Θερινό εργαστήρι φοιτητών και νέων αρχιτεκτόνων στην Πάφο

Το θερινό εργαστήρι φοιτητών και νέων αρχιτεκτόνων για το 2016, που οργανώνει κάθε χρονιά ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου, θα διεξαχθεί στην Πάφο, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα του Πάφος 2017, σύμφωνα με το μέλος του ΔΣ του Πάφος 2017, Γιάννη Κουτσόλαμπρο.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο κ. Κουτσόλαμπρος ανέφερε πως την επιστημονική ευθύνη και επίβλεψη του εργαστηρίου έχει η Σχολή Αρχιτεκτονικής και Γεωπεριβαλλοντικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου.

Οι συμμετέχοντες, προερχόμενοι από πολλές σχολές αρχιτεκτονικής της Κύπρου και του εξωτερικού, θα ασχοληθούν με την Πάφο, ξεκινώντας από τα μέρη όπου διενεργούνται οι αναπλάσεις και όχι μόνο, σχολιάζοντας, επεκτείνοντας, επεμβαίνοντας στο δομημένο περιβάλλον, όπως είπε.

Ο κ. Κουτσόλαμπρος ανέφερε ότι οι νέοι αρχιτέκτονες θα προσθέσουν τις ιδέες τους στο χαρτί και στην πράξη, επάνω στα κτίρια, αντιδρώντας και εμπλουτίζοντας την εικόνα μιας πόλης σε ανάπλαση.

Ο τίτλος «Ανακαλύψεις – Αποκαλύψεις – Ανακτήσεις» είναι χαρακτηριστικός, είπε, προσθέτοντας πως βασικό αντικείμενο του εργαστηρίου είναι «η ανάγνωση, αποκάλυψη και ανάδειξη των εμφανών αλλά κυρίως των κρυμμένων, των σημαντικών αλλά κυρίως των ασήμαντων, των περιθωριακών και παραγνωρισμένων σημείων της πόλης της Πάφου μέσω μικρών, ελάχιστων αλλά ευρηματικών και καίριων σημειακών παρεμβάσεων στον ιστό της»

Σύμφωνα με τον κ. Κουτσόλαμπρο, ευχή του οργανισμού Πάφος 2017 είναι οι επεμβάσεις αυτές όχι μόνο να προβληθούν και να συζητηθούν με την κοινωνία και τους φορείς της, αλλά να συνεχιστούν και το 2017, ώστε να αποτελέσουν μια γιορτή της αρχιτεκτονικής και μια ακόμα έμπρακτη παρουσίαση της συμβολής της στη μεταμόρφωση της πόλης.

Σημειώνεται ότι το εργαστήρι θα διεξαχθεί μεταξύ 29 Ιουνίου και 8 Ιουλίου.