Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε το μακελειό στο Ορλάντο

{loadposition ba_textlink}

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με ψήφισμά του, καταδίκασε, “με τον πιο έντονο τρόπο, την τρομοκρατική επίθεση” στο Ορλάντο των ΗΠΑ, η οποία είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 49 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 53, σε ένα κέντρο διασκέδασης ομοφυλοφίλων.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, θα μεταβεί την Πέμπτη, στο Ορλάντο, για να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα της χειρότερης επίθεσης που έχει διαπραχθεί στο αμερικανικό έδαφος μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Στο ψήφισμα των 15 κρατών μελών του ΣΑ, το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα, αναφέρεται ότι τα θύματα του μακελειού “στοχοθετήθηκαν λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού”.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, η δημοσιοποίηση αυτής της δήλωσης του ΣΑ του ΟΗΕ, την οποία κατάρτισαν και εισηγήθηκαν οι ΗΠΑ, καθυστέρησε λόγω των επιφυλάξεων της Ρωσίας και της Αιγύπτου, που αμφισβήτησαν τη συγκεκριμένη διατύπωση.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει τα “πιο βαθιά του συλλυπητήρια” στις οικογένειες των θυμάτων και στην αμερικανική κυβέρνηση, και επαναλαμβάνει ότι “η τρομοκρατία, σε όλες τις μορφές της, αποτελεί μια από τις πιο σοβαρές απειλές για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια”, καλώντας όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να την “καταπολεμήσουν με όλα τα μέσα”, σεβόμενα το διεθνές δίκαιο. Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό στο Ορλάντο, το οποίο προκάλεσε σοκ και αγανάκτηση σε διεθνές επίπεδο.

Ο αναπληρωτής Πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Ντέιβιντ Πρέσμαν, επέκρινε χθες Δευτέρα από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης τον Οργανισμό ότι δεν κάνει αρκετά για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ.

“Αν είμαστε όλοι ενωμένοι στην αγανάκτησή μας για τη δολοφονία τόσων πολλών -και είμαστε- ας ενωθούμε επίσης σε ό,τι αφορά τον βασικό συλλογισμό ότι πρέπει να προστατεύεται η αξιοπρέπεια όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως του ποιόν αγαπούν, κι όχι μόνο στην καταδίκη των τρομοκρατών που τους σκοτώνουν”, ανέφερε ο Πρέσμαν.

Η ομοφυλοφιλία είναι σήμερα έγκλημα σε 74 χώρες σε διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Το ζήτημα των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων προκαλεί συχνά σφοδρές συγκρούσεις στον ΟΗΕ.

—————-

Ο αριθμός των δολοφονιών λεσβιών, ομοφυλόφιλων, αμφισεξουαλικών και διαφυλικών ατόμων (ΛΟΑΤ) αυξήθηκε πέρσι στις ΗΠΑ κατά 20%, ανέφερε χθες μια οργάνωση ακτιβιστών, δίνοντας στη δημοσιότητα σχετικά στοιχεία μία ημέρα μετά το μακελειό σε ένα κέντρο διασκέδασης ομοφυλοφίλων, στο Ορλάντο.

Το επίπεδο της βίας που καταγράφηκε το 2015 είναι το υψηλότερο από το 2012, σύμφωνα με έκθεση της Εθνικής Συμμαχίας Προγραμμάτων για την Καταπολέμηση της Βίας (National Coalition of Anti-Violence Programs, NCAVP).

Σύμφωνα με την οργάνωση αυτή, 24 λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφισεξουαλικοί, διαφυλικοί και άνθρωποι μολυσμένοι από τον HIV δολοφονήθηκαν πέρυσι στις ΗΠΑ, ένας αριθμός αυξημένος κατά 20%, σε σύγκριση με το 2014.

Η οργάνωση έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεσή της μία ημέρα νωρίτερα, εξαιτίας της σφαγής στο Ορλάντο, όπου ένας ένοπλος δολοφόνησε 49 ανθρώπους μέσα στο κλαμπ Pulse, νωρίς το πρωί της Κυριακής.

Ο δράστης σκοτώθηκε από αστυνομικούς που επενέβησαν μετά από τρίωρη πολιορκία. Η Μπέβερλι Τίλερι, επικεφαλής του Προγράμματος της Νέας Υόρκης για την Καταπολέμηση της Βίας, το οποίο συντονίζει την NCAVP, κάλεσε να ενταθεί ο δημόσιος διάλογος για τη βία και την κοινότητα ΛΟΑΤ.

“Πρόκειται για (…) μια τραγωδία για τις κοινότητες των ΛΟΑΤ, αλλά επίσης και για μια τραγωδία γα ολόκληρη τη χώρα”, επεσήμανε η Τίλερι.

Η NCAVP διευκρίνισε πως η έκθεσή της βασίζεται σε δημοσιεύματα των ΜΜΕ, ειδοποιήσεις που λαμβάνει από προγράμματα που συνεργάζονται μαζί της, καθώς και τη συμβολή πολιτών.

Σύμφωνα με την έκθεση, σε 11 αμερικανικές πολιτείες καταγράφηκαν 1.253 βίαια επεισόδια με θύματα ΛΟΑΤ και φορείς του HIV, το 2015, αριθμός μειωμένος κατά 8%, σε σύγκριση με το 2014.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ