Σεβασμό και ανάδειξη στους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Λάρνακας απαιτούν οι πολίτες

Της Γιώτας Δημητρίου

Αρχισυντάκτριας Διαδικτυακού Περιοδικού Skala Times

Ομάδα πολιτών της Λάρνακας, συναντήθηκαν την Τετάρτη 16 Ιουνίου για την σύσταση σωματείου ή οργανισμού με σκοπό την ανάδειξη, αλλά και τον σεβασμό των αρχαίων θησαυρών στη πόλη του Ζήνωνα.

“Ανάμεσα στους σκοπούς μας είναι η ανάδειξη εντός και εκτός Κύπρου των αρχαιολογικών χώρων αλλά και πολιτιστικής ταυτότητας της Λάρνακας. Να μετακινηθούν επιτέλους τα γήπεδα αντισφαίρισης τα οποία βρίσκονται χτισμένα πάνω από αρχαιολογικούς θησαυρούς της πόλης. Να φωτίζονται οι “Καμάρες” που αποτελούν αρχαιολογικό σήμα κατατεθέν για την πόλη μας, τα μουσεία μας να αποκτήσουν ζωή και να αντιληφθούμε ότι πρόκειται για θησαυρό της πόλης μας. Γι αυτά και για πολλά άλλα θα επιχειρήσει να εργαστεί η ομάδα που θα συσταθεί”, δήλωσε ο Νομικός Χριστόφορος Λάρκος ο οποίος είχε και την ιδέα για την δημιουργία της ομάδας αυτής.

Ανάμεσα στην ομάδα πολιτών που βρέθηκαν στην συνάντηση ήταν γνωστοί δικηγόροι, ηθοποιοί, ερευνητές καθηγητές καθώς και η υποφαινόμενη.

Ξένοι καθηγητές και ερευνητές φτάνουν στην Λάρνακα για να ερευνήσουν και να αναδείξουν τα αρχαία της, την ίδια ώρα που οι αρχές της πόλης φαίνεται να μην ασχολούνται ιδιαίτερα με το θέμα.
Πριν δυο χρόνια ομάδα του Πανεπιστημίου του Gothenburg της Σουηδίας, υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή Πέτερ Φίσερ, είχε κάνει ανασκαφές, κοντά στον Διεθνή Αερολιμένα της Λάρνακας και ανακάλυψαν άγνωστα μέχρι τότε τμήματα της αρχαίας πόλης που χρονολογούνται στα τέλη της Ύστερης Εποχής του Χαλκού (14ος – 12ος αι. π.Χ.).

Η Λάρνακα μπορεί να αξιοποιήσει τα αρχαία της και να κερδίσει ακόμη περισσότερο τουρισμό αλλά και αξία στον αρχαιολογικό χάρτη.
Να αξιοποιήσει με διάφορα μέσα τους αρχαίους θησαυρούς της για το δημόσιο καλό, για την πόλη.

Είναι αδιανόητο όχι μόνο να υπάρχει άγνοια γύρω από τα αρχαία της πόλης αλλά και ασέβεια. Ποια είναι άραγε η θέση της UNESCO μπροστά στο ανήκουστο γεγονός ότι γήπεδα αντισφαίρισης βρίσκονται πάνω από τον αρχαιολογικό θησαυρό του αρχαίου Κιτίου;

Σε πρόσφατες δηλώσεις του στο Skala Times o γνωστός ηθοποιός Κρίστοφερ Γκρέκο, ο οποίος ήταν παρόν στην συνάντηση της Τετάρτης, είχε δηλώσει:
“Εμένα ως πολίτη με προσβάλει να ζω σε μια πόλη που έχουν τοποθετηθεί γήπεδα πάνω στα αρχαία της και κανείς δεν κάνει κάτι γι αυτό. Θα πρέπει να μετακινηθούν άμεσα τα γήπεδα, να γίνουν ανασκαφές, να αναδείξουμε τον αρχαιολογικό μας θησαυρό, να χρησιμοποιήσουμε σχετικά κονδύλια απ’ την Ευρώπη αν χρειάζεται και επιτέλους να αρχίσουμε να συμπεριφερόμαστε στη Λάρνακα όπως της αξίζει!
Το μήνυμα που θέλησα να δώσω και μέσα από την εκπομπή του ΜΕGA, που ήμουν καλεσμένος πριν λίγες μέρες, είναι ότι πρέπει να σεβαστούμε την ιστορία της πόλης μας, τα αρχαία της.
Ξέρετε, η Λάρνακα δεν θέλει τεράστια ποσά για να πάει ψηλά και να ανέβει στη θέση που της ταιριάζει. Χρειάζεται λίγα λεφτά και σωστές κι έξυπνες πράξεις. Είναι δυνατόν να έχουμε τα αρχαία μας στο περιθώριο;
Είναι δυνατόν να υπάρχει μια παλιά ατμομηχανή και αντί να βρίσκεται σε δημόσια θέα να την έχουμε πεταγμένη σε κάποιο δωμάτιο; Αυτό το έμαθα πρόσφατα! Μα είναι δυνατόν;
Να σεβαστούμε τα αρχαία μας, να δώσουμε ζωή στα μουσεία μας….Χρειάζεται φαντασία και άνθρωποι που να αγαπούν αληθινά τη πόλη και τότε όλα μπορούν να αλλάξουν”.

Γνωστός αρχαιολόγος ο οποίος βρισκόταν στην συνάντηση της Τετάρτης τόνισε “πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα οικονομικά συμφέροντα κάποιων (λίγων) θα πληγούν όταν απαιτηθεί η ανάδειξη των αρχαιολογικών θησαυρών της πόλης. Για παράδειγμα, το αρχαίο θέατρο βρίσκεται κάτω από συγκεκριμένες πολυκατοικίες στην περιοχή της Αμερικανικής Ακαδημίας. Ποιος θα τολμήσει να τα βάλει με τους επιχειρηματίες που έχουν τα κτήρια εκεί, έτσι ώστε να αναδείξουμε τα αρχαία μας; Φαντάζει δύσκολο έως και αδύνατο…..”

Το τμήμα αρχαιοτήτων θα πρέπει να είναι σύμμαχος στην ανιδιοτελή εθελοντική προσπάθεια των πολιτών της Λάρνακας για ανάδειξη των αρχαιολογικών θησαυρών της πόλης.
Επίσης, το νέο δημοτικό συμβούλιο (Δεκέμβριο 2016) πρέπει να θέσει ανάμεσα στις προτεραιότητες του τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της πόλης και να είναι έτοιμο να θέσει το δημόσιο καλό της πόλης πάνω από τα ενδεχόμενα οικονομικά συμφέροντα των λίγων.