Ι. Νικολάου: “Αν δεν υπάρξουν αναζωοπυρώσεις μέχρι 4μμ, η πυρκαγιά μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο”

 

Στην εκτίμηση ότι αν δεν υπάρξουν οποιεσδήποτε απρόβλεπτες αναζωπυρώσεις, μέχρι τις 4 το απόγευμα, η πυρκαγιά στην περιοχή της Σολέας μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο, προέβη σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου, σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις της ομάδας που διαχειρίζεται την πυρκαγιά.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο κ. Νικολάου είπε ότι σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη συνεδρία του, ενημερώθηκε τόσο από τον ίδιο όσο και από τον Υπουργό Γεωργίας, για την κατάσταση που επικρατεί στον ευρύτερο χώρο της περιοχής Ευρύχου μετά από την πυρκαγιά. Έγινε, είπε, μια ενημέρωση για την πορεία των πραγμάτων μέχρι σήμερα αλλά και την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή.

Ο κ. Νικολάου είπε ότι το Υπουργικό ενημερώθηκε για τις επίγειες δυνάμεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στην περιοχή καθώς επίσης και τη χρήση των πτητικών μέσων από το πρωί μέχρι αυτή τη στιγμή. Συγκεκριμένα, είπε, συντονισμένα – τα πτητικά μέσα γιατί προέρχονται από διαφορετικές χώρες και διαφόρους τύπους πτητικών μέσων – επιχειρούν από τις 515πμ. Μέχρι την τελευταία στιγμή συμμετείχαν στις επιχειρήσεις 18 πτητικά μέσα.

Επεσήμανε ότι δεν συμμετέχουν όλα μαζί την ίδια ώρα αλλά με βάση πρόγραμμα που έχει καταρτιστεί, λαμβανομένου υπόψη και των απαιτήσεων που υπάρχουν για σκοπούς ασφάλειας των πτήσεων. “Δηλαδή κάποια μπορούν να πετούν για συγκεκριμένες ώρες και θα πρέπει να καθηλωθούν για κάποια στιγμή και να συνεχίσουν στη συνέχεια,”, είπε.

Ανέφερε ότι η κατάσταση αυτή τη στιγμή “μπορώ να πω είναι διαχειρίσιμη”. Υπήρξε, είπε, σοβαρή αναζωπύρωση στην περιοχή του Αγίου Θεοδώρου η οποία απετράπη με την αξιοποίηση των πτητικών μέσων και τέθηκε σε διαχειρίσιμο έλεγχο. Στα Σπήλια και τα Καννάβια που είναι νοτιοδυτικά και βορειοδυτικά των κοινοτήτων, σε απόσταση πέραν του ενάμιση χιλιομέτρου, έγιναν και σήμερα ρίψεις, χαράχθηκε αντιπυρητική ζώνη και έχουν ήδη αναλάβει επίγειες δυνάμεις να καθαρίσουν την περιοχή. Και εκεί η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη, είπε.

Η ομάδα που διαχειρίζεται την πυρκαγιά, είπε, υπολογίζει ότι αν δεν υπάρξουν οποιεσδήποτε απρόβλεπτες αναζωπυρώσεις, μέχρι τις 4 η πυρκαγιά μπορεί να είναι υπό έλεγχο.

Ο κ. Νικολάου είπε ότι επειδή έγινε αναφορά για κάποιους μικροτραυματισμούς, το Υπουργικό Συμβούλιο ενημερώθηκε επίσης ότι υπήρξαν κάποιοι μικροτραυματισμοί, μια λιποθυμία και μια κρανιοεγκεφαλική, ελαφριάς μορφής κάκωση, από εθελοντές οι οποίοι ενεργούσαν από μόνοι τους, δηλαδή δεν συμμετείχαν σε ομάδες οι οποίες συγκροτούνται με τη συμμετοχή επαγγελματιών για λόγους δικής τους ασφάλειας.

Τέλος είπε ότι ανακοινώσεις θα εκδίδονται κατά διαστήματα μέχρι να τεθεί η πυρκαγιά σε πλήρη έλεγχο.

Απαντώντας σε ερώτηση αν εκκενώθηκαν χωριά, ο κ. Νικολάου είπε ότι “εξ όσων γνωρίζω δεν υπήρξε οποιαδήποτε ανάγκη” για κάτι τέτοιο.

Πηγή: KYΠΕ