1996-2016, η Μνήμη τρέχει ξανά

Ήταν καλοκαίρι του 1996, όταν ο κόσμος παρακολουθούσε έντρομος τα επεισόδια σε τουρκικό φυλάκιο στην περιοχή Δερύνειας. Η μεγάλη αντικατοχική διεθνής διαμαρτυρία των μοτοσυκλετιστών που πραγματοποιείτο κάθε χρόνο, κατέληξε σε τραγωδία προσθέτοντας στα ήδη μαύρα καλοκαίρια της Κύπρου, ακόμη ένα λόγο για να θρηνούμε ζωές, από το μίσος που καλλιέργησαν οι τούρκοι εθνικιστές στα κατεχόμενα.

«Μας σκοτώνουν ρε, μας σκοτώνουν»
Πώς να ξεχάσεις τη φωνή των δικών σου, που κρατώντας το κεφάλι τους για να μην εκραγεί από τις εικόνες, ωρύονταν πως «Μας σκοτώνουν ρε, μας σκοτώνουν και κανείς δεν κάνει τίποτα», όταν έντρομοι και μη πιστεύοντας πως η βαρβαρότητα επαναλαμβάνεται είκοσι δύο χρόνια μετά την εισβολή, παρακολουθούσαν τη στιγμή της δολοφονίας του Σολωμού Σολωμού.

Το χρονικό
Με αφορμή την 22η επέτειο της τουρκικής εισβολής, περίπου 200 μοτοσυκλετιστές από 12 ευρωπαϊκές χώρες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Κυπριακής Ομοσπονδίας Μοτοσυκλετιστών και οργάνωσαν μοτοπορεία από το Βερολίνο (τελευταία διηρημένη πόλη της Ευρώπης, εξαιρουμένης της Λευκωσίας) ως την κατεχόμενη Κερύνεια. Ο Τάσος Ισαάκ, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που προκλήθηκαν από τον τουρκικό όχλο, στο οδόφραγμα της Δερύνειας, εγκλωβίστηκε σε συρματοπλέγματα, στην προσπάθεια του να σώσει άλλο διαδηλωτή, που δεχόταν το λυντσάρισμα Τούρκων και Τουρκοκυπρίων, στρατιωτών, πολιτών και παρακρατικών, μέλη όπως αποδείχτηκε των Γκρίζων Λύκων. Ο Τάσος Ισαάκ άφησε την τελευταία του πνοή 95 μέτρα από την ελληνοκυπριακή πλευρά και 32 από την τουρκοκυπριακή, σύμφωνα με την έκθεση του OHE.

«Αυτό το κόκκινο πανί που σου ‘χε γίνει εμμονή ήταν γραφτό από καιρό να σε σκοτώσει»
Τρεις μέρες αργότερα, στις 14 Αυγούστου και ενώ πραγματοποιήθηκε η κηδεία του Τάσου Ισαάκ, ο ξάδελφός του Σολωμός Σολωμού, ξεστράτισε από τους συγκεντρωμένους και κατευθύνθηκε σ’ ένα κοντινό τουρκικό φυλάκιο. Με ένα τσιγάρο στο στόμα και αγνοώντας τις προειδοποιήσεις των τούρκων στρατιωτών, άρχισε να σκαρφαλώνει στον ιστό της σημαίας, με πρόθεση να κατεβάσει την τουρκική σημαία. Οι φωνές των διαδηλωτών, δεν στάθηκαν αρκετές για να τον αποτρέψουν και τότε πυροβολισμοί ακούστηκαν. Ελεύθεροι σκοπευτές, σημάδευαν ήδη τον Σολωμό και χωρίς δεύτερη σκέψη, τον δολοφόνησαν.
Στις 22 Νοεμβρίου 1996, η Κυπριακή Αστυνομία εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης για τη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ εναντίων των: Χασίμ Γιλμάζ, εποίκου και πρώην στελέχους της ΜΙΤ (τουρκική ΚΥΠ), Νεϊφέλ Μουσταφά Εργκούν, εποίκου από την Τουρκία και αστυνομικού του ψευδοκράτους, Πολάτ Φικρέτ Κορελί, Τουρκοκύπριου από την Αμμόχωστο, Μεχμέτ Μουσταφά Αρσλάν, τούρκου εποίκου και επικεφαλής των «Γκρίζων Λύκων» στα Κατεχόμενα, Ερχάν Αρικλί, τούρκου εποίκου από την πρώην Σοβιετική Ένωση για τη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ ενώ για τη δολοφονία του Σολωμού Σολωμού, η Κυπριακή Αστυνομία, βασιζόμενη σε οπτικό υλικό (τηλεοπτικό και φωτογραφικό), κατόρθωσε να αναγνωρίσει τους δράστες της δολοφονίας Σολωμού κι εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης για τους: Κενάν Ακίν, υπουργό Γεωργίας του ψευδοκράτους, Ερντάλ Χατζιαλί Εμανέτ, επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων στα κατεχόμενα, Ατίλα Σαβ, επικεφαλής της αστυνομίας των Κατεχομένων, Χασάν Κουνταξί, υποστράτηγο των κατοχικών δυνάμεων, Μεχμέτ Καρλί, ταξίαρχο των κατοχικών δυνάμεων. Παρ΄ όλα αυτά, καμία σύλληψη δεν έγινε ποτέ.

Η Μνήμη τρέχει ξανά
Το 2008, μία ανεξάρτητη ομάδα νέων ανθρώπων, έχοντας ως βασικό στόχο τη διατήρηση της μνήμης της θυσίας των Ισαάκ – Σολωμού και την ανάδειξη στην κοινωνία μας των μηνυμάτων που πηγάζουν μέσα από τη θυσία τους, αποφάσισε τη σύσταση της «Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού» και έκτοτε κάθε χρόνο πραγματοποιεί Πορεία Μνήμης. Φέτος, είκοσι χρόνια μετά, αποφάσισαν να διενεργήσουν Πορεία Ελευθερίας ξεκινώντας από το Βερολίνο και διασχίζοντας την Ευρώπη να φτάσουν ξανά στη Λευκωσία, υπενθυμίζοντας πως σκοπός μας είναι ο αγώνας ενάντια στην τουρκική κατοχή και η διατήρηση της μνήμης.

Η πορεία διήρκησε δέκα ημέρες, ξεκινώντας από την Κύπρο στις 15 Ιουλίου και φτάνοντας στο Βερολίνο, πόλη την οποία διάλεξαν συμβολικά λόγω της ιστορικής της σημασίας. «Το Βερολίνο είναι ένα σύμβολο διότι ήταν μια πόλη διαιρεμένη η οποία ενώθηκε, ένα σύμβολο για την ημικατεχόμενη Λευκωσία, την τελευταία διαιρεμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης», όπως δήλωσε ο Νικόλας Ιωαννίδης, μέλος της Πρωτοβουλίας Μνήμης. Απ’ εκεί ακολούθησαν μία πορεία περνώντας μέσα από Πράγα, Βουδαπέστη, Βελιγράδι, Σόφια, Θεσσαλονίκη, Αθήνα κατέληξαν στις 25 Ιουλίου και πάλι στην Κύπρο. Κατά τη διάρκεια της πορείας, παρέδιδαν ενημερωτικό υλικό όπου εξηγούσαν το σκοπό της πορείας καθώς επίσης και επισκέψεις σε ιστορικά μνημεία και μουσεία της κάθε πόλης. Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων, ήταν οι επισκέψεις στον Προέδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

a2705f10 96a8 4728 be29 5798b9f27faf

Εμφάνιση isaak5.jpg

«Χελιδόνι, τη ζωή να τραγουδάς»
Στην πορεία μνήμης, έλαβε μέρος και η κόρη του Τάσου Ισαάκ, Αναστασία Ισαάκ η οποία δεν πρόλαβε να γνωρίσει τον πατέρα της, αφού ήταν αγέννητη όταν δολοφονήθηκε. Το Χελιδονάκι μιλώντας στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, μετέφερε το αίτημά της, να καταδικαστούν άμεσα οι άνθρωποι που σκότωσαν τον πατέρα της και τον Σολωμό Σολωμού, το 1996, τονίζοντας πως είκοσι χρόνια μετά «κανένας δεν έχει κάνει κάτι».

«Τρύπια παντελόνια, τρύπια Δικαιοσύνη»
Η Πορεία έφθασε στην Κύπρο στις 25 Ιουλίου και δύο μέρες αργότερα, αφού οι μοτοσυκλετιστές παρέλαβαν τις μοτοσυκλέτες από το λιμάνι Λεμεσού, κατέθεσαν στεφάνι στη Ναυτική Βάση, «Αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης» όπως επίσης και στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας. Έπειτα έγιναν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασίαδη, όπου εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας, δήλωσε ότι «τα παντελόνια μας είναι τρύπια αυτή τη στιγμή, γιατί τρύπια είναι και η δικαιοσύνη η οποία δεν έχει αποδοθεί εδώ και είκοσι χρόνια από τη θυσία των Ισαάκ και Σολωμού και δεν έχουν εκτελεστεί τα εντάλματα σύλληψης για καταδίκη των δολοφόνων των δύο ηρώων», ενώ συνέχισε αναφέροντας πως «στην Κύπρο, υπάρχει εισβολή και κατοχή και είναι αυτό που έχουμε μεταφέρει στην Ευρώπη ταξιδεύοντας 3000 χιλιόμετρα, σε Βερολίνο, Πράγα, Βελιγράδι, Βουδαπέστη, Σόφια, Αθήνα με κατάληξη τη Λευκωσία […]. Η δικαιοσύνη παραμένει τρύπια από τότε, όπως τρύπια παραμένει και η δικαιοσύνη για τους σύγχρονους ηρωομάρτυρες του Μαρί και εμείς ως νέα γενιά θα διατηρούμε τη μνήμη των δύο ηρώων και των 13 του Μαρί και τα παντελόνια μας δεν θα πάψουν να είναι τρυπημένα μέχρι να αποδοθεί δικαιοσύνη». Εν τέλει, πρόσθεσε πως, ενώ πραγματοποίησαν μία πορεία ελευθερίας διά μέσου της Ευρώπης χωρίς τη χρήση ταξιδιωτικών εγγράφων, η κατεχόμενη Λευκωσία είναι το μόνο μέρος στο οποίο ζητούνται ταξιδιωτικά έγγραφα. Η Πορεία κατέληξε στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας, όπου κόσμος μαζί με τους μοτοσυκλετιστές έκλεισαν το οδόφραγμα, εμποδίζοντας τη διακίνηση από και προς τα κατεχόμενα.

 

Παγκύπρια Αντικατοχική Πορεία Μνήμης


Την κορύφωση της Πορείας, θα αποτελέσει σήμερα η Παγκύπρια Αντικατοχική Πορεία Μνήμης, που διοργανώνει η πρωτοβουλία και απευθύνει κάλεσμα για μαζική συμμετοχή, όπου μοτοσυκλέτες θα κινηθούν προς το κοιμητήριο που είναι θαμμένοι οι Ισαάκ και Σολωμού για την πραγματοποίηση επιμνημόσυνης δέησης στις 19:30 και ακολούθως θα κατευθυνθούν προς το γήπεδο “Τάσος Μάρκου” στο Παραλίμνι, όπου θα πραγματοποιηθεί αντικατοχική εκδήλωση.

Η εκδήλωση θα αρχίσει με πορεία μοτοσικλετιστών από όλες τις πόλεις οι οποίοι θα κατευθυνθούν προς το στάδιο.

Συγκεκριμένα στις 16.30 μοτοσικλετιστές θα ξεκινήσουν από τον χώρο στάθμευσης του Παφιακού σταδίου στην Πάφο ενώ στις 17.30 μοτοσικλετιστές θα ξεκινήσουν από τον χώρο στάθμευσης του ΓΣΠ στη Λευκωσία και από το χώρο στάθμευσης στη βιομηχανική περιοχή του Αγίου Αθανασίου στη Λεμεσό. Τέλος στις 18.00 και 18.30 μοτοσικλετιστές θα ξεκινήσουν από τον κυκλικό κόμβο Ριζοελιάς και τον κυκλικό κόμβο Αγίας Νάπας.

Οι μοτοσικλετιστές θα κατευθυνθούν οργανωμένα προς το στάδιο «Τάσος Μάρκου» αφού περάσουν από τις κυκλικό κόμβο Αγίας Νάπας, λεωφόρο Πρωταρά, Κάβο Γκρέκο, Λεωφόρο Αγίας Νάπας – Παραλιμνίου.