Φυλάκιση 16 χρόνων σε 40χρονο από το Καμερούν για εισαγωγή σχεδόν 11 κιλών κοκαΐνης

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας – Αμμοχώστου επέβαλε σήμερα ποινή φυλάκισης 16 χρόνων στον Fabrice Vance Tameljong 40 χρόνων από το Καμερούν, αφού τον βρήκε ένοχο ύστερα από δική του παραδοχή στις κατηγορίες της προμήθειας ναρκωτικών τάξεως Α από άλλο πρόσωπο, κατοχής και κατοχής με σκοπό την προμήθεια σε άλλα πρόσωπα 10.834 γραμμαρίων κοκαΐνης, πλαστοπροσωπίας και παράνομης παραμονής αλλοδαπών στο έδαφος της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης, στις 28 Απριλίου 2016 μέλη της ΥΚΑΝ μετέβησαν στον κυκλικό κόμβο του Γ.Σ.Ζ. στη Λάρνακα προς εντοπισμό του κατηγορουμένου, αφού υπήρχε πληροφορία ότι θα μεταφέρει με αυτοκίνητο ενοικιάσεως ποσότητα ναρκωτικών στη Λευκωσία.

Το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 40χρονος εντοπίστηκε να αναχωρεί από συγκεκριμένη οδό στη Λάρνακα και τέθηκε υπό παρακολούθηση. Ο κατηγορούμενος μετέβη στη συνέχεια σε σπίτι στη Λάρνακα και αφού κατέβηκε από το αυτοκίνητο εισήλθε σ’ αυτό απ’ όπου βγήκε ύστερα από πέντε λεπτά.

Το αυτοκίνητο ανακόπηκε από την Αστυνομία στο δρόμο Λάρνακας – Λευκωσίας και σε έρευνα που έγινε σ’ αυτό εντοπίστηκαν διάφορες συσκευασίες περιτυλιγμένες με διαφανές νάιλον και αλουμινόχαρτο σε σχήμα αυγού που περιείχαν κοκαΐνη, 400 περίπου γραμμαρίων.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας κατασχέθηκαν επίσης 7 κινητά τηλέφωνα, φωτοαντίγραφο κυπριακής άδειας οδηγού με άλλο όνομα και το συμβόλαιο ενοικίασης του αυτοκινήτου που οδηγούσε. Σε σωματική έρευνα που έγινε στον 40χρονο εντοπίστηκαν στο παντελόνι του περίπου 3 χιλιάδες ευρώ τα οποία και παραλήφθηκαν από την Αστυνομία.

Την ίδια μέρα διενεργήθηκε έρευνα σε σπίτι στη Λάρνακα εντός της οποίας υπήρχαν τρεις αλλοδαποί στα δωμάτια των οποίων δεν εντοπίστηκε οτιδήποτε παράνομο.

Σε κλειδωμένο δωμάτιο του σπιτιού που ανήκε στον 40χρονο από το Καμερούν εντοπίστηκε ταξιδιωτική αποσκευή που περιείχε ποσότητα κοκαΐνης, θήκη ηλεκτρονικού υπολογιστή με ποσότητα κοκαΐνης και σε συρταριέρα άλλη ποσότητα κοκαΐνης.

Επίσης εντοπίστηκε μία ζυγαριά ακριβείας ενώ η συνολική ποσότητα κοκαΐνης ήταν συνολικού βάρους 10,5 κιλών. Ο κατηγορούμενος παραδέχθηκε ότι το δωμάτιο το ενοικίαζε ο ίδιος αποκλειστικά για σκοπούς αποθήκευσης των ναρκωτικών και σε γραπτή του κατάθεση παραδέχθηκε την ανάμειξη του στην υπόθεση και ανέφερε ότι τα ναρκωτικά τα προμηθεύτηκε από άγνωστο του πρόσωπο σε ξενοδοχείο στη Λάρνακα και ότι ο ίδιος ενεργούσε βάση οδηγιών συγκεκριμένου προσώπου που βρισκόταν στην Ολλανδία.

Σύμφωνα με την κατάθεση του τα ναρκωτικά θα τα προμήθευε ο ίδιος σε άλλα πρόσωπα που θα του υποδείκνυαν και θα έπαιρνε χρηματική αμοιβή, ενώ παραδέχθηκε ακόμα ότι για να ενοικιάσει το αυτοκίνητο που οδηγούσε, χρησιμοποίησε άδεια οδηγού άλλου προσώπου.

Όπως αναφέρθηκε στο Δικαστήριο από τις έρευνες της Αστυνομίας διαπιστώθηκε ότι ο άνδρας 40χρονος έφτασε στην Κύπρο το 2006 για εργασία και υπέβαλε αίτηση για πολιτικό άσυλο η οποία απορρίφθηκε το 2009 και από τότε διέμενε παράνομα στην Κύπρο.

Στην απόφαση του Δικαστηρίου γίνεται αναφορά και στην αγόρευση του συνηγόρου υπεράσπισης του 40χρονου Γιάννη Πολυχρόνη για μετριασμό της ποινής, όπου αναφέρονται οι οικογενειακές και προσωπικές του καταστάσεις. Ο 40χρονος πριν έρθει στην Κύπρο είχε σχέση στο Καμερούν με ομοεθνή του με την οποία απέκτησε ένα παιδί ηλικίας 12 χρόνων.

Όταν το 2011 βρισκόταν στην Κύπρο αρραβωνιάστηκε με άλλη ομοεθνή του από την οποία απέκτησε παιδί ηλικίας 11 μηνών, ωστόσο η κοπέλα λίγο καιρό αργότερα εγκατέλειψε την Κύπρο και έφυγε για το Βέλγιο.

Διαβάζοντας την απόφαση του Κακουργιοδικείου η Πρόεδρος Στάλω Χατζηγιάννη ανέφερε ότι προς όφελος του κατηγορουμένου προσμέτρησε η άμεση παραδοχή και η συνεργασία του με την Αστυνομία, δίνοντας πληροφορίες που αξιοποιήθηκαν από τη Δύναμη, το λευκό ποινικό του μητρώο και οι προσωπικές και οι οικογενειακές του συνθήκες.

Είπε επίσης ότι λόγω της συνεργασίας του με την Αστυνομία η αρραβωνιαστικιά του που μένει στο Βέλγιο δέχθηκε απειλητικά τηλεφωνήματα.

Στην απόφαση του Δικαστηρίου αναφέρεται επίσης ότι ο 40χρονος διέμενε παράνομα στην Κύπρο, ενοικίασε δωμάτιο σε άλλο σπίτι από αυτό όπου κατοικούσε που χρησιμοποιούσε για την αποθήκευση των ναρκωτικών, έπαιρνε τις απαραίτητες προφυλάξεις για να μην εντοπιστεί από την Αστυνομία, οδηγούσε το αυτοκίνητο ενοικιάσεως με άδεια οδηγού άλλου προσώπου, ενώ διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην διακίνηση των ναρκωτικών στην Κύπρο.

Το Κακουργιοδικείο επέβαλε τελικά ποινή φυλάκισης 16 χρόνων στην κατηγορία της κατοχής ελεγχόμενου φαρμάκου τάξεως Α με σκοπό την προμήθεια σε άλλα πρόσωπα, ποινή φυλάκισης ενός χρόνου στην κατηγορία της πλαστοπροσωπίας και ποινή φυλάκισης έξι μηνών στην κατηγορία της παράνομης παραμονής αλλοδαπών στη Δημοκρατία.

Οι ποινές φυλάκισης συντρέχουν.

Πηγή: KYΠΕ