικός για την εκστρατεία του Brexit Μάικλ Γκόουβ διαβεβαιώνει ότι η έξοδος από την ΕΕ δε θα οδηγήσει τη χώρα σε ύφεση. Σε άρθρο του στην ίδια εφημερίδα, αντίθετα, ο Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δηλώνει ότι η χώρα είναι αντιμέτωπη με μία «υπαρξιακή επιλογή» την Πέμπτη και ότι «δεν υπάρχει επιστροφή» σε περίπτωση Brexit που θα πλήξει την οικονομία και το εμπόριο της Βρετανίας.

Εν τω μεταξύ, να απορρίψουν «τη διαίρεση, τον απομονωτισμό και την κατάκριση» και να επιλέξουν τη συνεργασία ψηφίζοντας υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, καλούν τους Βρετανούς πολίτες εξέχουσες προσωπικότητες του δημόσιου βίου τη χώρας όπως ο Τόνι Μπλερ, ο Νικ Κλεγκ και ο πρώην αναπληρωτής Πρωθυπουργός λόρδος Χέσελταϊν με ανοιχτή επιστολή τους που δημοσιεύεται στον Observer.

Αναφερόμενοι στη δολοφονία της Τζο Κοξ οι υπογράφοντες σημειώνουν ότι η χώρα διανύει «επικίνδυνους καιρούς» κατά τους οποίους οι άνθρωποι πρέπει να συνεργάζονται και να ενώνονται, όχι να απομακρύνονται.