Οικονομικό Φόρουμ Αγίας Πετρούπολης

{loadposition ba_textlink}
Έμφαση στο διάλογο για επίλυση των διαφορών ανάμεσα στα κράτη έδωσαν σήμερα με ομιλίες τους στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ 2016 που πραγματοποιείται στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν γκι-Μουν και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιαν Κλοντ Γιούνγκερ.

Στην ομιλία του ο ΓΓ του ΟΗΕ κάλεσε τα κράτη να κτίσουν γέφυρες συνεννόησης και διαλόγου για επίλυση των διαφορών τους. Ταυτόχρονα κάλεσε τα κράτη να δώσουν περισσότερη σημασία στον αναπτυξιακό τομέα, με σεβασμό στο περιβάλλον. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη μείωση της εξάρτησης από το πετρέλαιο.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκή Επιτροπής Ζιαν Κλοντ Γιούνγκερ, στην ομιλία του στο Φόρουμ, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας, σημειώνοντας ότι παρά τις δυσκολίες, η πόρτα του διαλόγου είναι ανοικτή.

«Παρά τις διαφορές μας, η Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζεται με τη Ρωσία για να αντιμετωπίσουμε ένα αριθμό παγκόσμιων ζητημάτων και περιφερειακών συγκρούσεων, από την καταπολέμηση της τρομοκρατίας μέχρι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και τη σύγκρουση στη Συρία», είπε ο κ. Γιούνγκερ.

Ο Ευρωπαίος ηγέτης αναφέρθηκε και στην προσάρτηση, όπως είπε, της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης από τη Ρωσία καθώς και τη διένεξη στην ανατολική Ουκρανία, λέγοντας ότι έθεσαν τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας υπό σοβαρή κρίση. «Οι ενέργειες της Ρωσίας έχουν κλονίσει τις ίδιες τις αρχές της ευρωπαϊκής ασφάλειας: ισότητα στην κυριαρχία, μη χρήση βίας και εδαφική ακεραιότητα. Δεν μπορούν να παραγνωριστούν», πρόσθεσε ο κ. Γιούνγκερ.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε πως «πάντοτε πιστεύω στη δύναμη του διαλόγου. Όταν οι σχέσεις μας είναι τεταμένες, θα πρέπει να συνομιλούμε. Ακόμη και αν οι οικονομικές κυρώσεις είναι σε ισχύ, θα πρέπει να διατηρούμε την πόρτα ανοικτή. Και αν σήμερα είμαι εδώ μαζί σας, είναι γιατί θέλω να κτίσω μία γέφυρα».

Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ 2016 στην Αγία Πετρούπολη συμμετέχουν χιλιάδες άτομα, ανάμεσα στους οποίους είναι ηγέτες κρατών, πολιτικοί, διπλωμάτες, οικονομικοί παράγοντες, δημοσιογράφοι, διπλωμάτες και άλλοι από όλο τον κόσμο.

Το παρών του έδωσε και ο Πρέσβης τη Κυπριακής Δημοκρατίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, με έδρα τη Μόσχα Γιώργος Κασουλίδης. Στο συνέδριο βρίσκεται και ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΥΠΕ Λάρκος Λάρκου, κατόπιν πρόσκλησης του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων TASS.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ