Η ετήσια έκθεση της IKEA «Ζωή στο σπίτι»

Η εξερεύνηση της ζωής στο σπίτι είναι το πρώτο βήμα του δημοκρατικού σχεδιασμού. Ο δημοκρατικός σχεδιασμός είναι: προϊόντα που διακρίνονται για την ποιότητα, τον πρωτότυπο σχεδιασμό τους, την κατασκευή τους από βιώσιμες πρώτες ύλες και την ανταγωνιστική τους τιμή. Ο δημοκρατικός σχεδιασμός είναι και ο λόγος που η ΙΚΕΑ κάθε χρόνο διεξάγει την έρευνα «Ζωή στο σπίτι», όπου χιλιάδες άτομα μοιράζονται με την ΙΚΕΑ μέσω συνεντεύξεων, το δικό τους τρόπο ζωής και τις δικές τους ανάγκες μέσα στο σπίτι τους!

Τι κάνει άραγε ένα σπίτι, το σπιτικό μας; Και τι κάνει εμάς, να νιώθουμε σαν στο σπίτι μας;

Στο 3ο άρθρο της έκθεσης «Ζωή στο σπίτι» που τιτλοφορείται «Τι κάνει ένα σπίτι, το σπιτικό μας», έχουν αναλυθεί 4 άξονες: ο χώρος, τα πράγματα, οι σχέσεις, το μέρος. Οι σχέσεις παίζουν σημαντικό ρόλο στο αν αισθανόμαστε ένα χώρο ως το σπιτικό μας ή όχι, αφού, σύμφωνα με την έρευνα της ΙΚΕΑ, συνήθως στο χώρο που αισθανόμαστε ως το σπιτικό μας περνούμε χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους μας. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι άτομα που έχουν καλές σχέσεις με την οικογένειά τους είναι πιο ευτυχισμένα, σε όλους σχεδόν τους τομείς της ζωής τους.

Στις 7 Ιουνίου 2016, 200 σχεδιαστές και άτομα που εργάζονται στην ανάπτυξη προϊόντων, μαζεύτηκαν στο Älmhult της Σουηδίας για να αναλύσουν τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα. Πέρασαν όλη τη μέρα μαζί, συζητώντας τα αποτελέσματα, προσπαθώντας να αναλύσουν τις ανάγκες της ζωής στο σπίτι.

Τα αποτελέσματα αυτής της συνάντησης των 200 επαγγελματιών, παρουσιάστηκαν στο Älmhult της Σουηδίας κατά το Democratic Design Day, στις 8 Ιουνίου.

Ο Mathias Worbin επικεφαλής στο τμήμα σχεδιασμού της ΙΚΕΑ στη Σουηδία, δήλωσε ότι είναι πολύ σημαντικό για όλους όσοι εμπλέκονται στο σχεδιασμό προϊόντων της ΙΚΕΑ, να κατανοούν απόλυτα το πώς αλλάζουν οι ανάγκες των ανθρώπων και να προσπαθούν να κάνουν την καθημερινή ζωή τους στο σπίτι καλύτερη!

Διαβάστε τα αποτελέσματα της έκθεσης «Ζωή στο σπίτι» στο http://lifeathome.ikea.com/home/ και ανακαλύψτε τους κύριους παράγοντες που επηρεάζουν τον τρόπο ζωής μας στο σπίτι.