Επικέντρωση πυρόσβεσης στο μέτωπο που κινείται προς Καννάβια – Αγία Ειρήνη

{loadposition ba_textlink}

Υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί το μέτωπο της πυρκαγιάς στην περιοχή Κούρδαλι – Σπήλια, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου του Τμήματος Δασών Αντρέας Χρίστου, σημειώνοντας παράλληλα ότι μεγάλο μέρος των επίγειων και εναέριων δυνάμεων επικεντρώνονται τώρα στο μέτωπο της πυρκαγιάς που κινείται προς τα Καννάβια.

Εξάλλου, σε ανακοίνωση του Τμήματος Δασών αναφέρεται ότι συνεχίζεται η προσπάθεια ελέγχου του μετώπου που απειλεί τις κοινότητες Καννάβια και Αγία Ειρήνη καθώς και ότι “αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς οι όποιες αναζωπυρώσεις παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της νύκτας”.

Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στα μέτωπα της πυρκαγιάς ο κ. Χρίστου ανέφερε ότι “έχουμε θέσει υπό μερικό έλεγχο το μέτωπο Κούρδαλι – Σπήλια”, προσθέτοντας ότι «διατηρούμε δυνάμεις εκεί». Σύμφωνα με τον ίδιο “είναι ευχάριστη αυτή η εξέλιξη, νομίζω ότι καταφέραμε να σώσουμε τις δύο κοινότητες”.

Ωστόσο όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Τμήματος Δασών “το μέτωπο το δύσκολο είναι αυτό που κινείται προς τα Καννάβια, γι αυτό και έχουμε βάλει όλες τις δυνάμεις πυρόσβεσης, τα εναέρια μέσα, να επιχειρούν με νερό σε εκείνη την περιοχή”.

Συνέχισε λέγοντας ότι “υπάρχουν πάρα πολλές επίγειες δυνάμεις κάτω στο έδαφος που προσπαθούν να περιορίσουν το μέτωπο”.

Εξέφρασε την ευχή “ο καιρός, οι άνεμοι να είναι σύμμαχοι”, προσθέτοντας ότι “προς το παρόν δεν φυσούν”. Σύμφωνα με τον κ. Χρίστου «αν δεν αλλάξει αυτό το σκηνικό, είμαστε αισιόδοξοι. Αν αλλάξει δεν θα είμαστε και τόσο σίγουροι».

Την ίδια ώρα εξήγησε ότι “σε πυρκαγιές αυτούς του τύπου, δηλαδή δασικές, σε περιοχές με άγρια βλάστηση, υπάρχουν πάρα πολλοί αστάθμητοι παράγοντες». Όπως ανέφερε «μπορεί να φτάσεις στο τέλος, στην κατάσβεση και να ανατραπούν όλα”.

Γι αυτό, πρόσθεσε, “και έχουμε πάρα πολλές δυνάμεις στην περιοχή για να μπορούμε να μιλάμε με παραπάνω σιγουριά”.

Σε ερώτηση για τι δυνάμεις ανέφερε ότι επιχειρούν αυτή την ώρα πυροσβεστικά οχήματα, άνδρες πυρόσβεσης, προωθητές γης που ανοίγουν αντιπυρικές ζώνες γύρω από τα μέτωπα καθώς και βυτιοφόρα που προμηθεύουν συνέχεια με νερό τα πυροσβεστικά οχήματα.

Σε όλο το μέτωπο, είπε, συμμετέχουν στην προσπάθεια πυρόσβεσης πέραν από 350 άτομα και πάνω από 50 πυροσβεστικά οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν 18 πτητικά μέσα.

Πηγή: KYΠΕ