Η σφαγή των οκτώ Κοντεμενιωτών

{loadposition ba_textlink}
Τον «Μαύρο Ιούνιο του 1958», μια από τις πιο σκοτεινές και βίαιες περιόδους της ιστορίας της, ξαναζεί και φέτος η Κύπρος. Ένα μήνα όπου αιματηρά επεισόδια Τουρκοκυπρίων εις βάρος Ελληνοκυπρίων σημάδεψαν πικρά το μέλλον της μικρής αγαπημένης πατρίδας. Ήταν τότε που στην ουσία είχε ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τα δεινά που ακολούθησαν μέχρι την τουρκική εισβολή του 1974.

Τα βίαια αυτά επεισόδια, τα οποία σε βιβλίο του κοσμήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, καθηγητή Niyazi Kızılyürek με τίτλο «Μια Εποχή της Βίας: το Σκοτεινό 1958», ονομάζονται και σαν «τα Σεπτεμβριανά της Κύπρου», άρχισαν με μια προβοκάτσια το βράδυ της 7ης Ιουνίου 1958 και κορυφώθηκαν με την άγρια σφαγή των οκτώ Κοντεμενιωτών στον κάμπο του Κιόνελι στις 12 Ιουνίου 1958.

Το Μήνυμα

Την ημέρα αυτή (12 Ιουνίου 1958) έφτασε ένα μήνυμα στον Κοντεμένο: «Τρέξτε και βοηθήστε τους Σκυλουρκώτες, σφάζονται από τους Τούρκους». Η Σκυλούρα, που ήταν μικτό χωριό, είναι μερικά χιλιόμετρα από τον Κοντεμένο και στο άκουσμα του μηνύματος οι Κοντεμενιώτες δεν δίστασαν. Αρκετοί από αυτούς, κάπου 40 άτομα κυρίως νέοι, άρπαξαν ότι βρήκαν μπροστά τους, ξύλα, σίδερα κλπ, μπήκαν στα αυτοκίνητα και ξεκίνησαν για τη Σκυλούρα.

Πριν όμως φτάσουν στο χωριό, συνελήφθησαν από αγγλικές δυνάμεις ασφαλείας οι οποίες, αφού τους είπαν πως δεν συμβαίνει τίποτε εις βάρος των Ελληνοκυπρίων της Σκυλούρας, τους έβαλαν σε στρατιωτικά φορτηγά και τους οδήγησαν στον αστυνομικό σταθμό Αγίου Δομετίου για ανάκριση. Στη συνέχεια και αντί να τους αφήσουν να επιστρέψουν στο χωριό τους, τους ξανάβαλαν μέσα στα στρατιωτικά φορτηγά λέγοντάς τους πως θα τους μεταφέρουν με ασφάλεια στον Κοντεμένο μέσω του τουρκοκυπριακού χωριού Κιόνελι.

Η σφαγή

Φτάνοντας έξω από το Κιόνελι, οι Άγγλοι κατέβασαν τους Κοντεμενιώτες από τα αυτοκίνητα και τους είπαν να πάνε περπατητοί στο χωριό τους. Η περίεργη αυτή κίνηση εξηγήθηκε αμέσως μετά. Μέσα στα χωράφια με το στάρι και το κριθάρι που ήταν έτοιμο για θέρος είχαν κρυφτεί 150 – 200 Τουρκοκύπριοι οπλισμένοι άλλοι με όπλα και άλλοι με χασαπομάχαιρα και περίμεναν. Και με το που κατέβηκαν οι Κοντεμενιώτες από τα αυτοκίνητα και περπατούσαν στα χωράφια, οι Τούρκοι πετάχτηκαν πάνω και άρχισαν να πυροβολούν και να σφάζουν.

Πανικόβλητοι και ανυπεράσπιστοι οι Κοντεμενιώτες άρχισαν να τρέχουν δεξιά και αριστερά αλαφιασμένοι για να διαφύγουν. Άλλοι τα κατάφεραν, έστω και με σοβαρά τραύματα, άλλοι όχι. Οκτώ νέοι Κοντεμενιώτες ηλικίας 17 μέχρι 34 ετών σφάχτηκαν σαν αρνιά… Και οι Άγγλοι δεν έκαναν καμιά κίνηση για να αποτρέψουν το φρικιαστικό αυτό έγκλημα. Παρακολουθούσαν απαθείς… Οι οκτώ Κοντεμενιώτες που κατακρεουργήθηκαν είναι: Χριστόδουλος Σταύρου, 34 χρόνων, Πέτρος Σταύρου, 21 χρόνων, Ιωάννης Σταύρου, 31 χρόνων, Γεώργιος Σταύρου, 17 χρόνων, Χαράλαμπος Σταύρου, 34 χρόνων, Ευριπίδης Κυριάκου, 24 χρόνων, Κώστας Μουρρή, 34 χρόνων και Σωτήρης Χατζηβασίλη, 17 χρόνων.

Μνημόσυνο

Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες οι Κοντεμενιώτες διοργανώνουν διάφορες εκδηλώσεις προς τιμή των οκτώ ηρωομαρτύρων συγχωριανών τους. Έτσι και φέτος: Το Κοινοτικό Συμβούλιο Κοντεμένου και το Σωματείο «Κοντεμένος Επιστροφή», θα τελέσουν αυτήν την Κυριακή, 12 Ιουνίου 2016, στον ιερό ναό του Αγίου Μάρκου στον Αρχάγγελο, το ετήσιο εθνικό μνημόσυνο των πεσόντων κατά τους εθνικούς αγώνες Κοντεμενιωτών, των οκτώ σφαγιασθέντων από τους Τούρκους το 1958 στο Κιόνελι και των πεσόντων του 1974. Θα τελεστεί επίσης δέηση για ανεύρεση των αγνοουμένων του 1974 και καλούνται όσοι τιμούν την μνήμη τους, όπως παραστούν.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ