Λάρνακα: 4 άνδρες από τη Μπαγκλαντές συνελήφθηκαν ως ύποπτοι για τέλεση εικονικών γάμων

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας εξέδωσε σήμερα εξαήμερο διάταγμα κράτησης εναντίον τεσσάρων ανδρών από τη Μπαγκλαντές ηλικίας 22, 21, 31 και 22 χρόνων για διευκόλυνση των ανακρίσεων της Αστυνομίας σχετικά με διερευνώμενες υποθέσεις τέλεσης εικονικών γάμων.

Συγκεκριμένα, η Αστυνομία εξετάζει υποθέσεις συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσίας προς διάπραξη πλημμελήματος, δόλιας τέλεσης εικονικού γάμου, τέλεσης εικονικών γάμων, απόπειρα διάπραξης ποινικών αδικημάτων δηλαδή της δόλιας τέλεσης εικονικού γάμου και αδικήματα κατά παράβαση του νόμου που αναθεωρεί το νομικό πλαίσιο που διέπει την πρόληψη, την καταπολέμηση της εμπορίας και της εκμετάλλευσης προσώπων και την προστασία των θυμάτων.

Τα αδικήματα διαπράχθηκαν μεταξύ των ημερομηνιών 23 – 29 Ιουλίου 2016 στην Λάρνακα.

Σύμφωνα με τον εξεταστή της υπόθεσης χθες Παρασκευή 29 Ιουλίου μέλη της ΥΑΜ Λάρνακας κατόπιν πληροφορίας μετέβησαν σε διαμέρισμα στη Λάρνακα όπου βρίσκονται αρκετοί αλλοδαποί. Στο διαμέρισμα εντοπίστηκε ο 21χρονος με τέσσερις γυναίκες από την Βουλγαρία.

Οι τέσσερις γυναίκες ανακρινόμενες ανέφεραν ότι λόγω της άσχημης οικονομικής τους κατάστασης και μέσω άλλης ομοεθνούς τους που διαμένει μόνιμα στη Βουλγαρία, συμφώνησαν να έρθουν στην Κύπρο για να τελέσουν εικονικούς γάμους με άγνωστα τους άτομα με αμοιβή χιλίων ευρώ.

Μία από τις γυναίκες υπέδειξε τον 21χρονο ως το άτομο με τον οποίο θα παντρευόταν. Ανακρινόμενος ο 21χρονος ανέφερε ότι έφτασε στην Κύπρο στις 9 Φεβρουαρίου του 2015 ως φοιτητής και από έρευνες της Αστυνομίας διαπιστώθηκε ότι η άδεια παραμονής του λήγει στις 31/7/2017.

Ο νεαρός ανέφερε στην Αστυνομία ότι για να παραμείνει στην Κύπρο συμφώνησε με τον 22χρονο να του διευθετήσει γάμο με ευρωπαία υπήκοο πληρώνοντας το ποσό των 3 χιλιάδων ευρώ.

Μετά από πληροφορίες τα μέλη της ΥΑΜ μετέβησαν σε άλλο διαμέρισμα στη Λάρνακα όπου και εντόπισαν τους άλλους τρεις υπόπτους. Από εξετάσεις της Αστυνομίας διαπιστώθηκε ότι ο 31χρονος, ο οποίος αρνείται κάθε ανάμειξη στην υπόθεση, ήταν το άτομο που μετέφερε τις τέσσερις Βουλγάρες από το αεροδρόμιο Λάρνακας στο διαμέρισμα όπου εντοπίστηκαν.

Ο δεύτερος 22χρονος ανέφερε στην Αστυνομία ότι έφτασε στη Δημοκρατία στις 13/12/2015 και από τις 13/7/2016 διαμένει στην Κύπρο παράνομα, ενώ θέλοντας να μείνει στο νησί συμφώνησε με τον 31χρονο να του διευθετήσει γάμο με ευρωπαία υπήκοο πληρώνοντας το ποσό των 3 χιλιάδων ευρώ.

Ο γάμος του νεαρού έγινε τον Φεβρουάριο στη Λευκωσία και σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην Αστυνομία κατέβαλε στον 31χρονο το ποσό των 3 χιλιάδων ευρώ. Πρόσθεσε ακόμα ότι από τη μέρα του γάμου του και μετά δεν ξαναείδε τη γυναίκα που παντρεύτηκε εκτός από τη μέρα που πήγαν μαζί στο Λειτουργό Μετανάστευσης και δήλωσαν το γάμο τους ενώ εξ όσων γνωρίζει η γυναίκα του βρίσκεται στη Βουλγαρία.

Η Αστυνομία προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και διαπιστώθηκε ότι η γυναίκα από τη Βουλγαρία αναμένεται να φτάσει στην Κύπρο σήμερα. Εναντίον της εξασφαλίστηκε ένταλμα σύλληψης και τα στοιχεία της τοποθετήθηκαν στον κατάλογο stop – list.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Δικαστήριο ο εξεταστής της υπόθεσης σε γραπτή κατάθεση της μία από τις τέσσερις Βουλγάρες αποκάλυψε ότι πριν από δυο εβδομάδες ενώ ήταν στη χώρα της με την αδελφή της, την προσέγγισε μια γυναίκα η οποία τους πρότεινε να έρθουν στην Κύπρο για να τελέσουν εικονικό γάμο με άγνωστους άνδρες έναντι αμοιβής 2 χιλιάδων ευρώ η κάθε μία.

Λόγω οικονομικών προβλημάτων οι δύο κοπέλες δέχθηκαν και ήραν στην Κύπρο όπου και παραλήφθηκαν στο αεροδρόμιο Λάρνακας από τον 22χρονο και τη γυναίκα από τη Βουλγαρία και μεταφέρθηκαν στο διαμέρισμα στη Λάρνακα όπου εντοπίστηκαν από την Αστυνομία.

Όπως αναφέρθηκε στο Δικαστήριο αναμένεται να ληφθούν γύρω στις 20 καταθέσεις από τη Λάρνακα και τη Λευκωσία, θα ληφθούν καταθέσεις από τους υπόπτους και τις τρεις Βουλγάρες, θα γίνουν έρευνες στα σπίτια όπου εντοπίστηκαν οι ύποπτοι, ενώ αναζητείται η αδελφή της μίας εκ των τεσσάρων γυναικών που έφτασε στη Κύπρο για να τελέσει εικονικό γάμο.

Ακόμα θα γίνουν εξετάσεις προς εντοπισμό της καταζητούμενης γυναίκας από τη Βουλγαρία που εντόπιζε ομοεθνείς της κοπέλες και τις έφερνε στην Κύπρο για να τελέσουν εικονικούς γάμους με άνδρες τρίτων χωρών έναντι αμοιβής.

Πηγή: KYΠΕ