8ήμερη κράτηση εναντίον 43χρονου για υπόθεση εξαπάτησης Κινέζων επενδυτών στην Πάφο

Όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο από τον εξεταστή της υπόθεσης Λοχία Ζωνάκη Γεωργίου εναντίον του 43χρονου, που συνελήφθη χθες από το ΤΑΕ Πάφου, διερευνάται υπόθεση συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος,απόσπασης χρημάτων με ψευδής παραστάσεις και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες , αδικήματα που διαπράχθηκαν μεταξύ 7 Ιουνίου με 27 Ιουλίου 2016 στην Πάφο ενώ για την ίδια υπόθεση καταζητείται ακόμη ένα πρόσωπο εναντίον του οποίου εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης.

Ο δικαστής του Επαρχιακού δικαστηρίου Πάφου Χριστόδουλος Χριστοδούλου έκανε αποδεκτό το αίτημα της Αστυνομίας κρίνοντας αναγκαία την κράτηση του 43χρονου για σκοπούς διερεύνησης της παρούσας υπόθεσης.

Για την ολοκλήρωση του ανακριτικού έργου είπε και σύμφωνα με την Αστυνομία αναμένεται η διενέργεια ακόμα μίας έρευνας σε συγκεκριμένο χώρο,καθώς καθώς επίσης και η λήψη ακόμα 32 καταθέσεων από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον της παραπονούμενης και από το οικογενειακό , φιλικό και εργασιακό περιβάλλον του υπόπτου και του καταζητούμενου.

Αναμένεται ακόμη η άρση του τραπεζικού απορρήτου και τηλεπικοινωνιακών δεδομένων τόσο του υπόπτου όσο και του καταζητούμενου ενώ θα γίνουν δύο αναγνωριστικές παρατάξεις .

Ο δικαστής σημείωσε πως αρκετές από τις καταθέσεις που θα ληφθούν είναι στην κινεζική γλώσσα και θα ληφθούν με τη βοήθεια διερμηνέα, πράγμα που καθιστά την όλη διαδικασία πιο χρονοβόρα.

Η κατηγορούσα αρχή που εκπροσωπήθηκε από τον δημόσιο κατήγορο Νεοκλή Νεοκλέους χαρακτήρισε δικαιολογημένο το αίτημα της Αστυνομίας για την 8ήμερη κράτηση του υπόπτου ιδιαίτερα γιατί αρκετές από τις καταθέσεις που θα ληφθούν θα είναι στην κινεζική γλώσσα.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του 43χρονου, δικηγόρος Νώντας Κορακίδης έφερε ένσταση στο χρόνο κράτησης του πελάτη του που αιτήθηκε η Αστυνομία, λέγοντας πως 2-3 ημέρες είναι αρκετός για την Αστυνομία να διεξάγει τις έρευνες της.

Η καταγγελία σύμφωνα με τον Λοχία Γεωργίου έγινε από 25χρονη από την Κίνα, μόνιμη κάτοικο Κύπρου, ότι τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, ενώ βρισκόταν στο χωριό Νατά, για να δει κάποια τεμάχια γης τα οποία ενδιαφερόταν να αγοράσει, την προσέγγισε κάποιος άγνωστος της άνδρας ο οποίος της πρότεινε να την φέρει σε επαφή με κάποιο φίλο του ο οποίος είχε τεμάχια γης προς πώληση. Η ίδια αποδέχτηκε την πρόταση του αγνώστου άνδρα και του έδωσε τον αριθμό του κινητού της τηλεφώνου.

Ο κ. Ζωνάκης είπε πως σύμφωνα με την 25χρονη περί τα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου της τηλεφώνησε ο ύποπτος ο οποίος της συστήθηκε ως κτηματομεσίτης και διευθέτησαν ραντεβού στη Γεροσκήπου.

Στη συνάντηση εκτός από τον ύποπτο παρών ήταν και το καταζητούμενο πρόσωπο το οποίο ο 43χρονος σύστησε ως συνέταιρο του.

Ακολούθως, όπως είπε, αφού της υπέδειξαν διάφορα τεμάχια και συγκρότημα διαμερισμάτων στην Γεροσκήπου, η παραπονούμενη προχώρησε στην αγορά τεσσάρων αγροτικών τεμαχίων στα χωριά Αναρίτα και Κοιλίνια ιδιοκτησίας του καταζητούμενου.

Περί το τέλος Μαΐου, είπε ο κ. Γεωργίου, ο ύποπτος μαζί με τον καταζητούμενο της πρότειναν τεμάχιο γης στην περιοχή Χλώρακας, εντός του οποίου υπήρχε κατοικία 5 υπνοδωματίων.

Ακολούθως ο καταζητούμενος μετέφερε την ίδια, τον σύζυγο και τον πεθερό της και είδαν το συγκεκριμένο τεμάχιο και αφού τους άρεσε υπέδειξε ενδιαφέρον προς αγορά του. Ο ύποπτος και ο καταζητούμενος της ανέφεραν ότι η τιμή πώλησης είναι 1,2 εκατομμύρια ευρώ με την ίδια να προσφέρει το ποσό των 800.000 ευρώ ζητώντας τους να διαπραγματευτεί με την ιδιοκτήτρια.

Οι ίδιοι της ανέφεραν ότι η τιμή πώλησης είναι διαπραγματεύσιμη και ανέλαβαν να διαπραγματευτούν με την ιδιοκτήτρια του ακινήτου,πείθοντας την ότι είναι προς το συμφέρον της να μην συναντηθεί με την ιδιοκτήτρια αφού υπήρχε κίνδυνος αυτή να αυξήσει την τιμή πώλησης μόλις διαπίστωνε ότι επρόκειτο για Κινέζους.

Μετά πάροδο δύο ημερών ο καταζητούμενος επισκέφτηκε την παραπονούμενη στην οικία της, όπου ζήτησε και του έδωσε το ποσό των 60.000 ευρώ των 500 ευρώ και όπως της είπε θα τα έδινε στην ιδιοκτήτρια του ακινήτου ως προκαταβολή με σκοπό να μπορεί ο ίδιος να κάνει καλύτερη διαπραγμάτευση.

Ο εξεταστής της υπόθεσης ανέφερε πως οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν, σύμφωνα με την καταγγελία της παραπονούμενης, σε μια προσπάθεια να μειωθεί η τιμή της πώλησης και τελικά ο καταζητούμενος στις 19 Ιουνίου την επισκέφτηκε εκ νέου λέγοντας της, πως η ιδιοκτήτρια του ακινήτου αποδέχτηκε την πρόταση της για πώληση του τεμαχίου για 800.000 ευρώ με την προϋπόθεση να της πληρώσει ακόμη 140.000 ευρώ σε μετρητά δηλαδή σύνολο 200.000 ευρώ.

Ο κ.Γεωργίου είπε ότι η παραπονούμενη δεν παρέλαβε αγοραπωλητήριο έγγραφο από την ιδιοκτήτρια .

Η ιδιοκτήτρια ανέφερε στις ανακριτικές αρχές ότι ο 43χρονος ύποπτος της τηλεφώνησε και της είπε ότι ασχολείται με κτηματικά και την ρώτησε αν πωλούσε το μερίδιο της ωστόσο είπε στην Αστυνομία ότι ουδέποτε συμφώνησε με τον ύποπτο να πωλήσει το ακίνητο της για το ποσό των 800.000 ευρώ.

Πηγή: KYΠΕ