Προτού αλέκτωρ λαλήσει…

Είδαμε ξανά έντονες αντιπαραθέσεις και τηλεοπτικές κοκορομαχίες. Διαπιστώσαμε αρχηγικές επιλογές να προωθούνται άτσαλα και ετεροβαρώς παραβιάζοντας ηθικούς κώδικες δεοντολογίας. Συνεχίστηκαν οι σύνηθεις πλύσεις εγκεφάλου από κάποια ΜΜΕ με τις γνωστές μεθοδεύσεις προώθησης συγκεκριμένων υποψηφίων που παρεύλαναν συχνά πυκνά στους τηλεοπτικούς δέκτες και στα ραδιοφωνικά ερτζιανά ώστε να εμπεδωθούν στον λαό οι προτιμήσεις του συστήματος για την επικείμενη σταυροδότηση.

Διαπιστώσαμε ξανά την υποτίμηση και εκμετάλλευση του «ωραίου φύλου» αφού είδαμε τις απεγνωσμένες προσπάθειες όλων των κομμάτων να συμπεριλάβουν όμορφες νεαρές στα ψηφοδέλτια. Ακούστηκαν βέβαια και σαρκαστικοί υπαινιγμοί πως οι εκλογές δεν είναι «καλλιστεία», που έφεραν τελικά το αντίθετο αποτέλεσμα. Ο λαός ανέδειξε το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα ποσοστό (19.6%) γυναικών στην Βουλή, τιμωρώντας όσους αποτόλμησαν σαρκαστικούς έμφυλους σχολιασμούς. Στο παραδοσιακά ετεροβαρές μοίρασμα της πίττας της εξουσίας, ο λαός αντέδρασε κάνοντας –μικρές έστω ανατροπές- αλλά σίγουρα θετικές, προς την κατεύθυνση προώθησης της ισότητας!

Η λαϊκή ετυμηγορία έστειλε πολλά και ξεκάθαρα μηνύματα. Ανέδειξε την αποχή σε πρώτο κόμμα. Συρρίκνωσε για πρώτη φορά τη δύναμη των δύο μεγάλων κομμάτων της δεξιάς και αριστεράς,αφού μαζί συγκέντρωσαν λιγότερο από το 60% που είχαν παραδοσιακά. Κι αυτό ως αντίδραση στην αλλαγή του εκλογικού μέτρου που επιχείρησαν για να αποκλείσουν τους μικρούς από τη βουλή. Μείωσε ελαφρά τη δύναμη του ΔΗΚΟ και κατά πολύ αυτήν της ΕΔΕΚ, επιβεβαιώνοντας τον πολυκερματισμό στον χώρο του κέντρου και αναδεικνύοντας οκτώ κοινοβουλευτικά κόμματα στη νέα Βουλή. Έδωσε φωνή στο ΕΛΑΜ. Αυτή η πολύφωνη εκπροσώπηση θα χρειαστεί αντοχές, ψυχραιμία, σκληρή δουλειά και κυρίως συγκροτημένο διάλογο με επιχειρήματα, ήθος και νηφαλιότητα ώστε να εξευρίσκονται χρυσές τομές και λύσεις για να αντιμετωπίζονται δύσκολες προκλήσεις και νομοσχέδια.

Τώρα ο λαός αναμένει έργα και όχι λόγια. Τερματισμό του λαϊκισμού και της πολυλογίας. Αναμένει να πρυτανεύει η κοινή λογική, το δημόσιο συμφέρον και ένα νέο πνεύμα αλληλοσεβασμού, σοβαρότητας και κόσμιου διαλόγου. Ωστόσο από την πρώτη πρόκληση που τίθεται ενώπιον της νέας Βουλής, προτού μάλιστα ο αλέκτωρ λαλήσει, φαίνεται να ξαναπροκαλείται και να εμπαίζεται η νοημοσύνη μας. Ένα θέμα, που θάπρεπε να ήταν, διαδικαστικά απλό και τροχιοδρομημένο στη βάση της κοινής λογικής, προκαλεί τρικυμία σε ένα ποτήρι νερό.

Η επιλογή του προέδρου της Βουλής θάπρεπε να πληροί συγκεκριμένα αξιοκρατικά κριτήρια μακριά από παλαιοκομματικούς τακτικισμούς, μικροκομματικά παιγνίδια και μεθοδεύσεις με φόντο τις όποιες επερχόμενες εκλογές. Στην επιλογή του θάπρεπε να πρυτανεύει το δημόσιο συμφέρον και η λογική με κύριο μέλημα τη σωτηρία της Κύπρου από τον τουρκικό ζυγό και τα κάθε λογής λαμόγια.

Η προεδρία της Βουλής αποτελεί κοινοβουλευτικό και πολιτειακό θεσμό.Ο πρόεδρός της αποτελεί τον δεύτερο τη τάξη πολίτη, στην πολιτική ιεραρχία του κράτους, αφού αναπληροί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όταν είναι αναγκαίο.

Αν σ΄αυτή την πρώτη πρόκληση υπάρχει τόση δυστοκία επιλογής, διερωτούμαστε τί θα προκύψει στα επίμαχα ζητήματα που θα ακολουθήσουν… Περί εκποιήσεων, φορολογιών, πολύπλοκων νομοσχεδίων για επίλυση εκκρεμοτήτων που απορρέουν από μνημονιακές δεσμεύσεις,αλλά και τη σωρεία διαφορετικών προσεγγίσεων στη λύση του κυπριακού ενόψει και της σκλήρυνσης της Άγκυρας…

Μοναδική διέξοδος στα δύσκολα που έρχονται, είναι όλοι όσοι υπηρετούν τα κοινά να συνομολογήσουν ένα κοινωνικό συμβόλαιο με τον λαό, καθόλη τη διάρκεια της πενταετίας.Να δεσμευτούν πως θα τον υπηρετήσουν άοκνα και ανιδιοτελώς, θέτοντας το δημόσιο καλό πέραν και πάνω από προσωπικές φιλοδοξίες. Να συνεργαστούν υπεράνω κομματικών ιδεολογιών ώστε να καταπολεμήσουν δημοκρατικά ελλείματα που παρατηρήθηκαν στη λειτουργία της Βουλής και των κοινοβουλευτικών επιτροπών. Να θεσμοθετήσουν διασφαλίζοντας: την αυτονομία της Κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων. Τη λειτουργία ξεχωριστού νομικού τμήματος και ανεξάρτητου προϋπολογισμού. Την εμπεδωση περισσότερης διαφάνειας και συμμετοχικής δημοκρατίας στη λήψη αποφάσεων, κυρίως στη σύσκεψη των αρχηγών. Την ισχυροποίηση του πόθεν έσχες και του ασυμβίβαστου. Τη δημιουργία κανονισμών για αποκοπή μισθολογικών απολαβών σύμφωνα με τις παρουσίες, όπως ισχύει στο Ευρωκοινοβούλιο. Είναι πολλά που πρέπει να γίνουν …

Καλή αρχή, καλές δουλειές και καλή συνέχεια στην νέα Βουλή.

*Η Αντιγόνη Περικλέους Παπαδοπούλου είναι Τέως Ευρωβουλευτής, και Πρόεδρος ΓΟΔΗΚ