Διαφωνεί με τις εισηγήσεις του Προέδρου στο ΕΣ το ΔΗΚΟ

Εξερχόμενος της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Κυπριανού είπε ότι κάποιες από τις θέσεις του κόμματος έχουν εισακουστεί, όπως η προϋπόθεση αποδοχής συγκεκριμένων συμφωνιών προκειμένου να συμμετάσχει κάποιος στο ΕΣ, η ή διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Σώματος σε θέματα όπως αυτά της ΑΟΖ και της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.

Αναφερόμενος στις διαφωνίες του ΔΗΚΟ, είπε ότι το κόμμα διατηρεί τις θέσεις του σε ό,τι αφορά τη σύνθεση του ΕΣ, λέγοντας ότι είναι απαραίτητο να υπάρχουν δύο εκπρόσωποι από κάθε κόμμα. Τα θέματα που αφορούν τη διάρκεια των συζητήσεων μπορούν να λυθούν με εσωτερικούς κανονισμούς, πρόσθεσε.

Εξέφρασε επίσης την ενόχληση και τη διαφωνία του ΔΗΚΟ με την «απόλυτη και ισοπεδωτική συσκότιση που επιβάλλεται στο τι συζητείται και διαδραματίζεται στο ΕΣ».

Είπε ότι το κάθε κόμμα έχει «την ωριμότητα και τον πατριωτισμό» να κρίνει τι δεν πρέπει να διαρρεύσει και για ποιο θέμα πρέπει να ενημερωθεί ο κυπριακός λαός, ενώ τάχθηκε υπέρ της διαφάνειας.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι θα ενημερώσει τον Πρόεδρο του κόμματος και τα συλλογικά όργανα για να παρθούν αποφάσεις.

Ως προς τη συνέχιση της παρουσίας του ΔΗΚΟ στο Σώμα, είπε ότι το κόμμα θεωρεί σημαντικό τον θεσμό του ΕΣ και ζητά εδώ και καιρό τη σύγκλησή του, όμως «πρέπει να λειτουργεί με έναν σωστό τρόπο που να μπορεί να αποδίδει» και να μπορούν τα κόμματα να παρουσιάζουν τις θέσεις τους. «Δεν προκαταλαμβάνω τίποτα» ενόψει του καθορισμού της στάση του κόμματος, κατέληξε.

Αναφερόμενος ακολούθως στην ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για τις συνομιλίες, ο κ. Κυπριανού είπε ότι σε ορισμένα θέματα υπήρξαν θετικές συγκλίσεις, ενώ σε άλλα το ΔΗΚΟ έχει κάποιες επιφυλάξεις.

Είπε ότι θέση του ΔΗΚΟ είναι ότι θα πρέπει να δίνονται τα έγγραφα, πρόσθεσε όμως ότι το κόμμα θα επιδιώξει να επιθεωρήσει τα έγγραφα και θα καταθέσει εισηγήσεις.

Στα κύρια ζητήματα των διαπραγματεύσεων, στα οποία κατά το ΔΗΚΟ θα έπρεπε να έχει ήδη δοθεί προτεραιότητα – όπως εδαφικό, ασφάλεια, έποικοι, εγγυήσεις – ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι έχει γίνει μόνο μια πρώτη τοποθέτηση. Εμείς θέλουμε το συντομότερο δυνατό να μπούμε σε αυτά τα ζητήματα, καθώς αυτά θα καθορίσουν κατά πόσο θα υπάρξει λύση του Κυπριακού, κατέληξε.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ