Ερωτήματα για την φύλαξη των αεροδρομίων εγείρει το Κίνημα Οικολόγων

Παραθέτουμε αυτούσια την ανακοίνωση

Η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Αλλαγών και Απαιτήσεων για την παραχώρηση των αρμοδιοτήτων ασφάλειας των αεροδρομίων στην Hermes Airport δημιουργεί πολλά ερωτήματα για ένα θέμα που παρέμενε ανοικτό για πολλά χρόνια.

Η ασφάλεια των αεροδρομίων αφαιρέθηκε από τις υποχρεώσεις της Hermes, αν και ήταν από την πρώτη στιγμή δική της.

Μάλιστα είχε προβλεφθεί και ένα τέλος 1.17 ευρώ ανά επιβάτη. Υπενθυμίζουμε πως η τότε γενική ελέγκτρια, κυρία Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, ήταν έντονα αντίθετη σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εκφράζοντας την άποψη ότι “επειδή στο στάδιο της διαπραγμάτευσης με τον επενδυτή, το νέο τέλος ασφάλειας που συμφωνήθηκε (1,17 ευρώ) είναι κατά την άποψή μας αδικαιολόγητα ψηλό, ενώ το κόστος εξοπλισμού και στελέχωσης είναι ατεκμηρίωτο”.

Έρχεται τώρα να κλείσει πρόχειρα ένα θέμα ανοικτό επί τόσα χρόνια η Κυβέρνηση, με τον υπουργό Οικονομικών να δηλώνει χθες ότι δεν γνωρίζει ακόμα ποιος θα επωμιστεί το οικονομικό κόστος.

Εμείς θεωρούμε βέβαιο πως το κόστος θα το πληρώσει είτε ο επιβάτης, κοστολογώντας τον μάλιστα η Hermes ​στα ​4.5-6 ευρώ, είτε το κράτος, δηλαδή ο φορολογούμενος.
Αυτή τη χρονιά που η Κύπρος πραγματοποιεί ρεκόρ προσέλευσης τουριστών, αντί να δοθούν ακόμη περισσότερα κίνητρα να αυξηθεί ο αριθμός επισκεπτών στη χώρα μας, ενδέχεται να αυξηθεί το κόστος μετάβασης του.

Σε διαφορετική περίπτωση θα την πληρώσει πάλι ο Κύπριος φορολογούμενος.

Γιατί τόσα χρόνια δεν έχει λυθεί το θέμα;
Γιατί η Hermes δεν ανέλαβε όπως προβλεπόταν από την πρώτη στιγμή τη φύλαξη των αεροδρομίων με χαμηλό κόστος;
Ποια η άποψη άραγε του νυν Γενικού Ελεγκτή;

Θα αναμένουμε απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα και θα επανέλθουμε.